Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2+2 na 51m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 961
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Malinos- dziękuje :-), stolik będzie ale w kuchni, w salonie się już raczej nie zmieści- przesadziliśmy z wielkością narożnika i teraz nie ma miejsca :(.

Two, Madileo- wkleję , wkleję tylko muszę złapać dobrą ostrość zdjęcia bo na razie to mam same lekko zamazane- bo to szybka kocica jest, zmienię jej imię na Strzała

Magda- :welcome:, jak to mrówki my małe "som" to i małe mieszkanka mają więc można nas przeoczyć. Ale na poważnie to bardzo mi miło, że do mnie zawitałaś i poświęciłaś swój czas - a co do szerszej perspektywy, to ja bym się chyba musiała do sąsiadki przebić coby taką złapać :lol2:.

Dobra - teraz pierwsza fotka mojego przyszłego "komineczka"- tylko proszę się nie śmiać z rusztowania. Musze wam powiedzieć, że cieszę się jak dziecko z tych płomyczków :D

http://img862.imageshack.us/img862/872/komineczek.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Hej Mrówciu!

Postanowiłam i ja dołączyć głównie z powodu...tego kominka! Mam małą prośbę - mogłabyś mi łopatologicznie wytłumaczyć jak on działa? Tzn. wyciągu nie ma tak? wwystarczy tylko wynęka na niego w zwykłej ścianie tak? jak jest głęboki/wysoki? Czy np. nad nim mógłby wisieć telewizor czy też jakoś by go nagrzewał i jest to niemożliwe? Czy on jest wyciągalny? Bo pisałaś, że w lato świece...

Z góry dziękuję i przepraszam za pytania, ale strasznie zachorowałam na pomysł kominka w mieszkaniu, a mieszkanie nieduże i...w bloku:) A że dopiero wymyślam plany na papierze, to może wygospodaruje jakieś miejsce jak się da:)

pozdrowionka!

Dziewczyny pracę nad kominkiem mają się ku końcowi. Niestety a może stety ( bo wczoraj wybraliśmy inna wersję) zmieniła się troszkę koncepcja obudowy całego kominka , okazało się , że to co sobie wymyśliliśmy będzie trochę za bardzo wystające i za ciężkie w stosunku do pokoju. Dlatego mamy małe opuźnienie.

Domi87 :welcome:, kominek jest na biopaliwo tzn. coś jak alkohol. W kominku na zdjęciu to ta czarna prostokątna obudowa są wkładane 2 pojemniki ( w przypadku naszego modelu bo bywa różnie) na biopaliwo właśnie. Zapala się zwykłą zapalarką coś jak zapalniczka tylko dłuższa. Do biokominków nie trzeba wyciągu i nie musisz robić wnęki w ścianie . My swój montowaliśmy na ścianie, na styku biokominka ze ścianą daliśmy płytę g-k ogniotrwałą- ale ponoć to nie jest konieczne. Teraz będziemy już obkładać kominek kamieniem i montować resztę obudowy. Jedynie na spód daliśmy płytę granitową ale to ze względów wizualnych gdyż cała obudowa będzie w klasycznym stylu. Jak będę wieczorkiem w domku to zrobię zdjęcia z bliska żebyś widziała co i jak.

Karolku mam upatrzonych kilka typów i tak najbardziej podobają się krzesła tapicerowane, niestety jest jedno małe ale- moje rude kocurowate szczęście lubi drapać wszystko co jest obite materiałem a wczoraj dobrał się z zębami do starego krzesła, więc mocno zastanawiam się nad plastikowanymi Ghostami.

Mróweczko poczytaj sobie dobrze o krzesłach Ghostana forach. Użytkownicy często na nie narzekają, ja niestety takowych nie posiadam ale wyleczyłam się z nich kiedy zobaczyłam je u znajomej. Jak dla mnie były kiepsko wyprofilowane, i kiedy na nich siedziałam, miałam wrażenie ze pupka wjeżdża mi pod oparcie. Inna sprawa, strasznie łapią kurz. Czarne lubią się rysować więc siadanie na nich w spodniach z zameczkami z tyłu najzwyczajniej je porysuje,Natomiast transparentne wiadome, może i rysy nie są tak widoczne, ale jak będzie ich dużo też stracą urok.

