Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Witam niestety minęło już jakieś 2 tygodnie podłogówka myśle że już dawno rozgrzana a spalanie jak się nie zmniejsza tak nie zmniejsza,ogółem węgiel ten sam a i w ustawieniach to raczej nic się nie zmieniło.

Moim zdaniem,za dużo wiatru. Ująłbym oczko,38% w grzaniu i dłuższa obserwacja.Trzeba by też popracować nad parametrami podtrzymania.Czas krótkiej przerwy jest krótki (20sek) jeśli ma tak zostać ,trzeba by podnieść nadmuch na 40% i obserwować.To tyle,nie widząc palnika.Ale to drobna kosmetyka.

Gość TwojPan
W takim razie pewnie bez problemu podasz linki do kotłów o podobnej konstrukcji z 5k, które się równie łatwo czyści ?

Czekam ...

Nie mam zamiaru robić nikomu reklamy,ani antyreklamy.Rynek kotłów jest spory,każdy może sobie wybierać do woli.Zaznaczyłem fakt,że wiele kotłów ma wymiennik poziomy,a co za tym idzie-podobna "łatwość" czyszczenia.Co do budowy,cóż nie każdy kocioł nie posiadający konstrukcji RBR-a jest złym kotłem.Tyle chciałem swoim postem zaznaczyć.

Piszcie sobie co chcecie (sprzedający RBR-a) ,tylko jak dla mnie sprzedawca zawsze zachwala swoje.Ufam Twoim testom opału i użytej przy nich wiedzy.Teraz,może odrobinę mniej-oferujesz sprzedaż opału.A to już,jak dla mnie,może być reklamą.Nic się nie dzieje bezinteresownie.

Dobrze wiesz,że najlepszy kocioł i sterownik można poprowadzić lepiej lub gorzej.Więc odrobina dystansu w zachwalaniu sprzedawanych przez siebie produktów by się przydała.Choć pewnie nie gwarantuje to sukcesów w sprzedaży :)

Pozdrawiam.

A jakby miał on wg Ciebie wyglądać?

Może zasilanie na dole a powrót górą, albo czopuch na dole.. to oczywiście żart :)

Przeciwprądowy to np. wymiennik płytowy, żeby pierwszy z brzegu przykład podać.

Przy okazji: wczesniej minertu pytał, czy ktoś juz przepala w trybie "zimowym"...

Otóz u mnie jest cały czas ustawione na 'auto lato-temp" z temperaturą 11 C i histerezą 0,5C, czyli odpala automatycznie przy 10,5C. Kilka razy wieczorem i nocą juz się zdarzyło grzejniki zagrzać. Zasadniczo to "pierdnie" sobie co 4 godziny w podtrzymaniu, chyba ,ze zużycie cwu chwilowo większe jest, to wtedy nieco częściej.

Edytowane przez gmaj22

I nadal nie rozumiem, jaki jest problem z wychwalaniem kotła RBR.

Jeśli ktoś jest zadowolony z kotła i wychwala go - jego prawo.

Jeśli ktoś jest niezadowolony z kotła i niewychwala go - jego prawo.

Jak może ktoś rok w kółko wciąż to samo........... To tylko jeden z wielu kotłów a tylko Bóg jest doskonały.

:(

Gość Arturo72
I nadal nie rozumiem, jaki jest problem z wychwalaniem kotła RBR.

Jeśli ktoś jest zadowolony z kotła i wychwala go - jego prawo.

Jeśli ktoś jest niezadowolony z kotła i niewychwala go - jego prawo.

Jak może ktoś rok w kółko wciąż to samo........... To tylko jeden z wielu kotłów a tylko Bóg jest doskonały.

:(

Taki problem,że w ustach niektórych wychwalanie nie jest obiektywne czego skutkiem może być i jest wprowadzenie w błąd czytających a jeśli weźmiemy na warsztat inne kotły to okazuje się,że te wychwalanie nie jest absolutnie zasadne.

Rozumiem,że na takiej samej zasadzie będziesz wychwalał Skodę jako super hiper auto,nie mające konkurencji wśród innych aut :)

Taki problem,że w ustach niektórych wychwalanie nie jest obiektywne czego skutkiem może być i jest wprowadzenie w błąd czytających a jeśli weźmiemy na warsztat inne kotły to okazuje się,że te wychwalanie nie jest absolutnie zasadne.

