Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Hej może ktoś coś doradzi.Otóż jest taka sytuacja :wczesniej grzałem Co i podłogówka no i po pewnym czasie spalanie dzienne zeszło mi poniżej 4kg/dzień,pózniej wyłączyłem podłoge bo było naprawde gorąco(chodzi mi o łazienke i kibel), no i od kilku ładnych dni mam uruchomioną podłoge ponownie a spalanie kręci sie cały czas koło 6kg/dzień. Ogólnie to w ustawieniach nic nie zmieniałem.Może jakieś rady

Zwróć uwagę co pogrubiłem.Podłoga musi się na nowo wygrzać do podobnego stanu.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A kiedy będzie miał?

Myślę że nigdy ...

Myślę że za kocioł za ponad 8000 zł brutto można by dużo więcej wymagać , a patrząc na wykonanie RBR (zdjęcia jakie podesłał jeden użytkownik) to bardziej przypomina kotły za 3000-4000zł a czasami nawet i te mają lepsze wykonanie ...

Dodatkowo kocioł firma by musiała by mieć dużo lepszą sieć serwisową i mieć sporo wyższe moce przerobowe ...

Ja się zastanawiam nad powodem "popularności" tego kotła. Ani nie jest tani (8100 brutto za 11KW) , ani nie jest super wykonany ...

Za cenę niższą (7100) można mieć Ogniwo Eko 10KW też z Ecoal ...

Dlaczego więc na taki kocioł jest zainteresowanie ????

Jak dla mnie to jakaś "ciekawostka" ?

Czyżby kocioł który tak naprawdę jest przeciętniak po dość agresywnej polityce marketingowej i dzięki reklamie szeptanej został wylansowany na jakieś produkt dla "wybrańców" ???

Konkurencja (Sekom) jest tańsza , ma większy wybór sterowników jak i samych palników ...

A np. Ogniwo ma lepsze wykonanie (od Sekoma) i ma sieć serwisową ...

CIACH

Czyżby kocioł który tak naprawdę jest przeciętniak po dość agresywnej polityce marketingowej i dzięki reklamie szeptanej został wylansowany na jakieś produkt dla "wybrańców" ???

Konkurencja (Sekom) jest tańsza , ma większy wybór sterowników jak i samych palników ...

Proszę Cię ... :)

Co do lepszego wykonania kotłów na O od kotłów na S jesteś tego pewien ? :)

Kocioł działa , nie mam zastrzeżeń do jakości wykonania , chociaż mógłby spalać wodę zamiast wungla ...

Co do serwisu ... zgłosiłem dwie reklamacje i obie załatwione od reki - nie musiałem czekać po tygodniu czy dwóch na "autoryzowanych serwisantów" - wsio zostało załatwione błyskawicznie.

Kociołek pracuje w warunkach "ekstremalnych" - niski powrót (tylko podłogówka) , nawet bardzo niski dodatkowo stoi w chłodnej kotłowni ... działa :)

Kociołki przed zakupem oglądałem część osobiście cześć wirtualnie (np macherstwa przy grubości blach i kategoriach ...) wybrałem kocioł przy którym dostałem gwarancje - dzwonię mam sprawę załatwioną , telefon jest odbierany a nie jak w firmie od okien gdzie czekam już drugi tydzień i ciągle nie mam info kiedy wymienią pękniętą szybę nie wspominając o załatwieniu sprawy...

Czas sobie zadać pytanie od czego jest serwis. Czy każdy producent kotła powinien otwierać swój serwis w każdym mieście gdzie są sprzedawane jego kotły? Czy jest on potrzebny w każdym wmieście czy województwie? I chyba najważniejsze pytanie to takie - jak często korzystamy z serwisu i jak szybko to zostało załatwione bo to chyba świadczy o produkcie i producencie.

Ja skorzystałem dwa razy, pierwszy to siłownik klapy padł i w czasie koleżeńskiej rozmowy się wygadałem przed karoką, chciałem sobie kupić bo to grosze kosztuje ale mnie wstrzymał i otrzymałem po 2 dniach pocztą. Drugi raz w sprawie sterownika, jeden telefon i po godzinie już wszystko było naprawione. Jak by nie patrzył to nie w sprawie samego kotła był serwis potrzebny.

