saymon1984 16.06.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, W lutym uruchomiłem w mieszkaniu na partarze w nowo-wybudowanym domu 4-rodzinnym ogrzewanie gazowe na piecu dwufunkcyjnym Buderus u 042 Logamax Turbo. Po wlaniu wody w układ CO od razu zaczeło kapać ze wszystkich grzejnikow. Powodem były nieprawidłowo założone uszczelki w zaworach. Uszczelki zostały wymienione, ale z niektorych grzejnikow dalej kapało. Poprawiano mi to wielokrotnie, aż w końcu przestało kapać. W związku z tym, że kapało z grzejnikow i często odpowietrzano układ, spadało mi ciśnienie. W chwili obecnej, od 2 miesięcy nic nie kapie (ze względu na porę, nie grzeję też w grzejnikach). Wykończyłem mieszkanie i od 1 maja w nim mieszkam. Zauważyłem jednak, że ciśnienie w piecu nadal spada. Średnio 0.1bar na tydzień - zatem po miesięcu mieszkania zeszło mi z 1.5 do 1.1bar. Podpompowałem do 1.5 na początku czerwca i w tej chwili mam 1.3. Czy to normalne? Gdzie ucieka woda z układu, no i dlaczego ucieka? Rury idą pod wylewką. Na ścianach nie widzę wyciekow. Od lutego do konca kwietnia (kiedy nie miałem paneli podłogowych) nie widziałem też żadnych plam na podłodze. Teraz nie wiem co na niej jest, bo przykryta jest grubymi panelami. Proszę o poradę. Edytowane 16 Czerwca 2011 przez saymon1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.06.2011 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Niech ci instalator zrobi próbę szczelności instalacji na dokładnym manometrze. Gdzieś ta woda ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saymon1984 17.06.2011 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam, Dzięki za odp. To znaczy co? Ucieka mi pod podłogą? Będę musiał wszystko rozmontować i wyrzucić do śmieci i robić od nowa przez 4 miesiące? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.06.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 pierw zrób próbę szczelności,jeżeli będzie spadać ciśnienie, to wlejesz do instalacji środek LS-1 kupiony w Castoramie, odpalisz centralne na godzinę i zapomnisz o problemie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.06.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 po tym co napisałeś nieszczelności mogą być wszędzie i tak w 100% nie wiadomo czy ten układ całkowicie się odpowietrzył zrób próbę szczelności tak jak Ci napisali powyżej, i najlepiej zaproś do niej innego instalatora nie tego co to robił, wyciek nie jest duży więc ten płyn z Castoramy powinien pomóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saymon1984 17.06.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Wielkie dzięki za podpowiedzi. Proba szczelności będzie wykonana przez innego instalatora. Info o środku LS-1 podbudowało mnie trochę bo byłem już lekko załamany.Będę informował o postępach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts