Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom tancerki i fotografa (i małego szkodnika) pod Krakowem - komentarze

Recommended Posts

Dzięki za info i rady :)

Lutowanie nie jest moim hobby, ale może dam radę, to i owo już zlutowałem. mam polską lutownicę która ma ustawienie niższej mocy dla lutowania smd, więc może nic nie popsuję. Ledów dodać już nie mogę, bo będzie zalew światła. Teraz już mam w układzie 15W i niestety jest niestabilnie - działa ale przy włączeniu czegoś gdzieś indziej zrywa i zaczyna migać.. To chyba dlatego, że to krzyżowo schodowy przełącznik. To podobno się zdarza, więc sobie polutuję.

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pamiętaj, żeby przed lutowaniem oczyścić grot lutownicy, tzn. np. zwilżyć gąbkę do mycia naczyń, jak się lutownica rozgrzeje, wytrzeć grot w gąbke.

No i warto skorzystać z kalafonii albo pasty lutowniczej - w której najpierw zanurzasz grot lutownicy, a potem od razu lutujesz, zanim kalafonia wyparuje. Do nabycia w sklepie elektronicznym albo muzycznym (taka kostka, służy też do smarowania strun). Bardzo ułatwia lutowanie.

Ogólnie to pikuś - na pewno dasz rade. :popcorn:

Cześć! Jakie wyszło Tobie zużycie farby podkładowej /widziałem na jednym ze zdjęć, że używałeś Śnieżki Grunt lateksowej/ przy malowaniu pistoletem. Producent podaje do 7m2, a jak w rzeczywistości? Czy gruntowałeś wcześniej dodatkowo podłoże? Jakie miałeś zużycie farb Magnat Ceramic? Ile m2 byłeś w stanie pomalować dziennie. Ja mam ok 1000m2, ale muszę wypożyczyć pistolet i zastanawiam się na jak długo.

Hej, strasznie długo mnie nie było na forum, bo mój domek już stoi ale przez dziki przypadek zaczełam czytać twoj dziennik z moją córcią i Tolina stwierdziła, ze ten pan jest jak nasz tata, co wszystko sam zrobi, więc postanowiłam ci sprzedać ten komplemetn. I przede wszystkimpowiedzieć, że masz absolutnie odlotowe schody. Jako domowe desainerki naprawdę jestęsmu pod wrażeniem. A życzenia składamy twojej rodzinie i przekaż im, że naprawdę wiemy, co czują jak tato wybiera bruzdownicę zamiast rodzinnej nasiadówki. Trzymamy kciuki, beton jest jest najprawdę piękny

Tosia i Tola

Krzysiek - masa pytań ale nie ma prostych odpowiedzi. Podkładu zeszło mi dużo. Ale i też nie oszczedzałem. Ceramiczna magnata wyszla spok, nie tyle co na ulotkach ale bardzo racjonalnie. Musiałem chyba 4 puszki 2.5 L dokupić na caly dom w stosunku do obliczeń. Jedno co radzę to kup sobie agregat. Na 1000 m2 sie zwróci. Ja mam wWagner Project Pro 117. To taki najmocniejszy agregat amatorski. W Casto 1600 pln.Z najmem jest taki kłopot, ze jeśli stosujesz roNe farby lub kolory to musizz maskować. To zajmuje kupę czasu bo samo malowanie to moment. Ale robisz po kolei więc musiał byś pożyczać i oddawać na okrągło przez dwa tygodnie. Imho bez większego sensu. Do tego by to zrobić ladnie i oszczędnie trzeba trochę poćwiczyć , poustawiać optymalne ciśnienie itd. Lub pożyczyć od znajomwgo za skrzynkę piwa.

No chyba że jak sama farba matowa w tym samym kolorze ( biały) na cały dom. Maskujesz tylko okna. Pożyczyłem agregat koledze i tak 800 m2 zrobił podkładem w 4 dni. Ale moim zdaniem warto dać lepsze farby na ściany. Ps. Nie kupuj innego agregatu chyba ze graco za 6 koła ;) Edytowane przez Kubaman

Dzięki za info. Planuję na razie pomalować tylko podkładem Śnieżka Grunt Lateks wszystkie ściany i sufity - jakieś 1000m2, tak więc będę miał do zabezpieczenia tylko okna + płytki na podłodze w salonie, kuchni i jadalni. Wypożyczalnie sprzętu oferują wypożyczenie agregatu malarskiego za ok 100zł/dobę - myślę, że uporałbym się z tym metrażem w 3 dni, co daje 300zł za wypożyczenie. Kolor w bliżej nieokreślonej przyszłości:) Tynk na ścianach cementowo-wapienny, a na suficie gipsowy - myślę że dodatkowe gruntowanie chyba sobie podaruję.

