Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Chyba sie mylisz Piotrek, mozna miec sterowniki pokojowe i beda dzialac. Nie potrzeba dodatkowych pompek. Ja mam jedna do ogrzewania podlogowego.

Oczywiście że mogę się mylic... (co prawda na forum widziałem juz ludzi nieomylnych ;D ) hipotetycznie...masz 4 pokoje(jak to kazik spiewał) i niezalezne termostaty, w pokoju nr 1 temp spada do np 20st (zadana to 22st) w przypadku jednej pompki ecoal załancza pompę i pompa pracuje podając równocześnie ciepłą wodę na pokoje dogrzane nr ,2,3 i 4 efekt będzie taki że w pokoju nr1 podbijesz temp do 22st ale w następnych pokojach również temp wzrośnie... chyba że będa zamontowane np termostaty na głowicach-przy grzejnikach elektroniczne z wyświetleniem aktualnej temperatury (ale po co wtedy 4 czujniki?)

Edytowane przez Piotrek42
uzupełnienie

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście że mogę się mylic... (co prawda na forum widziałem juz ludzi nieomylnych ;D ) hipotetycznie...masz 4 pokoje(jak to kazik spiewał) i niezalezne termostaty, w pokoju nr 1 temp spada do np 20st (zadana to 22st) w przypadku jednej pompki ecoal załancza pompę i pompa pracuje podając równocześnie ciepłą wodę na pokoje dogrzane nr ,2,3 i 4 efekt będzie taki że w pokoju nr1 podbijesz temp do 22st ale w następnych pokojach również temp wzrośnie... chyba że będa zamontowane np termostaty na głowicach-przy grzejnikach elektroniczne z wyświetleniem aktualnej temperatury (ale po co wtedy 4 czujniki?)

Nie wiem po co tyle kombinacji,że można się pogubić skoro to załatwiają głowice termostatyczne i jeszcze jedno dlaczego wszyscy chcą montować sterowniki pokojowe skoro to samo załatwia sterownik ecoal ze zwykłym czujnikiem. Moim zdaniem lepiej tą kasę wydać na pożądne głowice termostatyczne. I jeszcze jedno jeżeli ktoś myśli mając tylko samą podłogówkę, że wyreguluje temperaturę do 1/10 stopnia i to inną w każdym pomieszczeniu lub że mu się nagle o 19-ej temperatura w sypialni obniży o 3 stopnie to moim skromnym zdaniem się myli chyba że przy -20* na zewnątrz okno otworzy na parę minut

N I jeszcze jedno jeżeli ktoś myśli mając tylko samą podłogówkę, że wyreguluje temperaturę do 1/10 stopnia i to inną w każdym pomieszczeniu lub że mu się nagle o 19-ej temperatura w sypialni obniży o 3 stopnie to moim skromnym zdaniem się myli chyba że przy -20* na zewnątrz okno otworzy na parę minut

Moim skromnym zdaniem ....nie obniży :D i dlatego w pokojach mam ogrzewanie grzejnikowe.... ( a to się Bogusław ucieszy :D ) ale podłogówka jest teraz TRENDY I COOL :D

zbigmaz01 gratulacje pierwszy wskoczyłeś na setkę, kto pierwszy ten stawia:rotfl:
A ty się nie zdziw jak kiedyś do ciebie zapukam. Pisałem kiedyś że mam rodzinę w tamtych stronach http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Przepraszam że tak obcesowo się wtrącę, ale to jest w końcu wątek o kociołku ;-)

Czy mogę więc prosić o poradę w temacie zadanym bodajże ok. 4 stron temu: w czym palnik BURNER-S przewyższa Ekoenergię, iż trzeba do niego dopłacać przy zakupie?

Edytowane przez roizdek
literówka

Przepraszam że tak obcesowo się wtrącę, ale to jest w końcu wątek o kociołku ;-)

Czy mogę więc prosić o poradę w temacie zadanym bodajże ok. 4 stron temu: w czym palnik BURNER-S przewyższa Ekoenergię, iż trzeba do niego dopłacać przy zakupie?

Z tego co czytałem to chyba tylko tym że nie trzeba go uszczelniać silikonem. I na tym ludziska palą wszystko i wszystkim :)

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Specjaliści niech się wypowiedzą moim zdaniem to tym samym czym volkswagen skodę jednym pojeździsz i drugim, tylko czy tak jest to w przypadku palników to chyba się dopiero okaże

Zapytałem właśnie o to samo a na innym wątku dowiedziałem się: jak koledzy wyżej napisali nie warto dopłacać, bo jest tak samo dobra ekoenergia i spali to samo.A przewyższa tylko ceną. :)Natomiast Brucer to starszy typ palnika.Dla Nas dobrym wyborem jest Ekoenergia.

A co do pompek to bede miał 3 :)(chyba jak większość) A kable zostawię i niech sobie leżą grzecznie, może kiedyż bedzie z nich pozytek

Edytowane przez Delphion1

Zapytałem właśnie o to samo a na innym wątku dowiedziałem się: jak koledzy wyżej napisali nie warto dopłacać, bo jest tak samo dobra ekoenergia i spali to samo.A przewyższa tylko ceną. :)Natomiast Brucer to starszy typ palnika.Dla Nas dobrym wyborem jest Ekoenergia.

W komplecie z kotłem OGNIWO EKO PLUS - nie jest droższy.

Ale Wy macie prawo uważać, że wybór Ekoenergii jest lepszy.

Jak już będziecie to wiedzieli na pewno, napiszcie, dlaczego jest lepszy.

W komplecie z kotłem OGNIWO EKO PLUS - nie jest droższy.

Ale Wy macie prawo uważać, że wybór Ekoenergii jest lepszy.

Jak już będziecie to wiedzieli na pewno, napiszcie, dlaczego jest lepszy.

Nikt nie twierdzi ,że lepsze jest to czy to.Po prostu mozliwości maja bardzo podobne z tego co wyczytałem.W przypadku kociołków RBR nie widze potrzeby dopłacać aż 800 zł?Co On ma lepszego aby przekonać potencjalnego dopłacającego?Ale to tez jest moje zdanie.

Użytkownicy Ekoenergii z którymi rozmawiałem sa zadowoleni i to mi wystarczy.Jak ktoś mi porówna (niezależna instytucja)Oba palniki i udowodni zdecydowaną wyższość jednego nad drugim to wtedy zmienię zdanie.Dla mnie na tę chwilę oba są dobre i tyle.

A co do kociołka Ogniwo to tez nie mozna złego słowa powiedzieć (miałem wybierac miedzy nim i rbr :zdecydowała dłuższa gwarancja i przyłącze od góry oraz wygodniejsze czyszczenie)bo to praktycznie kociołki bardzo podobne.A co do ceny to fakt podobna.Ja wolałem dopłacić do gwarancji :)

Edytowane przez Delphion1

Piotrek pod rotametrami (czerwone pokretla :)) mam biale pokretla i silowniki ktore beda sterowane ze sterownikow pokojowych. Rotametry ustawi sie raz a potem juz tylko sterowanie poprzez te silowniki. Mam nadzieje ze umialem to przekazac w sposob jasny i nic nie przekrecilem. Edytowane przez pawko_