Rozumiem,że na takiej samej zasadzie będziesz wychwalał Skodę jako super hiper auto,nie mające konkurencji wśród innych aut :)

I TY piszesz o obiektywizmie ??? MASAKRA... TY który pod płaszczykiem usera forum miałeś/masz? własną firmę sprzedającą PC!! i chwaląc zwłaszcza 1 producenta!!! No Coment....

Gość Arturo72
I TY piszesz o obiektywizmie ??? MASAKRA... TY który pod płaszczykiem usera forum miałeś/masz? własną firmę sprzedającą PC!! i chwaląc zwłaszcza 1 producenta!!! No Coment....

Rozumiem,że chwaliłem producenta na którego miałem podpisaną umowę.

Owszem,Atlantic to bardzo dobra firma ale zapewne coś innego ubzdurało ci się..

2.Stałem się "pompiarzem" ;)

Narazie połowicznie ponieważ podpisałem jedynie umowę na realizację:

Atlantic Alfea S8

Poza tym,Panasonic,Daikin są to firmy warte rozważenia jeśli chodzi o pompy p-w z uwagi na przystępne ceny,reszta producentów typu Mitsubishi,Viesman,Vailant ze względu właśnie na ceny odpada.

A że dla mnie najważniejsze było wydać jak najmniej kasy przy budowie to i jest Panasonic,który był i jest obecnie najtańszą markową pompą p-w na rynku.

W przeciwieństwie do innych ja oglądam każdą złotówkę jak wydaję i dlatego też oszczędziłem na kominie czy na dodatkowym wkładzie z dodatkową obróbką jakby to innych bolało.

Edytowane przez Arturo72

Taki problem,że w ustach niektórych wychwalanie nie jest obiektywne czego skutkiem może być i jest wprowadzenie w błąd czytających....

Pleciuga daj już sobie spokój bo jakoś do Ciebie mi to też bardzo pasuje.

Ja nie znam się na pompach to jak coś chciałbym się dowiedzieć o nich potrafię odnaleźć potrzebne mi informacje i nie zgrywam tam mądrego.

Ty zaś masz w tym temacie sieczkę w głowie a próbujesz głos zabierać.

Jeśli nie wiesz nic to nie rżnij mądrego tylko czytaj i ucz się jeśli Cię to interesuje bo inaczej jesteś tylko trolem który prowokuje i wszczyna kłótnie.

Gość Arturo72

Jeśli nie wiesz nic to nie rżnij mądrego tylko czytaj i ucz się jeśli Cię to interesuje bo inaczej jesteś tylko trolem który prowokuje i wszczyna kłótnie.

No własnie czytam,wyciągam wnioski i na tej podstawie piszę.

U mnie niezmiennie,bez żadnego nagabywania,wychwalania i bez żadnej innej marketingowej ściemy typu tworzenia rodziny kotłowej,gdybym zdecydował się na ekosyf kocioł byłby od Lazara albo od r-eco,innego badziewia w domu by nie zaakceptował.

A dla mnie nr1 na forum, to cudowna przemiana użytkownika Arturo72 wroga ogrzewania domu ,kotłami na ekogroszek,węglem,gazem, ogrzewania prądem, w użytkownika ArturWi - Doradztwo w zakresie energooszczędności domów. Dobór,sprzedaż i montaż pomp ciepła,rekuperatorów.

ott żeby nowi użytkownicy wiedzieli z kim rozmawiają - bo starzy userzy wiedza bardzo dobrze...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210343-I-lista-przeboj%C3%B3w-forum-muratora!

No własnie czytam,wyciągam wnioski i na tej podstawie piszę.

U mnie niezmiennie,bez żadnego nagabywania,wychwalania i bez żadnej innej marketingowej ściemy typu tworzenia rodziny kotłowej,gdybym zdecydował się na ekosyf kocioł byłby od Lazara albo od r-eco,innego badziewia w domu by nie zaakceptował.

No to szczęście mają inwestorzy że nie wziąłeś się za sprzedaż kotłów, hehe

Ty piszesz o ściemie ?

Jesteś tu największym ściemniaczem na tym forum.

Nie ja naganiałem Mikiemu klientów po forum za działkę od pompy pod "płaszczykiem" doradztwa.

Spaliłbym się ze wstydu ale po Tobie to ścieka jak po kaczce.

Jeszcze właśnie tych nowych ludzi którzy wpadają na forum możesz w konia ładować, tak jak Piotrek napisał Ci co są od dawna dobrze wiedzą czym pachniesz.