Kubaman - pięknie u WAS. Jestem zauroczona wnętrzami, które tworzycie. Wszystko zgrane, dopasowane. Niczym puzzle :)

Póki co - czytam na bieżąco i podziwiam, i... mam zapytanie odnośnie podlóg - wszędzie panele? I góra i dół? Jakie? :)

Piętro na 100%, bo się doczytałam. Fajnie wyglądają - ani za mdłe, ani za ciemne :)

Pozdrawiam.

Życzę sukcesów budowlanych i nie tylko w tym 2014 roku :)

Witam i bardzo dziękuję za życzenia i miłe słowa :)

asti - tak, poza łazienkami zdecydowałem się wszędzie dać panele. Padło na Balterio z dwóch zasadniczych powodów. Nie - z trzech. Mają moim zdaniem obok Quick Stepa najładniejsze wzory, prawdziwe 3D cuda na kiju, które sprawiają, ze podłoga naprawdę wygląda i czuje się w dotyku jak drewniana. Po drugie zawsze na koniec roku - właśnie się skończyła - mają promocję, w czasie której za darmo dają podkład pod panele na ogrzewanie podłogowe. Jest to jeden z najlepszych na rynku podkładów rewelacyjnie wygłuszający i doskonale nadający się na podłogówkę. Normalnie kosztuje koło 25 pln za m2, ja kupiłem prawie 200m2 podłogi..

Po trzecie są zdecydowanie tańsze od takich samych modeli QS, a najważniejsze że przy dobrych negocjacjach można je kupić naprawdę sporo taniej (ja dostałem 20% zniżki na panele no i podkład za friko od producenta).

Przy wejściu mam pewne wątpliwości, ale najwyżej wymienię jak się zniszczą, bo nie mam wiatrołapu. W tym miejscu uszczelniałem zamki, bo na pewno będzie trochę wody.

Modele to: Balterio Stretto (hikora aksamitna i czarnych orzech) 8mm na górze i Balterio Tradittion Quattro (dąb tasmański) 9mm na dole.

Edytowane przez Kubaman

Sklep już nie działa, mam nadzieję, że to nie przez mnie ;) Ale to było tak, dostałem w kilku dobrych miejscach fajne rabaty - 15-18% i się targowałem kto da więcej. Firma która sprzedawała mi drzwi, bramę i okna jęcząc sprzedała mi o 1% taniej po moim komentarzu, że przecież inaczej nie zarobią, a to prosta kasa, nawet tych paneli nie widzieli, dwa telefony i papierki. Z tego co się zorientowałem producent daje do 20% rabatu sklepom, więc więcej się nie dostanie. Najlepszy z pozostałych był chyba świat paneli czy jakoś tak. Wawa, sklep internetowy. Koniecznie się wieloetapowo targować. Oczywiście rabat zależy też od kupowanej ilości.

Przeprowadzka koło Wielkanocy, kasy brakuje na resztę. Zwłaszcza na drzwi, bo widzę, że ceny w miarę fajnych drzwi są kosmiczne, nic tylko firmę zakładać..

Edytowane przez Kubaman

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2014!!!!

I co tu powiedzieć....

ODJAZD!!!!Podłogi piękne,wnetrza choć bez mebli-piękne,pierwszy raz w życiu widzę czerwona kuchnie ,która mi się podoba;)

Ale niezmiennie jestem pod ogromnym wrażeniem własnego wkładu pracy ,który poparty jest jakże rewelacyjnym efektem!!!

Piękny ,nowoczesny dom ale jakże przytulny!!!

Jestem przekonana ,że małzonka zadba o to aby meble były wisienką na torcie:wiggle:

I coś mi się zdaje;) że jak mąz dał rade z taką budową to i meble się znajdą;)

POZDRAWIAM I JESZCZE RAZ WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU DLA CAŁEJ RODZINY