Kupując coś dla siebie np: auto, TV, lodówkę, pralkę itp, itd czy jak wystąpi jakaś awaria to jest załatwiana od ręki? Ile czekamy na naprawę serwisu? Jakie są zapisane terminy w gwarancji? Jakie jest postępowanie serwisu w przypadku niedostępności części do naprawy np. auta czy AGD i jakie wtedy dają terminy na usunięcie usterki w ramach gwarancji ? Nie wymagajmy cudów, to też są ludzie i nie każdy może usunąć usterkę w jeden dzień tym bardziej że kocioł to nie tylko sama powyginana i pospawana blacha wymiennika ale i inne detale (urządzenia) montowane do kpl.

A wszystkim życzę aby nie musieli korzystać z jakiegokolwiek serwisu.

A czym palicie w okresie przejściowym i co na zimę?

Obecnie spalam miał z Piasta 23 MJ i spalanie na samo CWU porównywalne z zeszłoroczną "wesołą", tylko popiołu znacznie więcej.

Na zimę zobaczymy, pewnie jakiś groszkomiał zapodam. Skoro palnik sobie z tym radzi, to po co przepłacać.

No, ja bym nie nazwał tego wszystkiego kosmetyką.

Prawie wszystko o czym pisali obecni użytkownicy jest wdrożone w produkcji.

Nawet taka pierdoła jak siłowniki pokrywy zasobnika.

Pamiętają pewnie stali bywalcy jak jeden kolega pisał że chciało mu głowę urwać :)

:) No dobra,za delikatnie to ująłem.Przecież nie będę się rozpisywał na pół strony o teleskopie,zaczepach,przekładni,malowaniu,spawaniu itd.

Dla mnie to kosmetyka,dla drugiego bardzo duże zmiany,w rezultacie kocioł grzeje tak samo :)

Napisałem prosto,że mi się podoba po zmianach.

Karoka robi niesamowitą robotę dla producenta pod względem serwisu. Żeby wszędzie tak dobrze było...

A czym palicie w okresie przejściowym i co na zimę?

U Karoki i u mnie jest tak samo.Tak mi się przynajmniej wydaje :)

W przejściowym palę tym samym co w zimie.Nie opłaca mi się kupować 400 kg groszku na lato.

Dodatkowo kocioł firma by musiała by mieć dużo lepszą sieć serwisową i mieć sporo wyższe moce przerobowe ...

Na jakiej podstawie wypowiadasz się o serwisie ?

Skąd wiesz jak działa ?

Życzę Ci żebyś miał do czynienia w razie potrzeby tylko z tak działającym serwisem.

A skąd wiesz co jak jest wykonane ?

Chcesz podam Ci kilka przykładów z innego forum o tym serwisie i jakich fachmanów tam mają, miałem okazję nawet takich poznać, ciekawe doznania.

Może nie wszyscy ale to co widziałem i usłyszałem od osób które noszą piękne polarki z logiem takiej firmy na klacie to była załamka.

:) No dobra,za delikatnie to ująłem.Przecież nie będę się rozpisywał na pół strony o teleskopie,zaczepach,przekładni,malowaniu,spawaniu itd.

Dla mnie to kosmetyka,dla drugiego bardzo duże zmiany,w rezultacie kocioł grzeje tak samo :)

Napisałem prosto,że mi się podoba po zmianach.

Proponuję to odłożyć w czasie bo zaraz znowu się zacznie :)

A na Twoje "cudo" Zawijan ile dajesz ?

Żebym Ci nie musiał przypomnieć, bo pewnie do dzisiaj kobita się z nim męczy w Baborowie.

Inaczej.Jak kupujesz palnik EKOENERGIA indywidualnie to gwarancji jest 12 miesięcy,jak z kotłem to 24 miesiące.Tak pisze w karcie,która leży przede mną.