Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
W ciągu kilku lat widziałem jak działa kilkadziesiąt kotłów różnych producentów i świadomie mam w ofercie RBR oraz SKAM-P.

Mógłbym mieć także inne tańsze i droższe, jednak te dwa od dawna uważam za najlepsze o czym i tu pisałem.

Takie jest Twoje zdanie i oferta.

Konstrukcja RBR-a nie odbiega od konstrukcji kotłów za 5k pln z marketu.Nie porównuję jakości użytego materiału-bo te bajki o grubości blachy kotłowej itd.można sobie wsadzić w ...-to weryfikuje czas i sposób prowadzenia kotła.Czyli :sterownik,opał,palacz.Właśnie w takiej kolejności.

Nie piszcie bzdur ,że RBR to rewelacyjna konstrukcja,wiele kotłów jest konstruowanych podobnie i da się je wyczyścić równie łatwo.

Sprzedajecie te kotły,macie z nich "działkę"-ot cały fenomen tej marki.Po co ta ściema?

A,i co by nie było.Sukces,jak to sukces.Ma wielu ojców.Skoro firma postawiła na "taki" sposób reklamy,to tylko pogratulować i brać przykład.

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Twoich postów,nic nie wnoszących do tego wątku.

Swoją drogą,może kiedyś Grzegorz zdradzi ile kosztował go kocioł jego konstrukcji.Przewiduje,za sam kocioł 2-3k pln z robocizną.reszta kosztów to motoreduktor.

Novy, ja Ci napiszę tylko tyle, teraz kup właśnie taki marketowy za 5 tysi, szybko zobaczysz różnicę a i te klimatyzatory pójdą w ruch jak mróz będzie za oknem.

O tym braku różnic w konstrukcjach to już nawet głosu nie będę zabierał ale gratuluję znajomości tematu.

Nie dziwiłbym się że piszesz takie rzeczy gdyby był to Twój pierwszy kocioł.

Ja miałem właśnie taki ala marketowy, jak myślisz, dlaczego się go pozbyłem i wywaliłem tyle kasy na RBRa ?

Gość TwojPan
Novy, ja Ci napiszę tylko tyle, teraz kup właśnie taki marketowy za 5 tysi, szybko zobaczysz różnicę a i te klimatyzatory pójdą w ruch jak mróz będzie za oknem.

O tym braku różnic w konstrukcjach to już nawet głosu nie będę zabierał ale gratuluję znajomości tematu.

Nie dziwiłbym się że piszesz takie rzeczy gdyby był to Twój pierwszy kocioł.

Ja miałem właśnie taki ala marketowy, jak myślisz, dlaczego się go pozbyłem i wywaliłem tyle kasy na RBRa ?

Gdybym wiedział wtedy (pozbywając się Ogniwa), co wiem teraz-przed zmianą "zaprzągłbym" do tej krowy sterownik SPP.Raczej na 90% zmiana nie byłaby konieczna.Taki gabaryt jak miałem (przyp:25kW) ecoalem,a zwłaszcza w automacie,czy półautomacie-sterować się nie da.Praca ciągła,zwłaszcza z algorytmem SPP,mogła by mu się spodobać :)

Ale to moje zdanie.

Niebawem,jak sąsiad się zdecyduje,taki "marketingowy" kocioł poprowadzi SPP.Wtedy pogadamy.

Gość TwojPan
A czy brałeś też poprawkę na palnik? W poprzednim kotle miałes inny i jak to się ma do zmiany to sam oceniasz.

Nie próbuję powiedzieć ,że SPP to "lek na całe zło".Ale...

Spędziłem z Ogniwem całe "noce i dnie"-wiem dobrze co mu dolegało :) Tak potężny gabaryt (nie pisze o mocy palnika,ale o konstrukcji wymiennika)-trzeba prowadzić inaczej. Dwustan to dla niego morderstwo,czy jest dobrze dobrany czy nie.Świadczy o tym dedykowany przez producenta sterownik ecoal z automatem.Ale taki automat (soft) jak na tamten czas (na ten czas również :) ) , to śmiech.Poprowadziłbym go teraz w pracy ciągłej z algorytmem SPP,myślę,że było by ok.A tak 3k poszło psu w d....

Looknij na mój wykres.Czy lato czy zima,tak właśnie bym go prowadził.Nie ma sporych ubytków-leci jak po sznurku .A jak pojawia się ubytek -daje ostro na palnik :)

Zimą byłby tylko chwilowy kłopot ,aby dograć parametry podawania (moc).Reszta to bajka.

Edytowane przez TwojPan

A co ty chcesz od palnika? Ja posiadam go i zadowolony jestem :-D

Od palnika ?

Nic.

Mam tylko jedno pytanie:

Czy paliłeś na innym ?

Ja tak.

Miałem też kocioł za 5 tysięcy z dowozem i chińską pompką obiegową w gratisie.

Jak go wtedy kupiłem, to też byłem zadowolony dopóki nie przyszło się z nim zmierzyć.

Z biegiem czasu moje zadowolenie malało a jak zmieniłem sterownik na taki który mierzy temp. spalin zaczęło się coś na zasadzie "zrób to sam" skończyło się na znalezieniu nowego "szczęśliwego nabywcy" :)

Nie próbuję powiedzieć ,że SPP to "lek na całe zło".Ale...

