Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom tancerki i fotografa (i małego szkodnika) pod Krakowem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć Kuba:)

podglądam Cie - jakkolwiek to brzmi;) - od dawna... I chociaz wiele rzeczy zrobiłabym inaczej - to cudne, nie? - to chciałam powiedzieć, że szykujesz prześliczne miejsce do życia dla Tancerki, Małego ślicznego szkodnika i siebie:D

za ogrom Twojej pracy, trud, wysiłek i znój - chapeau bas (wyświechtany slogan, ale jakże prawdziwy)

przeprowadzka już chyba wkrótce, więc życzę Wam szczęścia i radości w Nowym Domku

pozdrowienia z nadmorza:bye:

• 4 weeks później...

Fajna chatka

Oglądam i podziwiam, jednocześnie podpatruję różne rozwiązania. Na fotkach poddasza widziałem że masz zabudowane jętki płytami GK. Czy robiłeś do tego jakiś stelaż czy zwyczajnie płyty GK są przykręcone do jętek. W moim domu pozostawiłem widoczne jętki, które wcześniej oheblowałem jednak w pomieszczeniach mokrych jak pralnia czy łazienka chciałbym je zabudować płytami. obawiam się jednak czy płyty nie będą pękać przykręcone bezpośrednio do jętek.

• 2 weeks później...

Kubaman, genialne wnętrza... Podziwiam Cię za ogrom pracy włożonej w budowę i wykończenie.

Mam pytania:

- jakie masz płytki w łazience na górze, na ścianie - te szare 30x60

- czy jesteś zadowolony z włączników dotykowych? Planuję dokładnie identyczne :)

Pozodzenia i miłego mieszkania :)

• 6 months później...

bardzo długo mnie nie było :)

od pierwszego maja mieszkamy z rodziną i jest wspaniale. Jeszcze sporo rzeczy do skończenia, ale i tak jest genialnie.

Oczywiście jest kilka problemow większego kalibru, które wyszły w praniu ale powoli je utylizuję.

mi_mała, nie wiem czy moja odpowiedź jeszcze Ci się przyda, ale odpowiadam:

1. na górze to nie płytki, to beton architektoniczny. Od dostawcy, którego już nie polecam (pisałem o tym wyżej)

2. jestem bardzo zadowolony z wyłączników, aczkolwiek trzeba je podłączać do odpowiedniej mocy, bo inaczej robią problemy (migają, rozprogramowują się itd). Przerobiłem jeden wyłącznik samodzielnie tak by mógł sterować obwodem bez obciążenia i działa, choć wykonanie domową metoda było trudne.

• 2 months później...
  • 1 month później...

cześć

to już nie jest początek, ale zdradzić mogę.

grzeję się bardzo ładnie, nie mam problemu z uzyskaniem właściwej temperatury.

Zużywam sporo więcej energii niż myślałem, ale składam to na trzy czynniki:

1) dom zacząłem ogrzewać dopiero pod koniec listopada, bo wcześniej miałem prąd budowlany. Sporo się wyziębił, pomimo bardzo ciepłego października.

2) utrzymuję na razie wyższą temperaturę (22 stopnie) bo się trochę boję co będzie jak przyjdą straszne mrozy i coś się skomplikuje, a ja nie zareaguję w porę.

3) grzeję wyłącznie w taniej taryfie, więc mocniej grzeję w nocy. Takie skokowe grzanie na pewno zużywa więcej energii.

Wielkim plusem jest to, że w 100% grzeję wyłącznie taniej taryfie i mam pełny komfort. Przy tej temperaturze i z CWU zapłacę za całość pomiędzy 3 a 4 tysiące za ten sezon. Za 650m3 kubatury to raczej niezły wynik przy prądzie.

Edytowane przez Kubaman

• 2 weeks później...

Właśnie przejrzałam Twój dziennik- podziwiam ogrom umiejętności i werwy do pracy.

Wpadłam do Ciebie szukając informacji o michnosystemie do podwieszania płyt gk. Możesz napisać jak się płyty zachowują po jakimś czasie- pękają czy coś się z nimi dzieje? Mam jedno pomieszczenie, które muszę ocieplić wełną na suficie, więc tynk odpada a wizja stelaży przy 80m2 mnie przeraziła... z kolei te krążki wydają się być przyjazne dla ludzi ;)