Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka wylewka do lazienki (samopoziomujaca) z ogrzewaniem podlogowym

Recommended Posts

Witam

Czy mozecie doradzic mi konkretna wylewke do lazienki o powierzchni niecale 5 m2 z ogrzewaniem podlogowym ?

Grubosc CALEJ wylewki to 50-55 mm (z zatopionymi rurkami od ogrzewania)

Ogrzewanie jest zrobione z powrotu od grzejnika (ale z regulacja)

Pod wylewka izolacja ze styropianu eps 100, 3cm grubosci i na to folia

Jesli to mozliwe to chcialbym zeby byla to wylewka samopoziomujaca, poniewaz kafle beda spore, 45x45 cm.

Czytalem inne tematy i ludzie wspominaja o np. Atlas SAM 200 lub Kreisel 400 (sa w rozsadnej cenie w castoramie), jednak jest na nich napisane, ze przeznaczone sa do pomieszczen suchych.

Z drugiej strony i tak bedzie potem na wylewke i sciany polozona folia w plynie. Zatem czy mozna uzyc wspomnianych wyzej wylewek ? A jesli nie to co proponujecie ?

Pozdrawiam

Mój błąd nie sprawdziłem jakie to wylewki. W twoim przypadku nie masz większego wyboru, 5cm to nie wiele i w połączeniu z podłogówką to tylko anhydryt się nada, a że jest on do pomieszczeń suchych? A przecież ludzie robią zwykłe wlewki cementowe, lub półsuche i na to samopoziomujące i nigdzie nie jest powiedziane że są one do pomieszczeń o podwyższonej wilgotności, gruntują nakładają dwie warstwy foli w płynie, na to dobry klej ,terakota i wszystko jest w porządku, kwestia poprawnego wykonania.

No i wlasnie o to mi chodzilo. Po prostu czy nie bedzie jakiegos problemu wiekszego. Robie to pierwszy raz wiec wole zapytac zawczasu niz potem miec problemy...

Tak mam zamiar zrobic. Dac jej dobrze wyschnac przez 3 tygodnie, potem jesli bedzie mozliwosc troche wygrzac, potem grunt, porzadnie folia w plynie pociagnac i na to kafle...

Miejmy nadzieje, ze wszystko bedzie gralo :) Dzieki

Ewentualnie mialbym pytanie do zorientowanych o "zwykly jastrych" (nie samopoziomujacy)...

Czy do takich "zwyklych jastrychow" ZAWSZE trzeba dodawac plastyfikator ? Gosc w castoramie twierdzi, ze tak.

Tymczasem na opakowaniu np. firmy Kreisel jest napisane ze nadaje sie do ogrzewania podlogowego, ale nic nie wspominaja o dodawaniu czegokolwiek (z wyjatkiem wody przy mieszaniu :p). Z kolei na innym jastrychu pisza o mozliwosci dodania wlokien polipropylenowych i zastrzegaja, zeby nie dodawac "zadnych innych niz wymienione dodatkow".

No i mam zagwozdke...