Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomożecie przy budowie domku letniskowego?

bietka19640904

Recommended Posts

Witam.Zaczynamy zabawę w BoBa Budowniczego przy budowie domku letniskowego.Budujemy go sami z oczywistych względów.I juz mam pierwsze do Was pytanie - folia paroprzepuszczalna-napisy do wewnątrz domku czy do wełny?Nie mogę na szybkości znalezc odpowiedzi.Jakieś podpowiedzi w tym temacie?Czy są jakieś sugestie odnośnie drugiej folii tej od zewnątrz?

Jerzy Bw widzę że już okienka wstawione!!!

tą ćwiarteczkę bala od parapetu patrząc też dotnij pod takim kątem jak te pełne bale, to od góry też raczej, ale to dolne bardziej rzuca się w oczy, chyba że planowałeś tak specjalnie ćwiarteczka u dołu i ćwiarteczka u góry taka sama??

będziesz to czymś wybielał lub malował? czym? a jakie masz drzwi...bardzo ciekawa jestem frontu, pochwal sie proszę....

Ze względu na przeprowadzkę mojej firmy, mam opóźnienie. Trochę czasu minie, jak skończę moją chatkę. Te okno, to była tylko przymiarka. Wycięcia są takie, jak piszesz, tylko na focie nie ma. Drzwi chcę zrobić własnoręcznie. Proste, bez wydziwień. Na początku chciałem dać jakieś stare drzwi, ale mam problem ze znalezieniem odpowiedniego wymiaru. Teraz męczę strzechę - nie sądziłem, że jest tak dużo roboty ze strzechą. Jak skończę na zewnątrz, to dam fotki :). Edytowane przez JerzyBw

• 1 month później...
  • 1 month później...
Jerzy Bw widzę że już okienka wstawione!!!

będziesz to czymś wybielał lub malował? czym? a jakie masz drzwi...bardzo ciekawa jestem frontu, pochwal sie proszę....

http://images38.fotosik.pl/1123/28952a791e65480bgen.jpg

Takie zrobiłem drzwi. Z modrzewia. Zwyczajne, wiejskie. ;) na stary zamek puszkowy z dużym kluczem. Z tyłu jest "Zetka", też z krzywych desek.

te krzywe deski stanowia o ich uroku

jak polaczyles?

na wpust bez kleju? tylko zetka?

Zastanawiałem się jak sprytnie połączyć te krzywe deski.

Pierwszy pomysł był taki, żeby kupić cienki sznurek konopny lub podobny i wewnątrz i zewnątrz, tak umocować w szczelinie, żeby połówka linki wystawała. Pomiędzy linki dodatkowe uszczelnienie np wełna. Wygląd byłby ładny, ale pracochłonny i nie dawało gwarancji szczelności i z tego zrezygnowałem.

Drugi pomysł, żeby przy połączeniach na deskach wydłubać płaskim dłutem rowek szerokości 10 mm na 1 mm głębokości i tam przykleić brązową gumową uszczelkę do okien, potem to wszystko ścisnąć i przykręcić deskę. I tak zrobiłem. Wyszło dosyć szczelnie. Jak drzwi ułożą się na zawiasach, chcę jeszcze w szczeliny desek wcisnąć szpachlę do drzewa i zrobić takie "fugi" jak w kafelkach. Już w jednej szczelinie to zrobiłem. Dwa razy musiałem w tej "fudze" uzupełniać pęknięcia. Obserwuję jak to pracuje. Na razie jest dobrze i chyba już tak będzie.

kiedys klient zamowil podobne

kazda deska miala wreby na calej dlugosci po obu stronach deski ok 6-8mm i 15-20 mm glebokosci

w to wpuszczone byly listewki grubosc -.5mm szer. - 5mm

bez kleju, ale z uszczelka taka jaka przykleja sie do drzwi

pozwalalo to na prace drewna a zarazem bylo szczelne

sadze ze szpachla bedzie pekac

kazda deska miala wreby na calej dlugosci po obu stronach deski ok 6-8mm i 15-20 mm glebokosci

door.jpg

Będę obserwował tą szpachlę. Jak popęka, to mam następny pomysł ;)