Spędziłem z Ogniwem całe "noce i dnie"-wiem dobrze co mu dolegało :) Tak potężny gabaryt (nie pisze o mocy palnika,ale o konstrukcji wymiennika)-trzeba prowadzić inaczej. Dwustan to dla niego morderstwo,czy jest dobrze dobrany czy nie.Świadczy o tym dedykowany przez producenta sterownik ecoal z automatem.Ale taki automat (soft) jak na tamten czas (na ten czas również :) ) , to śmiech.Poprowadziłbym go teraz w pracy ciągłej z algorytmem SPP,myślę,że było by ok.A tak 3k poszło psu w d....

Looknij na mój wykres.Czy lato czy zima,tak właśnie bym go prowadził.Nie ma sporych ubytków-leci jak po sznurku .A jak pojawia się ubytek -daje do na palnik :)

Właśnie o gabarytach jednego i drugiego myślałem. To jest spora różnica w prowadzeniu i tak jak piszesz że "myślisz że było by ok" i to trzeba by sprawdzić.

Gość TwojPan
Właśnie o gabarytach jednego i drugiego myślałem. To jest spora różnica w prowadzeniu i tak jak piszesz że "myślisz że było by ok" i to trzeba by sprawdzić.

Może koleś o nicku tomalawroc (pisał o swych przebojach z OEP 25kW na forum ES) -w tym sezonie zrobi podmiankę na SPP.Już o tym rozmawialiśmy.

Drugi user z OEP 35kW,któremu dwa sezony wstecz pomagałem prowadzić ten kocioł jest nieuchwytny,chyba pracuje za granicą.Tam trzeba by sprawdzić SPP.Bo koleś nie dawał rady w nim napalić.

Tak,czy siak idzie zima.Mam nadzieję,że mój SPP poradzi sobie lepiej niż ecoal.Na pewno nie zgorzej :)

Gość TwojPan
No to prawie na jednym wózku przejechaliśmy się :)

Martwi mnie,że ecoala nawet pies z kulawą noga, nie chce kupić.Leży na all...o i nic :) A jeszcze jest drugi na zbyciu.Może wuwok kupi,on lubi mieć dużo sterów na pokładzie :)

Od palnika ?

Nic.

Mam tylko jedno pytanie:

Czy paliłeś na innym ?

Ja tak.

Miałem też kocioł za 5 tysięcy z dowozem i chińską pompką obiegową w gratisie.

Jak go wtedy kupiłem, to też byłem zadowolony dopóki nie przyszło się z nim zmierzyć.

Z biegiem czasu moje zadowolenie malało a jak zmieniłem sterownik na taki który mierzy temp. spalin zaczęło się coś na zasadzie "zrób to sam" skończyło się na znalezieniu nowego "szczęśliwego nabywcy" :)

Nie paliłem w innym piecu na ego. Lecz gdy kupiłem zacząłem się interesować piecami i parę widziałem w kotlowniach. Jaki wniosek wyciągam? Że wybrałem dobrze (może nie najlepiej ale Na pewno dobrze). Uważam że najsłabszym ogniwem w Ogniwie jest ecoal. Po wymianie na inny sterownik całkowity brak sadzy, spalanie bardzo przyzwoite. I żeby jasno powiedzieć to zachwalajcie piec swój ale nie oczerniajcie wyrobów których nie sprzedajecie. To naganne jest. Zresztą wczoraj znajomy był u mnie i myśli o zmianie pieca w nowym dom(dom mniejszy niż mój ma piec zasypowu 24 kw) . Poradziłem mu Skampa lub ogniwo. Dlaczego? Uważam że cena adekwatna do jakości. A każdy piec można w kilka sezonów zjechać, wystarczy mokry opał +palacz który tak naprawdę nie umie palić. I marka kotła nie ma nic do rzeczy.

Aha odnośnie serwisu Ogniwa to minertu też jest serwisant Ogniwa (tak pisał) i uważacie że rbr serwisuje doskonale a Ogniwa już nie? Wątpię. Wszystko zależy od człowieka który do naprawy przyjeżdża.

Edytowane przez wuwok

I żeby jasno powiedzieć to zachwalajcie piec swój ale nie oczerniajcie wyrobów których nie sprzedajecie.

Wuwok, jaki swój, mam kotły 4 producentów, ja nic nie produkuje, to jaki mój ?

Chyba że ten który stoi w kotłowni.

W którym miejscu coś oczerniam ?

Ktoś próbuje znowu szarpać za nogawkę to raczej reakcja lekko odwetowa.

Widzę że dalej niechętnie piszesz o swoim kotle w wątku o nim ale za to bardzo polubiłeś tutaj prowadzić dyskusje, toczysz jakieś rozważania o kotle którego może nawet nie widziałeś na oczy.

Nie sprzedaję rzeczy używanych czyli dla mnie nie jest nic wart :)

Pytają ludzie o używki, nawet samą płytę chcą kupić.

Ale jako człowiek który jest w temacie może podpowiedzieć realną cenę super sterownika. Ja i pewnie Novy jesteśmy ciekaw. Odnośnie mojego wątku to gdy jest jakieś pytanie konkretne to odpiszę. Ale ludzie często pytają o rzeczy które są w instrukcji obsługi sterownika, kotła. A to uważam za lenistwo.