Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

A sprawdzałeś, jak się kalkuluje np 20cm na ścianach i podłodze i więcej na dachu? Arturo, Ty tu specjalista od szybkiego obliczania takich rzeczy, wytłumacz koledze.

Przeliczyłem i wiem - szału nie ma, chyba, żebym dał znacznie wiecej, ale to bunkier będzie z wąskimi i głęboko osadzonymi strzelnicami a nie dom wiejski.

Zadałem konkretne pytania, z merytorycznymi odpowiedziami słabo a wybuchła kolejna wojenka. Tak być musi? W edukacji niezrozumienie pytania to dyskwalifikacja.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Zadałem konkretne pytania, z merytorycznymi odpowiedziami słabo a wybuchła kolejna wojenka. Tak być musi? W edukacji niezrozumienie pytania to dyskwalifikacja.

Dlatego też merytorycznie Ci odpowiedzialem,że skoro nie masz sprzedawcy i serwisu kotła w okolicy mniejszej niż 200km od siebie to czemu musi być RBR a nie jakiś lepszy kocioł od innego producenta,którego masz na miejscu ?

Czy ten RBR jest faktycznie tak niszowy(garażowy),że do najbliższego serwisu jest 200km czyli ma tylko kilka serwisów i sprzedawców w Polsce ?

Edytowane przez Arturo72

Przeliczyłem i wiem - szału nie ma, chyba, żebym dał znacznie wiecej, ale to bunkier będzie z wąskimi i głęboko osadzonymi strzelnicami a nie dom wiejski.

Dlatego na tak niskim u nas poziomie ;)

Moim zdaniem 11kW jak najbardziej jest realne, ale może napisz coś na temat bryły budynku. Przecież taki kocioł w razie "W" jest w stanie parę dodatkowych kW wykrzesać na te kilka najbardziej mroźnych dni Mój teść na 10cm mówił to samo w kontekście okien :)

Gość Arturo72
Arturo znów się odzywasz w wątku kotła RBR , którego nie masz. .

Zdzichu u mnie na 320m2 śmigał 17kW z powodzeniem.

Czy na temat Skody,którą ma sąsiad także nie mógłbym się wypowiadać znając każdą minutę z tego co z nią przechodził ?

Odsyłam jedynie pytającego do wrażeń użytkowników RBR i porównań do innych kotłów,które użytkują inni.

Edytowane przez Arturo72

Człowieku,mieszkam na Śląsku gdzie w każdym domu na wsi króluje węgiel,gdzie znajomi mają kotły przeróżnych producentów i ty mi mówisz,ze nie mam wiedzy na temat kotłów wszelakich marek ?

Tyle co nasłuchałem się na temat producentów,porównań to głowa mała.Na Śląsku mieszka 5mln.ludzi,w okolicy Gliwic ok.400tys.ludzi a to nie jest posłuchanie opinii z jednej wioseczki.

Za to ty masz wiedzę jedynie z zakresu marketingu dot,tylko i wyłącznie kotła made in RBR bo na temat zalet innych marek kotłów się nie wypowiadasz.

Czemu karoka,minertu nie porównują RBR do np.Skampa,Ogniwa czy Lazara ?

Czemu użytkownicy Ogniwa,Skampa są na tym wątku tępieni jak napiszą cokolwiek złego o RBR ;ub wymienią jego wady ?

Nie można tutaj wypisywać wad kotła tego producenta ?

A dlaczego nie ? To wątek dla inwestorów a nie dla sprzedawców.

Jak najbardziej mile widziane są tutaj wady RBR-A. A co do porównania to jest od tego inny wątek.

Czy na temat Skody,którą ma sąsiad także nie mógłbym się wypowiadać znając każdą minutę z tego co z nią przechodził ?

Odsyłam jedynie pytającego do wrażeń użytkowników RBR i porównań do innych kotłów,które użytkują inni.

Jak jesteś zdecydowany na mercedesa to sięgasz opinii w skodzie czy w mercedesie?

Dlatego na tak niskim u nas poziomie ;)

Moim zdaniem 11kW jak najbardziej jest realne, ale może napisz coś na temat bryły budynku. Przecież taki kocioł w razie "W" jest w stanie parę dodatkowych kW wykrzesać na te kilka najbardziej mroźnych dni Mój teść na 10cm mówił to samo w kontekście okien :)

Standardowy poniemiecki z dwuspadowym dachem, 17m x 8.5m, prosta bryła bez udziwnień. Sciany 45 cm z pustką powietrzną. Zapomniałem dopisać, że planuję WM z rekuperacją.

Dlatego też merytorycznie Ci odpowiedzialem,że skoro nie masz sprzedawcy i serwisu kotła w okolicy mniejszej niż 200km od siebie to czemu musi być RBR a nie jakiś lepszy kocioł od innego producenta,którego masz na miejscu ?

Czy ten RBR jest faktycznie tak niszowy(garażowy),że do najbliższego serwisu jest 200km czyli ma tylko kilka serwisów i sprzedawców w Polsce ?

Arturo, jestem Ci wdzięczny za uwagę, jaką mi poswięciłeś, ale prosiłem o pomoc w zakupie RBR Ekouniwersal. Co mogę kupić w pobliżu domu, to wiem dosyć dobrze.

Nie musisz się wyzłośliwiać, tem kocioł raczej na to nie zasługuje.

Czyli mamy podobne budynki, mój 18,5m x 10,5m z 1933r z takimi samymi ścianami ?)

To chyba ta sama technologia wtedy obowiazywała, ale mój starszy :D.

Nie ma co prawda daty wypisanej na ścianie szczytowej, ale wywalając stare futryny znalazłem pod jedną z nich upchane gęsto wióry i zwiniętą gazetę. Stara, zbrązowiała, pisana po niemiecku gotykiem, wydana w Landsbergu (tak się przed wojną nazywało moje miasto) i datowana na marzec 1924 r.

Zdzichu RBR nie ma swojej sieci sprzedaży jak inni producenci. Jeszcze nie ma. Gdybyś chciał zobaczyć kociołek to mogę na priv podesłać jakiś namiar.

Widziałem na fotkach, ładny jest :yes:. Oglądanie na żywo raczej niewiele zmieni moją opinię, bardziej biorę pod uwagę cechy użytkowe a o tych czytam na forum, nie tylko tym zresztą. Proszę o pomoc w dobrym zakupie tego kociołka. Mam nadzieję do końca sierpnia zrobić wylewki z rurkami podłogówki. Albo uda się kupić go wcześniej i przed wylewkami wstawić do piwnicy, albo będę celował na koniec września, gdy już posadzki dojrzeją i będę mógł klocka przetransportować.