Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość Arturo72
Dopowiem jeszcze że nigdy bym w solary kasy nie pakował, wiesz ile wody nagrzejesz za tą kasę nawet prądem czy wunglem ?

Uczysz się pomału ;)

Moje słowa,moje słowa od paru ładnych lat :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki musi być przekrój doprowadzenia powietrza dla pieca 12 kW?

bo szparami pod drzwiami raczej nie pociągnie.

P.S. Zachowujecie się jak gimnazjum licytując kto jak wykończył dom. Wstyd.

Wolnoć Tomku w Swoim domku. Chcecie mieć PC to sobie zakładajcie, nikt tu nie prosił Was o radę, a tym bardziej o krytykę stosowanych przeze mnie rozwiązań. Tak samo ja nie krytykuję Waszych. Zrobiliście jak uznaliście za lepiej. Takie Wasze prawo.

Proszę jednak nie utrudniać mi (i mi podobnych) realizacji Naszych marzeń, tak jak My chcemy.

Proszę moderatora o zakończenie OT. Jeśli trzeba to banem, bo się z forum korzystać nie da :(

/

Ja u siebie przy kotle 12KW miałem dziurę fi100 wyciętą w murze domu , ale w zimę tak "mroziło" że ją zapchałem i mam w zimę rozszczelnione okno + mam dodatkowo dość dużą szparę w drzwiach prowadzących do garażu a w garażu mam otwarte okno , nawet w zimę :)

Ilość wymaganego powietrza do spalania jest zależna od mocy z jaką kocioł pracuje. Czym wyższa moc tym trzeba więcej powietrza.

Osobiście uważam że najlepiej by było dać z dziurę fi100 i dać anemostat i tym sobie "wyregulować" ilość wlatującego powietrza + obowiązkowy czujnik czadu.

Wolnoć Tomku w Swoim domku. Chcecie mieć PC to sobie zakładajcie, nikt tu nie prosił Was o radę, a tym bardziej o krytykę stosowanych przeze mnie rozwiązań. Tak samo ja nie krytykuję Waszych. Zrobiliście jak uznaliście za lepiej. Takie Wasze prawo.

Proszę jednak nie utrudniać mi (i mi podobnych) realizacji Naszych marzeń, tak jak My chcemy.

Proszę moderatora o zakończenie OT. Jeśli trzeba to banem, bo się z forum korzystać nie da :(

Dopytaj kominiarza który będzie Ci robił odbiór ...

Novy ... ;) Chyba Zbigmaz
Ja pierwszy raz rozpaliłem w grudniu 2011 i do dzisiaj się pali z małutkimi przerwami na wymianę korony i wklejanie na nowo a było to już 3 razy. Przerwa w paleniu nie wynosiła dłużej jak 0,5h chociaż pierwszy raz robiłem to 45min.

PS dokładnie rozpaliłem 14 XII 2011 co jest do sprawdzenia na wykresach.

Powiem Ci że już trochę tych kociołków sprzedałem i chyba 2 zimy temu miał jeden kolega z forum problem ze zrywaniem zawleczek, teraz rzadko bywa tutaj ( wymieniono palnik na nowy).

Jeden przypadek, oberwania wyciora, też kolega z forum ( wymieniono na nowy).

Co do sterownika, serwisujemy je z minertu na dość dużej powierzchni kraju a bywa że i czasem za południowa granicą.

Tej zimy chyba nie byłem nigdzie, problemy zaczynają się właśnie latem, tam gdzie kotły podgrzewają CWU.

Wystarczy przejdzie burza i zaczyna się robota.

Jak to działa ( serwis ) niech wypowiedzą się Ci którzy pracują na tych kotłach.

Co Ci powiem, żeby nie było tak słodko, to naprawy po przepięciach w wyniku wyładowań są raczej płatne, płytę główną idzie naprawić i nie są to duże koszty, zaś moduł internetowy bardziej boli finansowo, tego gwarancja nie obejmuje niestety.

Przypominany co roku już wiosną żeby pamiętać o sterownikach jak zaczyna bliżej grzmieć.

Edytowane przez karoka65

Również jadę na UPSie ale przed takimi rzeczami nie uchronisz się niczym.

Miałem przypadek że właściciel kotła z żoną byli 3 tygodnie w niemczech, wtyczka zasilania sterownika była wyjęta z gniada i leżała na zasobniku, po powrocie chcieli nagrzać sobie wody do kąpieli, niestety ćma :(

Posypał się moduł, płyta główna i jeszcze 3 czujniki, o ile pamiętam CWU, zew i wewn.

To nie wszystko, zdechł telewizor, dwa lapki, tuner TVsat, także strat do cholery.

Najlepszym zabezpieczeniem jest dopłata kilku złociszy do ubezpieczenia domku.

Mam takiego gościa w Śmiechowicach koło Brzegu że co roku tam jestem, ostatnio chyba dwa tygodnie temu, mają rosłe dęby niedaleko działki i pioruny naparzają po nich ino drzazgi się sypią :)

Piszę protokół, faktura i niema żadnego problemu z wypłatą odszkodowania.

Ja pierwszy raz rozpaliłem w grudniu 2011..........

PS dokładnie rozpaliłem 14 XII 2011 co jest do sprawdzenia na wykresach.

Ja byłem 2m-ce szybszy X. 2011r, ale znam jeszcze starszych tylko nie udzielają się na forum widocznie nie lubią strzępić jęzora po próżnicy ;)

np kolega Adam którego serdecznie pozdrawiam. Jedzie już chyba od 2010r https://device.esterownik.pl/device/360/ i z tego co wiem to jedzie samym owsem na okrągło. Nawet nie robi aktualizacji, tak patrzę, teraz że chyba ma najstarszą wersję ze wszystkich użytkowników ecoala :rolleyes:

Ciekawe co na to Ci co tak plują na ten sterownik, powinna firma jakąś nagrodę dla kolegi Adama ufundować

Plują Ci co czasu za dużo mają ... Jak ktoś normalnie pracuje to czas szanuje i inaczej pożytkuje - ecoal on i sprawa załatwiona.

Parę spraw można lepiej rozwiązać ale trzeba na to czasu i parę drobiazgów za parę stówek - nie wiem czy się to kalkuluje - porównać tak naprawdę to mogą użytkownicy którzy przynajmniej 3-4 lata domek grzali ...

Powiem Ci w tajemnicy że nie tylko eCoale się jarają jak piz..nie blisko :)
U mnie nie piz.. ale miałem z zewnątrz przepięcie i poszło na instalację 400V. Poszło mi trzy tunery sat, TV, lodówka, kabina, dwa DVD, pralka, okap kuchenny, transformator 220V/12V a ster został cały a nie był wyłączany. Jedynie to zasilany poprzez inwerter ale ten też nie ucierpiał :p

Dzień dobry. Mam na dachu 7 m wysoki maszt z antenami internetowymi. Burze u nas są bardzo silne , ale do tej pory nic się nie stało tylko padł routerek. 100 metrów od domu piorun zapalił siano w domu ale jeszcze nic. Mam maszt na dachu 9 lat a kocioł pracuje około sześć miesięcy. W ostatnim tygodniu nie było prądu od 8,30 do 17,00 godzin i kocioł bez interwencji nadal pracuje.