Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
Nie sprzedaję rzeczy używanych czyli dla mnie nie jest nic wart :)

Pytają ludzie o używki, nawet samą płytę chcą kupić.

Bruli kosztuje 1200 pln.Wystawiłem ecoala teraz za 1000pln.Chętnych brak.Gwarancja na rok.Widać nie wart jest aż tyle.Ludzie zmądrzeli, czy jak? ;)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bruli kosztuje 1200 pln.Wystawiłem ecoala teraz za 1000pln.Chętnych brak.Gwarancja na rok.Widać nie wart jest aż tyle.Ludzie zmądrzeli, czy jak? ;)
Różne przekładnie, różne dmuchawy i małe wiadomości na temat sterownika. Może tego ludzie się boją? A co do ceny to pewnie nie mają porównania do nowego bo takiego w sprzedaży nie ma.

Gość TwojPan
Różne przekładnie, różne dmuchawy i małe wiadomości na temat sterownika. Może tego ludzie się boją? A co do ceny to pewnie nie mają porównania do nowego bo takiego w sprzedaży nie ma.

I dla tego SPP bije go na głowę.Żadne przekładnie i pozostały osprzęt mu nie straszne :)

A wart jest jak każdy towar,tyle co ktoś zechce za niego zapłacić.Należę do tych co nie naginają prawdy,jak ktoś dzwoni i pyta,dlaczego sprzedaje,mówię prawdę.Chyba nigdy go nie sprzedam.Potrzebny ktoś taki jak Wiesław :) Typowy handlarz :)

To żarcik.

Novy Ty masz swoją prawdę a kto inny może mieć inną i inny pogląd na te dwa sterowniki.

Już Ci kiedyś i nie tylko Tobie pisałem: ile jest takich ludzi nawet na tym forum którzy sobie radzą ze sterownikami ?

No ilu ?

Myślę że może na FM znalazłoby się z 7 może 9 osób.

Przejrzyj po wątkach, co się dzieje, ludzie ciągle piszą prośby o podanie idealnych nastaw, ba takich nastaw które pozwolą mu zamieszkać w końcu w domu a nie przesiadywać w kotłowni.

Ludzie niszczą więcej paliwa niż go efektywnie spalają, nie mają czasu jak Ty żeby siedzieć i grzebać jak tylko paliwo inne kupią czy temperatura za oknem się zmieni.

I dla takich jest eCoal czyli dla bardzo dużej części palaczy którzy chcą normalnie żyć a nie być niewolnikami swoich kotłowni.

Co do Twojego żartu to do niedawna nie miałem nigdy do czynienia z handlem, to też nowość jak dla mnie.

Gość TwojPan

Ludzie niszczą więcej paliwa niż go efektywnie spalają, nie mają czasu jak Ty żeby siedzieć i grzebać jak tylko paliwo inne kupią czy temperatura za oknem się zmieni..

To nie prawda.Ja nie siedzę w kotłowni inie grzebię.To taka wymówka,jak brak ci argumentów :)

...I dla takich jest eCoal czyli dla bardzo dużej części palaczy którzy chcą normalnie żyć a nie być niewolnikami swoich kotłowni.

.

Gdyby chcieli "normalnie żyć"-jak to nazwałeś,to nie mieli by kotła na paliwo stałe w kotłowni.

Kocioł na eko,mój drogi karoko65 ,jest dla tych co chcą palić najtaniej.A ecoal w automacie w moim przypadku,spalał 30% opału więcej (ten sam kocioł,temp na zewnątrz prawie const.),a niżeli w dwustanie,nawet nieperfekcyjnie ustawionym :)

I to jest dla mnie wymierne,a nie Twoje marketingowe piep...enie :)

Gość TwojPan
A z dmuchawą WPA 07 też daje radę ? Coś kiedyś czytałem, że ta dmuchawka za wolno się buja dla SPP.

Mogło by być lepiej.Ostatecznie z "rozruchem" (parametr nadmuchu) można sobie spoko z tą dmuchawką poradzić.Bobas,jesteś kumaty facet.Co ty robisz jeszcze z tym ....na pokładzie?Założę się o flaszkę,że jak weźmiesz SPP (o ile weźmiesz) -już go nie oddasz.Właśnie dla tego,że się na tym znasz :)

Gość TwojPan
Widzisz drogi Novy ja tak samo mogę napisać że to tylko Twoje pi...nie bo nie którzy pisali że nie widzą różnicy w spalaniu a nawet że spalają mniej w automacie :)

He he.To tak jak za namową Piotrek42,kolega adkwapniewski przełączył pompę CO w tryb pracy zał/wył.Pierwszą dobę były zachwyty,ochy i achy,że spalanie spadło ....Druga doba,już gorzej.W trzeciej dobie kocioł pracował znów z pompa CO jak przed eksperymentem,bo spalanie poszło ostro w górę.:)

Z automatem ecoal jest podobnie.Jak,ktoś nie palił inaczej,mówi że mało pali.Mówią tak jeszcze ci,którzy mają domy jak termosy a kotły o 5-7kW za duże.Tam,jakby nie palić,spala się mało,bo takie chaty, można by zapalniczką ogrzać ;)

Edytowane przez TwojPan

He he.To tak jak za namową Piotrek42,kolega adkwapniewski przełączył pompę CO w tryb pracy cyklicznej.Pierwszą dobę były zachwyty,ochy i achy,że spalanie spadło ....Druga doba,już gorzej.W trzeciej dobie kocioł pracował znów z pompa CO w pracy ciągłej ,bo spalanie poszło ostro w górę.:)

Z automatem ecoal jest podobnie.Jak,ktoś nie palił inaczej,mówi że mało pali.Mówią tak jeszcze ci,którzy mają domy jak termosy a kotły o 5-7kW za duże.Tam,jakby nie palić,spala się mało,bo takie chaty, można by zapalniczką ogrzać ;)

Pieprzysz !

