Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po długim czasie,jakiś czas temu myślałem o zakupie kotła rbr,puźniej plany się rozmyły:praca brak czasu itd,jednak tego roku wracając do kraju wróciłem do tego tematu i zakupiłem rbr-a 12kw.Dom o powierzchni użytkowej 150m2 parter i mieszkalne poddasze, cztery sypialnie grzejniki z głowicami termostatycznymi,dwie łazienki drabinki,salon,kuchnia podłogówka.to tak po skrucie jakby kogoś to interesowało.w kotle już palę od 2 tyg wygrzewam budynek,w tym też grzeję wodę,eko spala się dobrze leci sam popiół,czasami może jakiś drobny niedopałek! ale jak na pierwsze palenie myślę że dobrze idzie.To mój pierwszy kocioł na eko i wogóle przygoda z węglem. oto kilka fotek mojej instalacji.Po skrócie opisze kocioł posiada 3 zasilania i dwa powroty,jedno zasilań idzie na c.w.u,drugie jest rozdzielone na dwa jedno na grzejniki drógie na podłogówkę każde posiada swoją pompkę zawory zwrotne itd,trzecie zasilanie jest zrobione tak na wszelki wypadek braku pradu grawitacyjnie tylko na grzejniki(to raczej taka pomoc na zimę przy braku prądu) mam pozakładane zawory trujdrozne termostatyczne jeden na podłogówke,drugi na c.w.u jak idzie juz na krany (żeby w razie czego dzieciaki sie nie poparzyły zbyt gorącą wodą,i trzeci też na grzejniki. Powroty z C.O i podłogówki spięte razem ,i osobny powrót z c.w.u. Czujniki wewnętrzny,zewnętrzny i podłogówki posiadam lecz jeszcze nie są one podłączone.

Wyjechałeś z kraju na trochę i zapomniałeś języka polskiego? Nie jestem jakim purystą językowym, ale to woła o pomstę do nieba.

Po co ci zawór trójdrogowy na grzejniki? Ogólnie to bardzo zakręcona ta instalacja, przynajmniej na zdjęciach tak to wygląda.

Wyjechałeś z kraju na trochę i zapomniałeś języka polskiego? Nie jestem jakim purystą językowym, ale to woła o pomstę do nieba.

Po co ci zawór trójdrogowy na grzejniki? Ogólnie to bardzo zakręcona ta instalacja, przynajmniej na zdjęciach tak to wygląda.

A żebyś wiedział że zapomniałem ! i co ci do tego!? nie podoba się nie czytaj! Nie widzę w tej instalacji nic zakręconego.A po co zawór trójdrożny na grzejniki!?po to żeby tacy jak ty się pytali.

Gość Arturo72
A żebyś wiedział że zapomniałem ! i co ci do tego!? nie podoba się nie czytaj! Nie widzę w tej instalacji nic zakręconego.A po co zawór trójdrożny na grzejniki!?po to żeby tacy jak ty się pytali.

Po prostu wstyd.

Hej , no i kotłownia ukończona , od jutra biore sie za podłącanie RBR;ka.Mam takie pytanko , w kociołku mam dwa zasilania 1" ,które chciałem wykożystać na podłogówke i co.A trzecie 3/4 myśle użyc do bojlerka który wisi jakies 1,5m nad kociołkiem.Napewno będzie pompka do cwu, a jak myślicie jak ten przekrój 3/4 będzie sie miał do grawitacji jak pompka nie bedzie chodić?

Świadectwo na życzenie dostaje klient wraz z FV.Dostają je tylko ci ,którzy zakupili kocioł po badaniach o mocy od 12 kW do 100 kW.

Ja jak kupowałem RBR-a też miałem dostać świadectwo, bo na oficjalnej stronie Instalco pisali że posiadają (mam zapisane strony z tego okresu z Instalco). I co się okazało po zakupie - że żadnego świadectwa nie posiadają, że są w trakcie robienia i zaraz powinno być dostępne, po kilku miesiącach okazało się że mają (nikt co prawda tego nie widział) i że nie dotyczy mojego kotła bo mam RBR-11KW, a świadectwa dotyczą RBR12KW-100KW. Także podejrzewam że to kolejna ściema i żaden kupujący go nie dostanie, chyba że jakieś świadectwo kwalifikacyjne że piec można bezpiecznie podłączyć do sieci energetycznej.

RBR standardowo ma 2 zasilania i dwa powroty, czasami proponuję gdy jest bardziej rozbudowana instalacja 3 zasilania ale są one calowe.

Powinieneś dostać taką książeczkę, tam masz opisane do czego która "dziura", możesz podpiąć CWU pod to tylne wyjście na rogu 3/4 jeśli układ jest otwarty.

Żeby wiedzieć, że mi się nie podoba najpierw muszę przeczytać. Zdanie zaczynamy z dużej litery.

Chamstwo i buractwo się szerzy, widać i za granicą manier i dobrego wychowania nie nauczą.

To mi do tego, że piszesz na ogólnodostępnym forum i wszyscy mogą to przeczytać, również jakaś kultura tu obowiązuje nie jesteś w oborze.

Maher, wyglądasz na rozgarniętego człowieka.

Skoro nie dostałeś a chciałeś przecież z każdego zakupu przez internet masz prawo do 10 dni bez podania przyczyny zrezygnować z transakcji, jest tak czy nie ?

To przestań biadolić jak stara ciota.

To mój ostatni post na jaki odpisuję w tej sprawie, zostało już wszystko napisane.

O wszystkim dobrze wiedziałeś bo na forum nie jesteś od wczoraj czy nawet od roku czy dwóch.

Nie jesteś anonimowy, pamiętasz jak szybciutko Cię zlokalizowałem jak Twój sprzedawca rąbnął Cię z dopłatą do przekładnię, chyba się nie mylę że o Ciebie chodziło ?