Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

on ma durszlak a nie dom tylko jeszcze o tym nie wie

sam się kiedyś chwalił że odkrył duże mostki termiczne(pewnie wykasował ten post, żeby śladu nie bylo po tym jak to wspaniale pilnował budowy i nie dopilnował)

tylko trzeba zimy normalnej a nie jesieni jak była w tym sezonie żeby mu oczy otworzyć.

on ma specjalny kalkulator który liczy tak żeby jemu wyszło najtaniej i najlepiej

potem ludzie czytaję te głupoty i pakują się w kłopoty

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Naprawdę? Znów matematyka mi się nie zgadza... :) Przecież przy takiej rozpiętości temperatur delta T jest ponad dwukrotnie większa i skoro współczynniki przenikania się nie zmieniają, powierzchnie przegród również nie, zakładam, że temperaturę wewnątrz utrzymujesz stabilną, to chcąc nie chcąc zużycie energii musi być co najmniej dwukrotnie większe.

Jeśli u Ciebie jest to zaledwie 0,8 kW/h więcej to gratuluję domu, bo rzeczywiście wystarczy ogrzać go zapalniczką....

Czy wiecie,ze jest coś takiego jak COP ? Sądzę,że nie macie o tym pojęcia ;)

Urządzenie przy 5st.C na godzinę pracy pobiera 2,4kWh a przy -18st.C pobiera 3,2kWh czyli jakby ni ebyło różnica w zużyciu to 0,8kWh/h pracy.

Przy +5st.C urządzenie pracuje jakieś 4h/dobę na ogrzewanie.

Temperatura zasilania różni się w zależności od temperatury zewnętrznej,przy 5st.C jest o 28-30st.C przy -18st.C jest to max.35st.C bo taki max mam ustawiony.

Może ten kalkulator przecinek w złym miejscu stawia, albo na odwrót pokazuje i miało być 8,0 kW wiecej? Wtedy bym nawet słowa nie pisnął...

Nie wiem z jaką mocą czyli z jakimi kW w danej chwili pracuje urządzenie bo to jest inwenter czyli płynna moc w zależności od potrzeby domu.

Wiem za to dokładnie ile energii czyli ile kWh pobiera w tym czasie.

Edytowane przez Arturo72

(...)Przy +5st.C urządzenie pracuje jakieś 4h/dobę na ogrzewanie.(...)

A ile godzin na dobę pracuje przy -18C?;)

COP to nie perpetuum mobile....

Zresztą po temperaturach medium wnioskuję, że masz podłogówkę, wiec bezwładność układu jest dość duża i wszelkie "krótkoterminowe" wyniki i płynące z nich wnioski też mogą być mylące.

Edytowane przez gmaj22

Gość Arturo72
on ma durszlak a nie dom tylko jeszcze o tym nie wie

sam się kiedyś chwalił że odkrył duże mostki termiczne(pewnie wykasował ten post, żeby śladu nie bylo po tym jak to wspaniale pilnował budowy i nie dopilnował)

A czego mam się wstydzić,żebym musiał usuwać posty,które mogą innym inwestorom pomóc ?

Oczywiście po pierwszym sezonie wychodzą niektóre babole:

1.Na pewno do ocieplenia jest ściana garażu,która jest wspólna z kuchnią,myślałem,że w pseudo spiżarce będzie chłodniej ale było zimno zamiast chłodniej a że nie było szczelnego zamknięcia od kuchni to zimno przedostawało się do kuchni.

2.Nie mam zaizolowanej murłaty i izolacja zewnętrzna ścian nie jest połączona z izolacją wewnętrzną stropu przez co ściany zewnętrzne wychładzały się przy suficie i były wyczuwalnie zimniejsze niż na dole-błąd i nie dopilnowanie wykonawcy/pana Kazia,którego wziąłem do ciężko dostępnych miejsc na poddaszu.

3.drzwi tarasowe z sypialni mają wadę lub nie są wyregulowane dobrze,gdyż miedzy ramą a skrzydłem mam spory prześwit i dmucha,było amatorsko regulowane i nie pomogło,jak zrobi się chłodniej będzie zgłoszona reklamacja do producenta,gdyż sprzedawca,który mi sprzedał i montował okna plajtnąl.

Dlatego też usuwam teraz te mostki i zużycie energii na ogrzewanie będzie niższe niż w tym sezonie,nawet jak zima będzie mroźniejsza a że przechodzę na G12w także sprzedawcy ekogroszka przygotujcie się na rekordy za ogrzewanie bez syfu w domu :)

Gość Arturo72
A ile godzin na dobę pracuje przy -18C?;)

COP to nie perpetuum mobile....

6-7h na ogrzewanie plus max.2h na cwu.

Obciążenie domu przy -20st.C to 3,5kW.

Licz to może ci wyjdzie :)

A rekordu nie pobiję bo na elektrycznym są goście z obciążeniem 2,5kW w domach 160m2 :D

Edytowane przez Arturo72

Chyba przesadzasz.

Nie zapominajmy,że RBR ma 2kanały poziomie, które także trzeba wyczyścić i ta czynność nie jest inna jak w np. w galmecie, Twojej ence czy skamie

Wajhą czyścić kanał pionowy do którego nie ma fizycznego, mechanicznego dostępu, więc skoro nie widzę co czyszczę a chcę to mieć lepiej ogarnięte, to machnę tym kilka razy...

czy będzie przy tym wielka oszczędność czasu w stosunku do jednego kanału płaskiego więcej w takiej ence, skamie czy galmecie,- raczej sprawa wątpliwa czy tez stoperowa.

Zaoszczędzi się ciut czasu w stosunku do modeli z kanałami pionowymi zarówno w przypadku enki, skama, galmeta czy też rbr-a

Zgodzisz się z takim stwierdzeniem?

Sporo zależy od tego co ile trzeba czyścić te kanały poziome bo przecież najpierw jest pionowy, więc przy dobrym węglu i ustawieniu na poziomy powinno niewiele trafiać.

Tak naprawdę ktoś musiałby zrobić test jak to wygląda w RBR bo np. u mnie w Enka temp. spalin zaczyna wzrastać po około 300 kg spalonego ekogroszku, czyli powinienem czyścić wymiennik co drugi zasyp - i tego się trzymam.

Może któryś z kolegów sprawdzi zimą w okresie w miarę stabilnych temperatur jak to u niego wygląda tj. po jakiej ilości spalonego węgla przy czyszczeniu tylko wajchą zacznie rosnąć temp. spalin i poda nam wynik na forum - wtedy będzie wiadomo jak to wygląda w praktyce [byle nie palił węglem z Komoran ;)].

Gość Arturo72

A rekordu nie pobiję bo na elektrycznym są goście z obciążeniem 2,5kW w domach 160m2 :D

Minertu i karoka,jaki kocioł RBR dobierzecie do w/w 160m2 jak przyjdzie do was taki gość ?

12kW będzie ok ?

Gość Arturo72
Twoje liczydło pewnie by wyliczyło pompę ciepła 9kW jak i u Ciebie :)

I najlepiej żeby ten gość u Ciebie kupił a może dałbyś mu też w gratisie żeby wyszła taniej niż kocioł ?

Gość ma kable 12kW,ciekawy jestem jakby taki kolo podszedł do ciebie i powiedział,że ma 160m2,jaki kocioł, byś mu zaproponował znając jego obciążenie 2,5kW ? A jaki nie znając jego obciążenia ?

Mowa o R&K.

Widzisz czemu musisz sam robić OZC chcąc postępować uczciwie wobec klienta a nie tylko łoić z niego kasę ?

Gro osób w tym temacie ma znacznie przewymiarowane kotły wg obciążenia nawet nie wiedząc o tym,nawet nie wiedząc o tym,że zużywają o ok.50 do nawet 100% więcej energii niż powinni bo sprzedawca kotła RBR o tym ich nie poinformował tylko wcisnął im to na czym zarabia.