Coś Ci się pomyliło - najmniejsze spalanie mam na pracy cyklicznej pompek !

Piotrek sugerował zmianę na pracę ON-OFF z wysoką temp zasilania a nie cykliczną pracą pompek którą miałem ustawioną ( z niskim zasilaniem)

Po za tym nie mam jednej pompy CO a dwie - parter i piętro osobno.

Kociołek stoi w chłodnym miejscu - nawet bardzo - widać po temp podajnika i wychładzaniu baniaka cwu (stoi niedaleko kociołka) - swoje przez to zje - docieplę i zobaczymy

Prosiłem żebyście mnie nie wciągali w Wasze gierki !

Arturka brakło to gryziecie się między sobą jak pieski na osiedlu ...

Edytowane przez adkwapniewski

Gość TwojPan
Pieprzysz !

Coś Ci się pomyliło - najmniejsze spalanie mam na pracy cyklicznej pompek !

Piotrek sugerował zmianę na pracę ON-OFF z wysoką temp zasilania a nie cykliczną pracą pompek którą miałem ustawioną ( z niskim zasilaniem)

Po za tym nie mam jednej pompy CO a dwie - parter i piętro osobno.

Poprawiłem. Chodzi o fakt przedwczesnej radości i wiary w to co piszą inni,mający się za doświadczonych userów.Chciałem go podpuścić u siebie z pracą cykliczną,ale się w porę wycofał :)

Poprawiłem. Chodzi o fakt przedwczesnej radości i wiary w to co piszą inni,mający się za doświadczonych userów.Chciałem go podpuścić u siebie z pracą cykliczną,ale się w porę wycofał :)

To edytuj jeszcze raz - nie ostro w górę. Poszło w górę - ale co można stwierdzić po 3 dniach ?

Ecoal działa poprawnie - dla podłogówki przydałby się inny tryb sterowania pompami ale tego nie ma żaden sterownik na rynku i nie zanosi się żeby miał - wypstrykałem się z kasy i czasu na razie brak - projekt stoi ale w końcu go uskutecznię

Mogło by być lepiej.Ostatecznie z "rozruchem" (parametr nadmuchu) można sobie spoko z tą dmuchawką poradzić.Bobas,jesteś kumaty facet.Co ty robisz jeszcze z tym ....na pokładzie?Założę się o flaszkę,że jak weźmiesz SPP (o ile weźmiesz) -już go nie oddasz.Właśnie dla tego,że się na tym znasz :)

Na tą chwilę czekam aż ES się z Verbem dogada.

Jeśli się nie dogada, to kto wie, może na testy się zapiszę.

Nowy widzę że do mnie pijesz!! co Piotrek koledze sugerował to sugerował...trzeba sprawdzić dynamikę domu, komfort cieplny czy ilość spalonego eko, co komu pasuje to wykorzysta, nie wszystkie domy są jednakowe nie wszędzie wszystkie ustawienia się sprawdzają...Piotrek jakoś nie zmieniał kotła (chociaż miał 3x za duży) nie płakał na forum że kocioł jest do bani ,że sterownika nie można ustawić i wszędzie szukał przyczyny tylko nie u siebie...do wszystkiego doszedł sam, a co nie wiedział to zapytał się mądrzejszych kolegów...i jakoś spalnie miałem 2,5-3t eko na sezon gdzie temp w domu była średnio 22-23st. Jakoś TY wymieniłes 2 kotły masz drugi sterownik... bo pierwszego nie potrafiłes okiełznać, masz instalacje na jednej pompie bo z wiecej nie potrafisz ogarnąć tematu....chciałeś mnie podpuścić dobre sobie... jak na dobę wprowadzałeś po 20-30 zmian (dobrze że ecoal archiwizuje zmiany) i chciałeś żeby to optymalnie chodziło.... co za geniusz cholera ,chodzący...

karoka

Nie szalej. Licz się z tym, że za niedługo będziesz musiał handlować innymi kotłami, niż RBR. Jeśli będziesz chciał utrzymać się w tym interesie.

Przesadzasz Zawijan.... coś nie coś obiło mi się o uszy...w Polsce dużo wody jeszcze musi w rzekach upłynąć, żeby tak rygorystyczne przepisy wprowadzić... stawiam na to że produkcja trafi na export..

Na tą chwilę czekam aż ES się z Verbem dogada.

Jeśli się nie dogada, to kto wie, może na testy się zapiszę.

Chyba jeszcze długo poczekamy na wprowadzenie pozytywnych zmian w sterowniku. Ja w sezonie ponownie odpalę na routerku lub RPi Pythona + skrypt, który bardzo dobrze poprawia jakość spalania groszku.

Choć tli się jeszcze nadzieja na zmiany przez ECS.

Jeśli nic się nie zmieni to być może jednak zawita w kotłowni SPP Boleckiego.:) Czas pokaże.