Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie GWC za rekuperatorem ?!

Recommended Posts

Czy ktoś zastanawiał się nad stworzeniem bypass'u (zwrotnicy) który pozwalałby na opcjonalne ustawienie GWC za rekuperatorem? Przełączało by się to tylko w sezonie letnim, zyskując parę dodatkowych stopni chłodu. Powietrze przechodząc przez rekuperator schładzało by się prawie do temperatury mieszkania, a następnie przepuszczając przez GWC zyskiwalibyśmy dodatkowy chłód. Chodzi mi o to, że w sezonie letnim nie wygrzewalibyśmy GWC wysoką temp. zewnętrzną np 30 czy 35 stopni tylko niższą temperaturą pokojową powiększoną o współczynnik sprawności rekuperatora. Dzięki czemu powietrze nawiewane miało by niższą temperaturę a GWC by się szybciej regenerował.

Moim amatorskim okiem prawdopodobnie kwestia sprowadza się do pytania co jest droższe wybudowanie większego GWC czy dodatkowego obejścia?

Do tego świetnie nadaje się gWC glikolowe. Chwilowo mam tak zrobione. Dodatkowo wymiennik działa jak dobry tłumnik. Warunek jeden - rekuperator musi mieć automatyczny by - pass.

Ale... Te 2 -3 stopnie zysku nie mają wielkiego znaczenia - żeby schłodzic chałupe trzeba dużo większych wydajności niz w WM.

Do tego świetnie nadaje się gWC glikolowe. Chwilowo mam tak zrobione. Dodatkowo wymiennik działa jak dobry tłumnik. Warunek jeden - rekuperator musi mieć automatyczny by - pass.

Ale... Te 2 -3 stopnie zysku nie mają wielkiego znaczenia - żeby schłodzic chałupe trzeba dużo większych wydajności niz w WM.

wszystko zależy jaką kto ma wydajność i jakie temperatury na kanałach, czasem te kilka stopni roztrwonione na kanałach jest powodem do stwierdzenia że ta cała WM jest nic nie warta

Dzięki Coulignon za sugestię z glikolowym. Twoja propozycja powinna zminimalizować straty których obawiają się pozostali i ograniczy koszty rozbudowy instalacji. Odnosząc się do 2-3 stopni zysku, to wydawało mi się że wszystko zależy jaka jest temperatura na zewnątrz. Tzn im wyższa tym układ staje się bardziej wydajny. Przyjmując średnią skuteczność rekuperatora na poziomie 80% to jeżeli powietrze wywiewane miało by temperaturę 23 a nawiewane powiedzmy dla prostszego rachunku 33 to zyskujemy 8 stopni chłodu itd. A ponadto mniej wygrzewamy GWC dzięki czemu szybciej się regeneruje.

Coulignon tak z ciekawości ile kosztowało Ciebie to obejście z automatyką?

• 2 weeks później...

Witam,

Położyłem 2xPVC160mm jako GWC na głębokości 2,4 i długości 2 x 450mb, nie mam jeszcze pomysłu na wentylację ta z projektu ma kilka blędów i nie ma GWC.

Jak myślicie jak połączyć reku z WM i GWC tak aby w zimie zyskać kilka stopni nagrzaniu powietrza a przez GWC , a latem mieć ziemna wentylację z klimatyzacją?!

Kazjan:(

powiedz jak mam znależć ten konkretny przypadek w kilkuset tysiącach wypowiedzi, łatwiej jest odpowiedzieć jak ktoś pyta niż kazać mu szukać bo może nie znaleźć.

wiesz to odpowiedz, a jak nie wiesz to nie "odbijaj piłeczki" w ten sposób.

Brawo Jasiu!