Postępujesz uczciwie w stosunku do nich ?

Wg mnie nie ale co tam,niech mają wrażenie że grzeją najtaniej jak można ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość ma kable 12kW,ciekawy jestem jakby taki kolo podszedł do ciebie i powiedział,że ma 160m2,jaki kocioł, byś mu zaproponował znając jego obciążenie 2,5kW ? A jaki nie znając jego obciążenia ?

Mowa o R&K.

Widzisz czemu musisz sam robić OZC chcąc postępować uczciwie wobec klienta a nie tylko łoić z niego kasę ?

Gro osób w tym temacie ma znacznie przewymiarowane kotły wg obciążenia nawet nie wiedząc o tym,nawet nie wiedząc o tym,że zużywają o ok.50 do nawet 100% więcej energii niż powinni bo sprzedawca kotła RBR o tym ich nie poinformował tylko wcisnął im to na czym zarabia.

Postępujesz uczciwie w stosunku do nich ?

Wg mnie nie ale co tam

Ok Nauczycielu. Pokaż jak to wyliczyłeś na przykładzie kotła 7kW i 12kW ?

Dodatkowo policz ile więcej będzie to kosztować ... do obliczeń weź Miał workowany 25MJ/kg w cenie 400PLN z teleportacją do kotłowni.

Myślę że dasz radę to policzyć ...

Nie zapomnij o cwu - niech będzie dla 4os rodzinki 2 na 2 (dwa samce , dwie samice)

Gość Arturo72

Najpierw trzeba poznać straty energii jakie traci dom następnie można wyliczyć ile potrzeba tej energii do uzupełnienia tych strat.

Liczenie tej energii wg zużycia węgla nie ma sensu bo nie wiadomo ile wyleci kominem zamiast do domu.

Liczenie tej energii wg zużycia węgla nie ma sensu bo nie wiadomo ile wyleci kominem zamiast do domu.

Czyli tak jak pisałem: forumowy pleciuga :)

Jak to jest że chyba dwa posty wyżej podajesz 50 czy 100% leci w komin i poszło w świat.

Teraz już klepiesz co innego.

Skąd wziąłeś te 50 czy 100% a teraz piszesz że to niema sensu.

Jak zwykle pieprzysz żeby pieprzyć.

Już Ci pisałem że ja nie muszę nic liczyć a nawet inwestor nie musi robić takich rzeczy, kto chce są od tego fachowcy którzy się na tym znają i robią takie rzeczy.

Aha, Ciebie oczywiście nie uważam za takiego fachowca, Ty jesteś tylko forumowym bajkopisarzem, uczulonym nawet nie na ogrzewanie paliwami stałymi a na mnie :)

Witam,moze ktos zerknac na moje spalanie?jeszcze 4-5 dni temu spalałem 3,5kg/d teraz ok 6-7kg/d,wydłuzałem tylko czas miedzy załaczeniem sie pompy obiegowej 15 min pracy 1 godz postoju.Wczesniej chodzilo 15min pracy 30 postoju.P cyrkulacyjna erga
Woda dłużej stoi i się bardziej wychładza, trzeba ją podgrzać. Jeszcze zrobiłeś zmianę na histerezie, może to też dopełnia ?

Witam,moze ktos zerknac na moje spalanie?jeszcze 4-5 dni temu spalałem 3,5kg/d teraz ok 6-7kg/d,wydłuzałem tylko czas miedzy załaczeniem sie pompy obiegowej 15 min pracy 1 godz postoju.Wczesniej chodzilo 15min pracy 30 postoju.P cyrkulacyjna erga

U mnie podobnie , tylko było tak , że na jakiś czas miałem wyłączoną podłogówke .jakieś dwa tygodnie temu znowu załączyłem (bo ktoś mi tam pisał ,że musi sie ponownie wygrzać ale dodam grzeje sie juz dwa tygodnie to chyba dawno sie wygrzała).Wczesniej spalał mi max 4kg/d a teraz 6kg/d .Jakoś nikt nic mądrego nie doradził.