Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość Arturo72
Oglądanie na żywo raczej niewiele zmieni moją opinię, bardziej biorę pod uwagę cechy użytkowe a o tych czytam na forum, nie tylko tym zresztą.

A czytałeś tą opinię,zwykłego użytkownika a nie sprzedawcy i jego popleczników:

Dużym plusem ... jest to że na forum jest dobre wsparcie techniczne a sam kocioł się rozwija i jest ciągle modyfikowany.

Dodatkowo cena jest dosyć atrakcyjna i można wybrać sobie sterownik a nie jest się "skazanym" na jedyny ...

Dużym plusem są kanały poziome i dzięki temu łatwo się kocioł czyści i nie zasyfia kotłowni co dla mnie było bardzo ważne ...

Ze sterownika polecam taniutki SPP , naprawdę udany sterownik z bardzo ciekawym algorytmem.

Oczywiście jest to opinia o lepszym kotle niż RBR.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czytałeś tą opinię,zwykłego użytkownika a nie sprzedawcy i jego popleczników:

Oczywiście jest to opinia o lepszym kotle niż RBR.

Bardzo Ci dziękuję za opinie, ale piszę w watku o RBR Ekouniwersal, to znaczy, że wybrałem już kocioł i sterownik dla siebie

p.s. a co Ty chcesz mi sprzedać? ;-)

Gość Arturo72
A cóż to za lepszy kocioł?

Nie będę podawał producenta bo nie o to chodzi ale chodzi o to,żeby mieć świadomość.

Kupowanie czegoś szczególnie narażonego na awarie gdzie najbliższy serwis jest 200km od miejsca zamieszkania nie jest roztropnym posunięciem dla inwestora bo dla sprzedawcy jak najbardziej bo skasuje za przyjazd od inwestora jak należy.

Podobnie jak WM z rekuperatorem do domu gdzie jednostka energii jest tania czy oszczędnosć ok.1000zł na 5cm dodatkowej izolacji,gdzie automatycznie mamy mniejsze straty ciepła i potrzeba słabszego mocowo ,czyt.tańszego urządzenia grzewczego sądzę,że właśnie o ten 1000zł.

Cóż,ludzie czasami myślą od tyłu...

Z drugiej strony RBR jest faktycznie garażowym produktem skoro do najbliższego sprzedawcy jest 200km.

Edytowane przez Arturo72

Podobnie jak WM z rekuperatorem do domu gdzie jednostka energii jest tania czy oszczędnosć ok.1000zł na 5cm dodatkowej izolacji,gdzie automatycznie mamy mniejsze straty ciepła i potrzeba słabszego mocowo ,czyt.tańszego urządzenia grzewczego sądzę,że właśnie o ten 1000zł.

Cóż,ludzie czasami myślą od tyłu...

Arturo, kończą mi się powoli pomysły, jak w sposób kulturalny powiedzieć Ci, że nie interesują mnie Twoje dywagacje coraz bardziej przypominające trolowanie.

Myślę, jak myslę, Twojej kasy w ten sposób nie marnuję. Powtórzę tylko, że modelowałem różne warianty ocieplenia i ogrzewania i ten wydał mi się optymalny dla mnie. Dla Ciebie może nie, ale potrafie z tą świadomością żyć.

Nie jest moją intencją obrażanie Ciebie, ale wolę dyskusję bardziej merytoryczną na temat zgodny z tytułem wątku i z pytaniami, jakie zadałem na początku. Chcesz na ten temat porozmawiać, chętnie poczytam także Twoje opinie.

Edytowane przez zdzich12

Gość Arturo72
Zawsze z góry zakładasz ,że coś się od razu zepsuje?

Nie koniecznie od razu.

Jakieś 3 lata temu kupiłem odkurzacz Zelmer na allegro z 4 letnią gwarancją,gdzieś z góry Polski,kilka miechów przed końcem gwarancji odkurzacz padł i wystarczyło zawieść go do serwisu Zelmera do Zabrza i naprawili go w ramach gwarancji.

Padła cała elektronika i gdyby nie do zapłaciłbym ok.300zł za naprawę.

Kotła raczej do serwisu nie zawieziemy a za przyjazd serwisanta trzeba będzie zapłacić.

Myślę, jak myslę, Twojej kasy w ten sposób nie marnuję.

Masz rację,nie moja kasa ale to jest forum budowlane gdzie inwestorzy czytają i wyciągają wnioski także trzeba o takich sprawach pisać i prostować,żeby był pełny obraz sytuacji dla potencjalnych inwestorów.

Edytowane przez Arturo72

Zawsze z góry zakładasz ,że coś się od razu zepsuje?

Nie zawsze od razu, czasami wyjeżdża z "fabryki-garażu" już niesprawny i nawet nie sprawdzony jak to było w moim przypadku

Piec jako piec jest całkiem normalny jak inne tylko osprzęt trochę go wywyższa ponad przeciętną, z perspektywy czasu jakbym miał kupować po raz drugi to bym się długo zastanawiał czy brać RBR-a czy może kupić coś tańszego z żeliwnym podajnikiem i dobrą przekładnią, a sterownik kupić osobno i przyoszczędzić z 2000zł.

Gość Arturo72
Pieprzysz Pan. Na kocioł jest 5 lat gwarancji producenta. 2 lata na palnik i sterownik. Nie znam przypadku aby klient płacił w okresie gwarancji za naprawę.

Czy dojazd do klienta np.200km też jest gratis w ramach zgłoszenia awarii gwarancyjnej ?

Pieprzysz Pan. Na kocioł jest 5 lat gwarancji producenta. 2 lata na palnik i sterownik. Nie znam przypadku aby klient płacił w okresie gwarancji za naprawę.

To coś masz słabą pamięć,wystarczy się cofnąć niecały miesiąc wstecz do strony 996 i sobie przypomnieć jak klienci płacili w czasie gwarancji.

A kto ci powiedział,że serwis pojedzie 200 kM ,owszem ja jechałem za Kraków dzień przed wigilią na dodatek po nocce byłem,klienta to nic nie kosztowało.

To ciekawe czy do mnie ktoś przyjedzie jak zgłoszę że po pierwszym/drugim użyciu urwała mi się gałka od czyszczenia tyłu pieca.

Płacili za usterki wynikłe z przyczyn zewnętrznych.

Jak serwis działa tak jak potraktowali niżej wymienionego forumowicza, to takiej gwarancji lepiej nie mieć, bo w czasie awarii sam sobie poszukam najtańszego i najlepszego serwisanta, a nie jestem skazany na serwis za który muszę odpowiednio zapłacić.

No to ja napisze jak się to odbyło u mnie.

Przychodzę o pracy do domku piec nie działa ide do kotłowni na wyswietlaczu stera nic sie nie pokazuje. (burze może i były gdzieś w okolicy 10km nie sądzę że bliżej).

Dzwonie to Pana co kupiłem piecyk(pewnie wie kto to ;) ) no i po chwili dzwoni Pan z E-S. Każe wypiąć moduł Ethernet i sprawdzić czy się ster włączy, no i pewnie by się włączył jak bym go po wypięciu nie wpiął s powrotem(myślałem że to taki reset, a ster miał sie włączyć z odpiętym :p)

Na kolejny dzień przyjechał Pan z E-S wpiął nowy moduł wziął 200zł i pojechał do domku.

Trochę sie kłóciłem, że u mnie burzy nie było, ale dostałem informacje, że skok napięcia może lecieć kilka kilometrów po linii, i co ja mogłem ?

Zabuliłem, podziękowałem i się skończyło.

Reakcja szybka, ale oczywiście jaka była wina czy burza, czy samo padło mogę sobie tylko pogdybać.

Można powiedzieć wprost że ten element gwarancji(fizycznie) nie obejmuję

Zawsze w czasie każdej awarii może być tłumaczenie jak powyżej lub np. że węgiel był za twardy lub prąd w gniazdku za rzadki.

U innych jest lepiej, czy to standard?

Piec jak zresztą wiele innych urządzeń to teraz loteria i czasami lepiej kupić dwa tańsze niż jeden firmowy dużo droższy. Tak samo piec jest teraz zbiorem kilku- kilkunastu elementów i wybierając go trzeba na wszystko zwrócić uwagę. Odnośnie RBR uważam że ma dobre dobrane podzespoły (sterownik, podajnik,palnik chociaż nie brakuje na forum uwag że są już dużo lepsze), odnośnie wymiennika ma niegłupią konstrukcje tylko w 11-12KW wycieli jedną półkę wodną i trzeba trochę nagimnastykować się sterownikiem aby nie dopuścić do dużych strat przy pracy z pełną mocą, odnośnie poskładania/pospawania jest to bardzo niechlujnie zrobiony (spawy są krzywe i nie równe - u mnie dostarczoną łopatką wygarnę popiół po lewej stronie między pólkami, po prawej już nie bo jest z 0,5cm niżej zespawane), wszędzie jest sporo "skwarków" po spawaniu przyklejonych do blach i ciężko równomiernie przejechać łopatką, wszystkie nierówności zamalowane są bitexem który po kilku dniach palenia odpada i wygląda to jeszcze gorzej, też trzeba uważać na wystające śruby samo-wiercące aby nie przeciąć ręki itd.

Z kilka miesięcy temu było nawet porównanie aby wsiąść bodajże elektrometa sprzedawanego w promocji w Leroy Merlin pod nazwą Solej dokupić sterownik internetowy i mamy zestaw lepiej wykonany i kilka tysięcy w kieszeni.