Masz rację, że odbija piłeczkę, bo forum to wymiana doświadczeń i wiedzy praktycznej, umiejętności i sprawności technicznej oraz podwyższanie kultury technicznej - przynajmniej ja tak to widzę!. Każdy kiedyś zaczynał i jeśli ktoś jest "zielony" to nie znaczy że można nim pomiatać lub zbywać byle czym?!:mad:

Jak mam wiedzę to się podzielę, choć naiwnością byłoby spodziewać się, że specjalista z danej dziedziny wyłoży nam wszystkie tajemnice i zawiłości do których dochodził latami ciężkiej pracy i doświadczeń? :no:

Przecież wiadomo, że przeciętny człowiek w mig nie pojmie wszystkich zasad projektowania i wykonania konstrukcji budowlanych!

Ja dopiero po 4-5 miesiącach znalazłem wątek z szczegółowych rozwiązań w pompach ciepła na tym forum i to po wielokrotnym powtarzaniu pytań na temat tych szczegółów dzięki uczestnikowi forum o o nazwie "rxwx". Dzięki!!! :yes:

współpraca gwc z reku to deczko złożone zagadnienie, mnie sie prostu nie chce pisać wszystkiego na nowo, tobie nie chce się szukać a każdy z nas do tego "niechcenia" ma święte prawo, tak samo jest z motywacją, ty masz jakąś by się czegos dowiedzieć lecz nie na tyle mocną by grzebać w starych lecz wyczerpujących tematach, a ja nie mam na tyle mocnej by robić ta za ciebie :) Edytowane przez kangaxx

współpraca gwc z reku to deczko złożone zagadnienie, mnie sie prostu nie chce pisać wszystkiego na nowo, tobie nie chce się szukać a każdy z nas do tego "niechcenia" ma święte prawo, tak samo jest z motywacją, ty masz jakąś by się czegos dowiedzieć lecz nie na tyle mocną by grzebać w starych lecz wyczerpujących tematach, a ja nie mam na tyle mocnej by robić ta za ciebie :)

Ja ciągle szukam na forum jak pogodzić pracę GWC z WM i reku dodam jeszcze że ogrzewanie będzie z pompy ciepła gruntowej. Jak możesz wskazać linki to dobrze jak nie to trudno... będę szukał dalej!

Kazjan :bye:

Już mam takie rozwiązanie być może już gdzieś zostało opisane chodzi o trzeci pion kanałowy ( przełączający transport powietrza ) raz z GWC do pionu napowietrzającego a innym razem odwrotnie z powietrznej komory słonecznej do pionu napowietrzającego - taki duży bay-pas!

Jeżeli ktoś to już opisał to proszę o wskazanie na jakim temacie?

Kazjan :lol2::lol2::lol2:

Edytowane przez kazjan

Witam,

Położyłem 2xPVC160mm jako GWC na głębokości 2,4 i długości 2 x 450mb, nie mam jeszcze pomysłu na wentylację ta z projektu ma kilka blędów i nie ma GWC.

Jak myślicie jak połączyć reku z WM i GWC tak aby w zimie zyskać kilka stopni nagrzaniu powietrza a przez GWC , a latem mieć ziemna wentylację z klimatyzacją?!

Kazjan:(

Nie przesadziłeś z tymi długościami ?

Nie przesadziłeś z tymi długościami ?

Nie przesadziłem ale się pomyliłem, przepraszam ale za szybko piszę : Dane które chciałem podać to: GWC 2 x 45 metrów długości z rur PVC 2x 160 mm(średnica) pod ziemią na głębokości 2,6 metra w obrębie kotłowni posadowiłem studnię betonową o średnicy 1,20 i wysokości 0,6m - góra studni to poziom posadzki w piwnicy kotłowni.

Nie wiem jeszcze cz rozprężać powietrze w studni czy tylko rewizja i dalej do pionu rozprowadzającego? W studni jeszcze mam przelotówką wodę z wodociągu, kabel elektryczny i 4 pętle PCi ( 2 x 4 PE40 z DZ PCi). Teraz będzie dokładnie i systemowo!

Kzajan:bye: