Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich,

To zdaje się mój pierwszy post w tym wątku. I pierwszy "pełny" sezon z RBR 17kW na pokładzie.

Z zeszłego sezonu (suszenie domu, wygrzewanie i "okolicznościowe" regularne palenie) zostało mi kilka worków czegoś na kształt ekogroszku. Ni czorta nie potrafiłem pozbyć się spieków/niedopałów. Czytałem rady i tu i na eS.

No i stoję przed koniecznością zakupu opału na kolejny sezon. Czytałem testy Suspensera - na ich podstawie wybrałem Wesołą z Bartexu. Dobry plan do tego kociołka? W innym miejscu tego wątku ludzie na Bartexie psy wieszali. Sam już nie wiem. Zależy mi na małej ilości popiołu. No i ładnym dopalaniu (czyli jak wszystkim :p).

Sterownik wrzuciłem w stopkę. Piec odpaliłem wczoraj - jedzie na starych zasobach węgla.

Jeszcze czeka mnie odpowietrzanie instalacji - blech.. Na razie mi pompki gonią powietrze po rurkach co spać trochę przeszkadza.

Spotkałem się też z opiniami,że to właśnie latem można się lepiej przekonać co do czystości spalania i wartości sterownika. Nie mam na ten temat własnego zdania, gdyż nie miałem okazji jeszcze porównać SPP z eCoalem. Pewnie ile osób, tyle opinii, tym bardziej, że każdy ma inną instalację, inny opał czy inny kocioł.

Latem spala się mniej węgla, więc ważniejsze są testy zimowe.

Do samej CWU warto ustawić niską moc kotła i pracę w dwustanie żeby po przejściu w podtrzymanie węgiel się nie "wędził" na palniku.

Opinie opiniami, ale gdy są poparte wynikami obliczonymi na podstawie danych z ciepłomierza to jest co porównać.

Kto tym razem doradzi?Wczoraj chciałem przepalić i włączyłem CO no i widze problem po kilku godzinach mimo ,że piec ustawiony na 48 stopni to przy ustawieniach pieca 8KW i 39% dmuchawy temp staje przy 42 i nic,musze dmuchawe ustawić min 45 to cos się dzieje.Dodam ,że mam rbr 12 , powierzchnia 120m/2 no i pod to wszystko podczepione 11 grzejnikoów panelowych metrowych i podłogówki 10m/2.Czyżby kocioł za mały , czy raczej węgiel nic niewart?

Kilka godzin to dość krótko po pierwszym uruchomieniu kotła - zimne ściany, wilgoć w powietrzu, duże obciążenie pomimo wysokiej temperatury zewnętrznej. Tym bardziej że i kawałek podłogówki jest. Dodaj mu trochę mocy i będzie git. Albo ustaw 8/12 i też będzie. Pierwszych kilka dni grzania tak bywa - wydaje się że ciepło a kocioł coś zagrzać nie chce. Jak węgiel się czysto wypala to nie szukałbym w węglu winowajcy. No chyba że spiek koksowy masz na pół palnika a bokami blade płomyczki się snują - wtedy rzeczywiście będziesz miał problem.

Znaczy się u mnie jest to pierwszy sezon grzewczy dla tego kotła(wcześniej grzałem śmieciuchem), przełączyłem go na automat ecoala,i zmniejszyłem temp. co na 42 bo na CO nie mam ani 3D ani termostatów na grzejnikach, 3D mam ale tylko na podłogę.Niech sobie teraz chodzi zobaczymy.Dzięki panowie za podpowiedzi.

Gość TwojPan
Kto tym razem doradzi?Wczoraj chciałem przepalić i włączyłem CO no i widze problem po kilku godzinach mimo ,że piec ustawiony na 48 stopni to przy ustawieniach pieca 8KW i 39% dmuchawy temp staje przy 42 i nic,musze dmuchawe ustawić min 45 to cos się dzieje.Dodam ,że mam rbr 12 , powierzchnia 120m/2 no i pod to wszystko podczepione 11 grzejnikoów panelowych metrowych i podłogówki 10m/2.Czyżby kocioł za mały , czy raczej węgiel nic niewart?

Kolegi,pisałem ci już wcześniej.Nadmuch dla mocy 8kW,jest za wysoki.Proponuje ustawić 37% ,a po dobie obserwacji skorygować.Po wykresie spalin widać,że nadmuch jest za wysoki,Wymiennik nie nadąża odbierać ciepła ze spalin.

Edytowane przez TwojPan