A kotki? Nie lubią się czasem przeciągać na krzesłach? Mój to uwielbia, dlatego zawsze miałam porysowane nogi!!!

Plastiku już nie naprawisz...

A widziałaś moze krzesła LUIGI? Mi się baardzo podobają

2119148690.jpg

Mrówcia piękne mieszkanie, bardzo podoba mi się ta Twoja kuchnia, a kominek w mieszkaniu to już cudo, a spytam się jeszcze o płyteczki Imola , już troche czasu minęło odkad je masz, więc czy mozesz powiedzieć jak uzytkowanie ich, czy się bardzo brudzą, czy zostają jakies plamy, które trudną usunąć, są to płytki, o których ostatnio myśle, tylko ciągle zastanawiam sie nad kolorem bo brąz też mi się podoba. Gdzie kupowałaś swoje, czy gdzies w Rze? bo jestem z okolic

pozdrawiam :)

Mrówcia piękne mieszkanie, bardzo podoba mi się ta Twoja kuchnia, a kominek w mieszkaniu to już cudo, a spytam się jeszcze o płyteczki Imola , już troche czasu minęło odkad je masz, więc czy mozesz powiedzieć jak uzytkowanie ich, czy się bardzo brudzą, czy zostają jakies plamy, które trudną usunąć, są to płytki, o których ostatnio myśle, tylko ciągle zastanawiam sie nad kolorem bo brąz też mi się podoba. Gdzie kupowałaś swoje, czy gdzies w Rze? bo jestem z okolic

pozdrawiam :)

:welcome: płytki użytkujemy juz ponad rok, czyszczą się bardzo dobrze jedynie co bym dzisiaj zmieniła to na pewno fuga - dałabym ton ciemniejszy szary.

Płytki kupowałam w BOZ, ale mieliśmy z nimi trochę problemów, 2 razy wymienialiśmy bo były z wadami, ostatnio zamawiałam u nich szklane płytki i było to samo, krzywe i poszczerbane. Po reklamacji dostaliśmy nową partię i były jeszcze gorsze, oddaliśmy i zrezygnowaliśmy z tego sklepu i płytek.

Fotki dla Domi

dziury na wkład:

http://img20.imageshack.us/img20/495/obudowa3.jpg

Z wkładem:

http://img849.imageshack.us/img849/2973/obudowa4.jpg

i kamyczek nad którym się zastanawiam (opcjonalnie wersja czarna- mat):

http://img268.imageshack.us/img268/2827/obudowa5.jpg

Mrówko, dziękuję bardzo!!!! Jeszcze jakbyś mi mogła zmierzyć jak on głęboki jest i powiedzieć z doświadczenia (to pewnie później) czy coś/ściana nad nim bardzo się nagrzewa? Myślę by powiesić nad czymś takim TV, bo chyba nie mam innego miejsca na kominek (u mnie w dzienniku możesz spojrzeć na plan)

kominek ma ok 12 cm głębokości. Nasz kominek rozpalaliśmy dopiero 3 razy, ale moja siostra użytkuje dłużej i mierzyła ostatnio temperaturę przed i po rozpaleniu i jest ok 2 stopni wyższa w pokoju, więc coś tam ciepła daje. Nie wiem niestety w jakiej odległości musi być od telewizora, musisz popytać we firmach co sprzedają biokominki.

kamyk będzie naokoło tam gdzie teraz jest płyta g-k.

wow! to on płyciutki jest!:)nawet by mi się zmieścił w tej wnęcę (ale jeszcze 1,5 eoku do odebrania mieszkania to pewnie ze 100 razy mi się zmieni:P). Na tej ścianie, o której chyba mówisz (taka na boku dużej szafy i aneksu sypialnianego) to musi niestety w tym zamyśle pozostać pusta, gdyż na nią będą się nasuwały suwane szklane drzwi do aneksu.

A kamyk nie jest za bardzo biały w stosunku do tapety? Na zdjęciu mam wrażenie, że jest duża różnica odcieni i nie wiem jak to wygląda na żywo i przy większej powierzchni kamyka?