Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

No ja może napisze tak na wiosne.Otóż miałem do tej pory śmiecucha 27KW (teraz 12KW).W zeszłym roku kupiłem 60 kg wągla (całość weszła mi do mojego byłego śmieciucha).Myślałem sobie ,że na samą wode popali sie chociaż ze 3 dni, no i klapa rano zarzuciłem,rozpaliłem a wieczorem pustki w piecu.Teraz z RBR pale CWU plus podłoga no i 50 kg to minimum półtora tygodnia palenia.Ale jeszcze nie zachwalam zobaczymy co zima pokaże.

No i po to te forum aby ludziom oczy otworzyć szerzej na świat. Dla większości na plus ale są takie przypadki jak ostatnio gościu na stacji gazowej skarżył mi się że dawniej było dużo lepiej bo przyjeżdżał klient polonezem co palił mu 15-16 litrów gazu /100km zrobił kilka rundek i na następny dzień był z powrotem, a teraz część się w połowie tego spalania zmieści. Tak samo jest z sterownikami i piecami jak producent się nie rozwija to za kilka lat towaru od niego nikt nie kupi bo konkurencja nie śpi. Co prawda niższa cena wymusza gorszą jakość i częściej się słyszy że piec zepsuł się zaraz po gwarancji i człowiek chciałby nawet dopłacić i kupić coś lepszego, a na rynku konkurencja wymiotła droższe rzeczy.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie pisz takich rzeczy bo decydując się na ekogroszka w nowym domu macie oczy dalej bardzo mocno przymknięte,ba nawet niedowidzicie ;)

Dla was nie wynoszenie popiołu to super sprawa dla mnie jako blokersa od 40 lat nie do pomyślenia jest samodzielne dbanie o ciepło w domu a tym bardziej o dokładanie do pieca i wynoszenie popiołu :)

Ja miałem ciepło od zawsze bez mrugnięcia okiem :)

A forum(ogólnie) jest dla ludzi myślących,chcących budować świadomie a ten temat jest tylko i wyłącznie w celach marketingowych sprzedawców i dla jeleni nie chcących lub nie potrafiących samodzielnie myśleć i liczyć :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6597477&viewfull=1#post6597477

Budując dom myślałem o pompie ciepła (podłogówka jest nawet przeliczona pod nią), ale póki ceny pomp są brane z kosmosu to jej nie kupie, a głupie wyliczanie że mogłem nie budować kotłowni i komina mnie nie przekonują i wyjdzie podobna cena mnie nie przekonują. Podobnie wygląda sytuacja z solarami, teraz w okresie letnim ogrzewanie ciepłej wody z podtrzymaniem pieca kosztuje mnie 50-60zł to inwestycja w solary za kilkanaście tysięcy kiedy się zwróci. Poczytaj sobie lub pewnie wiesz ale wolisz o tym nie pisać ile kosztuje głupi wentylator do pompy ok.1200zł nie mówiąc o innych droższych elementach na którą cenę dyktuje producent i zamienników brak, analogiczna sytuacja jak w nowych samochodach.

Gość Arturo72
Budując dom myślałem o pompie ciepła

A czemu nie myślałeś o prądzie ? Koszt kociołka to tylko 2,5tys.zł to chyba nie z kosmosu jak pompa za 20tys.zł ?

Ile Twój dom zużywa energii na ogrzewanie i czemu tak dużo ? To znaczy,czemu nie zmniejszyłeś zużycia ?

fenix2 jak sprawuje sie zmywarka?,czy sa jakies znaczace oszczednosci?

Powiem ci że nie wiem dopiero planuje zakupić. Kuchnia jeszcze nie gotowa. ;-)

A co do oszczędności trudno powiedzieć. Jeżeli cena samej zmywarki nie jest dużo większa od zwykłej. To moim zdaniem warto. Ale nie róbmy to OT. Bo zaraz zaraz zlinczują. :rolleyes:

Gość Arturo72
Ale nie róbmy to OT. Bo zaraz zaraz zlinczują. :rolleyes:

Widzisz,dla przypomnienia to jest forum ogólnobudowlane a nie stricte producenta czy jakiegokolwiek sprzedawcy kotła i w każdym temacie występują poboczne kwestie dotyczące budowy domu.

Podobnie jest tutaj ze zmywarką.

Chociaz ja to widzę tak,że za dużo jest cwu i nie wiadomo co z nim zrobić i dlatego do zmywary ;)

Ja również mam tańszą cwu z pompy niż zmywara z sieci ale osobiście bym w to nie wszedł :)

Są to groszowe sprawy.

Edytowane przez Arturo72

Polacy coraz poważniej myślą o powrocie do ogrzewania domów węglem

http://www.biztok.pl/biznes/producenci-kotlow-zacieraja-rece-czekaja-az-rosja-zakreci-kurek-z-gazem_a15893

Dino, powiem Ci że nie wracają ale dalej jest to najczęściej wybierany nośnik i jeszcze bardzo długo, długo tak będzie :)

Ja kupiłem wesoła premium z prestige ekogroszekpakowany.pl , w zeszłym roku się nie zawiodłem i myślę że w tym roku nie będzie źle. Testowałem okolicznych dostawców i ten jest dużo lepszy, z worków się nie leje i widać że jest dobrze odsiany (brak miału) i w spalaniu wychodzi taniej niż nawet tańsze węgle czeskie.

W tym roku go nie polecam jednak, bo kupiłem po raz trzeci i chyba ostatni bo już 3 razy mi piec sam wygasł (wcześniej nawet na czeskim z takimi samymi czasami mi się to nie zdarzało) i spalanie w trybie letnim na starej dostawie wahało się pomiędzy 1,7-2,3kg/24h teraz nigdy nie zszedłem poniżej 2 kilogramów (czyściłem piec, zmieniałem ustawienie) i widać że ostatnia dostawa jest dużo gorsza.

Witam

Jakiś czas temu pytałem o ustawienia sterownika do groszku chwałowice. Pytanie nie było zbyt precyzyjne to i odpowiedz uzyskałem nieprecyzyjną :). Zapytam jeszcze raz o te ustawienia, bo piec wygasa systematycznie, węgiel jakby się sklejał i piętrzył ze środka paleniska a sam żar się zapada. Z jaką mocą dmuchawy powinienem startować do tego węgla, ile powtórzeń podawania, no i jak ustawić parametry podtrzymania bo na dzień dzisiejszy to chyba głównie o to chodzi. Tutaj dwie fotki jak to mniej więcej wygląda na palenisku, https://www.dropbox.com/sh/9qma1iaps9ceqx9/AABI0mE3OzVb0i7FZs_uYL3Za?dl=0

Dzięki

W starych domach tak ale w nowych jedynie bezmyslni.

Dobrze,że od 2017r będzie mocno ograniczona głupota inwestorów a od 2020r głupota i bezmyślność nowych inwestorów już nie wystąpi.

Dlaczego obrażasz forumowiczów a moderator nic z tym nie robi? Za coś takiego powinieneś dostać dożywotniego bana!