Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Również jadę na UPSie ale przed takimi rzeczami nie uchronisz się niczym.

Miałem przypadek że właściciel kotła z żoną byli 3 tygodnie w niemczech, wtyczka zasilania sterownika była wyjęta z gniada i leżała na zasobniku, po powrocie chcieli nagrzać sobie wody do kąpieli, niestety ćma :(

Posypał się moduł, płyta główna i jeszcze 3 czujniki, o ile pamiętam CWU, zew i wewn.

To nie wszystko, zdechł telewizor, dwa lapki, tuner TVsat, także strat do cholery.

Najlepszym zabezpieczeniem jest dopłata kilku złociszy do ubezpieczenia domku.

Mam takiego gościa w Śmiechowicach koło Brzegu że co roku tam jestem, ostatnio chyba dwa tygodnie temu, mają rosłe dęby niedaleko działki i pioruny naparzają po nich ino drzazgi się sypią :)

Piszę protokół, faktura i niema żadnego problemu z wypłatą odszkodowania.

Ja pierwszy raz rozpaliłem w grudniu 2011..........

PS dokładnie rozpaliłem 14 XII 2011 co jest do sprawdzenia na wykresach.

Ja byłem 2m-ce szybszy X. 2011r, ale znam jeszcze starszych tylko nie udzielają się na forum widocznie nie lubią strzępić jęzora po próżnicy ;)

np kolega Adam którego serdecznie pozdrawiam. Jedzie już chyba od 2010r https://device.esterownik.pl/device/360/ i z tego co wiem to jedzie samym owsem na okrągło. Nawet nie robi aktualizacji, tak patrzę, teraz że chyba ma najstarszą wersję ze wszystkich użytkowników ecoala :rolleyes:

Ciekawe co na to Ci co tak plują na ten sterownik, powinna firma jakąś nagrodę dla kolegi Adama ufundować

Plują Ci co czasu za dużo mają ... Jak ktoś normalnie pracuje to czas szanuje i inaczej pożytkuje - ecoal on i sprawa załatwiona.

Parę spraw można lepiej rozwiązać ale trzeba na to czasu i parę drobiazgów za parę stówek - nie wiem czy się to kalkuluje - porównać tak naprawdę to mogą użytkownicy którzy przynajmniej 3-4 lata domek grzali ...

Powiem Ci w tajemnicy że nie tylko eCoale się jarają jak piz..nie blisko :)
U mnie nie piz.. ale miałem z zewnątrz przepięcie i poszło na instalację 400V. Poszło mi trzy tunery sat, TV, lodówka, kabina, dwa DVD, pralka, okap kuchenny, transformator 220V/12V a ster został cały a nie był wyłączany. Jedynie to zasilany poprzez inwerter ale ten też nie ucierpiał :p

Dzień dobry. Mam na dachu 7 m wysoki maszt z antenami internetowymi. Burze u nas są bardzo silne , ale do tej pory nic się nie stało tylko padł routerek. 100 metrów od domu piorun zapalił siano w domu ale jeszcze nic. Mam maszt na dachu 9 lat a kocioł pracuje około sześć miesięcy. W ostatnim tygodniu nie było prądu od 8,30 do 17,00 godzin i kocioł bez interwencji nadal pracuje.

Hej panowie , może ja coś dodam , odnośnie tych którzy mają ecoala od dawien dawna (a jest ich troche , z tego co zdążyłem zaobserować w trakcie mojej dopiero zaczętej zabawy z tym sterem i rberem).Otóż jak wcześniej pisałem jest tych użytkowników mnóstwo i moim zdaniem na ogół się nie wypowiadają bo po co jeśli wszysko (gra i buczy).Ewentualność jest taka ,że jak mają czas to tu zajżą i komuś coś doradzą.A z doswiadczenia wiem ,że tylko wypowiadają sie ci , którzy mają czepiane (a jest ich naprawde garstka i nie chodzi tu tylko o ten sterownik , bądz taki a inny kocioł).Takie jest moje zdanie.Jestem użytkownikiem od niedawna (jakieś dwa miesiące) ale pomału dochodze do wniosku,że nawet niech dołoże do tego co wydałem na drzewo( a nie były to niskie koszty , bo przy 120 m/2 ponad 4 tysiaki na sezon),to jest rewelka ,zasypać zasobnik i mieć to wszystko za przeproszeniem w du.....Pozdrawiam wszystkich , którzy to doczytali do końca.

Co Ci powiem, żeby nie było tak słodko, to naprawy po przepięciach w wyniku wyładowań są raczej płatne, płytę główną idzie naprawić i nie są to duże koszty, zaś moduł internetowy bardziej boli finansowo, tego gwarancja nie obejmuje niestety.

Przypominany co roku już wiosną żeby pamiętać o sterownikach jak zaczyna bliżej grzmieć.

Po czym serwis stwierdza że płyta/ moduł internetowy jest spalony po przepięciu/burzy?

Akurat mam w pracy trochę doczynienia z takimi rzeczami i jeżeli w płycie nie ma wypalonej dziury lub zwęglonych elementów elektronicznych to nie są w stanie udowodnić że to jest po przepięcie i powinna być naprawa gwarancyjna. Nie ma też czegoś takiego w prawie że np. moduł internetowy nie obejmuje gwarancja bo tak sobie producent wymyślił.

Miałem kiedyś przypadek że producent nie uznał gwarancji, twierdził że uszkodzenie powstało po burzy (na płycie nie było uszkodzeń wyżej wymienionych), sprawa wyładowała w sądzie i płyta elektroniczna nowa kosztowała około 2500zł, a producenta z kosztami biegłego/sądowymi kosztowało to ponad 7000zł. W uzasadnieniu właśnie było że skoro producent nie jest w stanie udowodnić że nastąpiło to po burzy to powinien naprawę wykonać gwarancyjne.

Maher, dlaczego znowu mnie pytasz ?

Ster ma kartę pamięci, nie zapominaj o tym, pewne dane można ściągnąć nie tylko z niej.

Zadzwoń do E-S i zapytaj, ewentualnie do swojego sprzedawcy :)

Czy ja Ci muszę coś wyjaśniać, czy tłumaczyć ?

Nie dawno było tu dużo o sądach i co tam wyszło, bo nic nie słyszałem ?

Sądy są dla ludzi i pracują w nich również ludzie a filozofów przed komputerami cała masa.

Czy ktoś Ci broni w razie czego iść do sądu ?

Ja na pewno nie, masz prawo i ten przywilej to możesz z niego skorzystać.

Nie wiem jak teraz, kiedyś założenie sprawy to było coś około 600pln ( ubezpieczenie coś około 10 czy 15pln na składce )

Mnie gościu zrobił z konia z zapłatą za węgiel, trwało to prawie 2 lata, dobrze że z siostry kasę ściągnęli na którą była zarejestrowana firma, tak ją braciszek wykukał.

Pozdrawiam.

Maher, dlaczego znowu mnie pytasz ?

Ster ma kartę pamięci, nie zapominaj o tym, pewne dane można ściągnąć nie tylko z niej.

Zadzwoń do E-S i zapytaj, ewentualnie do swojego sprzedawcy :)

Czy ja Ci muszę coś wyjaśniać, czy tłumaczyć ?

Nie dawno było tu dużo o sądach i co tam wyszło, bo nic nie słyszałem ?

Sądy są dla ludzi i pracują w nich również ludzie a filozofów przed komputerami cała masa.

Czy ktoś Ci broni w razie czego iść do sądu ?

Ja na pewno nie, masz prawo i ten przywilej to możesz z niego skorzystać.

Nie wiem jak teraz, kiedyś założenie sprawy to było coś około 600pln ( ubezpieczenie coś około 10 czy 15pln na składce )

Mnie gościu zrobił z konia z zapłatą za węgiel, trwało to prawie 2 lata, dobrze że z siostry kasę ściągnęli na którą była zarejestrowana firma, tak ją braciszek wykukał.

Pozdrawiam.

Piszesz o module internetowym, o naprawach płatnych to myślałem że wiesz jak przyjeżdżasz do klienta czy ma naprawę płatną czy gwarancyjną. Z ubezpieczycielami też nie jest tak prosto, bo trzeba zgłosić szkodę następnie trzeba napisać oświadczenie że uszkodzenie nastąpiło wtedy a wtedy (musi być zarejestrowana burza (w IMGW) i wstępny koszt naprawy, później dołączona musi być faktura i jak wszystko się zgadza to wtedy wypłacają.

Mały OT odnośnie gwarancji

Dużo tutaj gadania i często schodziło n/t gwarancji auta,że tam nikogo nie interesuje, padnie np. opona w aucie, to zgłaszam do producenta auta..

To powiem jak załatwiono sprawę takiej gwarancji w aucie salonowym kupionym z oponami good... auto na reklamację do serwisu, oni auto prawie miesiąc przetrzymali, opony pojechały do good... po tym czasie wróciły z ekspertyzą jakiegoś fachmana,że jak to zostało określone wyszczerbienie ząbków to wina samochodu (nowego hehe, dobre sobie) i kazano jeszcze zapłacić za kuriera... to przykład jak się załatwia sprawy przy autach salonowych....

a tutaj robicie problem ze sterem, spakować, wysłać do serwisu i poczekać. Po co się spinać i gdybać o niczym.

To czy płytka padła sama czy pomogła jej burza wyjdzie w ekspertyzie jaką sobie przeprowadzi E-S jak im płytkę prześlę.Nie wiem jak Wiesiek ale ja tego nie określam na miejscu , no chyba,że wiem,że w tym czasie burza była albo właściciel sam się przyzna.

Raz miałem przypadek z pewną Panią (nauczycielką) , która reklamowała panel . Jej syn zapewne rozgrzanym pogrzebaczem wdusił przycisk przewijania , który przy topił się i cały czas przewijał od alarmu do temp zadanej CO wszystkie pozycje. Poinformowałem Panią,że to nie podlega gwarancji bo ktoś to sam fizycznie zniszczył ale co tam możesz nauczycielce tłumaczyć.Koszt na miejscu mógł się zamknąć w ok 70 zł lecz Pani zażądała ekspertyzy.Nie opłaciło się jej , zapłaciła 2 x tyle :)

opony pojechały do good...

opony od "dobryrok" są felerne. Mi po 2 miesiącach wyszedł guz od wewnętrznej strony z tyłu (jakby nie przegląd to bym nie wiedział)- ekspertyza i : "wina użytkownika". pozostałe 3 w porządku i musiałem jedną dokupić :(

teraz czekam aż dodrę i więcej z tą firmą nie współpracuję...

No to ja napisze jak się to odbyło u mnie.

Przychodzę o pracy do domku piec nie działa ide do kotłowni na wyswietlaczu stera nic sie nie pokazuje. (burze może i były gdzieś w okolicy 10km nie sądzę że bliżej).

Dzwonie to Pana co kupiłem piecyk(pewnie wie kto to ;) ) no i po chwili dzwoni Pan z E-S. Każe wypiąć moduł Ethernet i sprawdzić czy się ster włączy, no i pewnie by się włączył jak bym go po wypięciu nie wpiął s powrotem(myślałem że to taki reset, a ster miał sie włączyć z odpiętym :p)

Na kolejny dzień przyjechał Pan z E-S wpiął nowy moduł wziął 200zł i pojechał do domku.

Trochę sie kłóciłem, że u mnie burzy nie było, ale dostałem informacje, że skok napięcia może lecieć kilka kilometrów po linii, i co ja mogłem ?

Zabuliłem, podziękowałem i się skończyło.

Reakcja szybka, ale oczywiście jaka była wina czy burza, czy samo padło mogę sobie tylko pogdybać.

Można powiedzieć wprost że ten element gwarancji(fizycznie) nie obejmuję