piciu10 16.06.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Od dwóch lat mam problem z chrabąszczem majowym. W ubiegłym roku, w miesiącu lipcu, zauważyłem, że coś złego dzieje się z częścią trawnika. Okazało sie, że pędraki zjadły korzenie i trawę wygrabiłem do gołej ziemi. Na początku maja kupiłem DURSBAN i zlaliśmy z żoną trawnik, mając nadzieję że się z nimi pożegnamy. Obecnie, od dwóch dni obserwuję wieczorami rój fruwających chrabąszczy nad kalenicą domu. Myślę, że w ciągu dnia siedzą sobie pod ciepła dachówką a wieczorami wychodzą na żer. Czy znacie jakiś skuteczny sposób na pozbycie się drani? Obawiam się, że zniszczą mi drzewa i krzewy w ogrodzie oraz żywopłot ze szmaragdów. Już zaobserwowałem podjedzone liście na klonach. Proszę pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.06.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 jest tu w ogrodach wątek o pędrakach- poszukaj. Ludzie tam sobie doradzają jakie metody testowali o co im się udało. Bo to nie łatwa kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciu10 17.06.2011 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Tak. Tylko w tej chwili mam problem z dorosłymi osobnikami i chciałbym się ich pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmon 25.06.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Ja mam również miliony chrabąszczy na działce. Fruwają sobie ok 2 tygodnie w roku. Trochę są irytujące gdy walą Cię w głowę. Nie zauważyłem żadnych szkód w ogrodzie. Nie będę im robił krzywdy. Ptaki i mój kot już trochę nad nimi pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts