Kubaman 28.07.2013 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) Hehe Miło mi bardzo. Sprawa wygląda tak - budowę planowałem starannie, projekt przemyślałem i sporo czytałem w sieci, a do tego jestem nieaktywnym ale jednak absolwentem budownictwa na polibudzie. Jeśli chodzi natomiast o pracę fizyczną, to nigdy nie robiłem takich rzeczy, robię je u siebie po raz pierwszy w życiu. Wiedzę czerpię z podglądania innych (specjaliści u sąsiadów) i oczywiście z netu. Po przejrzeniu wielu filmów o tym jak np. kłaść flizy w końcu sam się za to zabrałem zaczynając od miejsca mało istotnego - kotłowni. Poszło nieźle, a przy okazji poznałem jakie można popełnić błędy. W łazienkach już ich nie było, a w tej drugiej to naprawdę łatwo szło. To są naprawdę proste czynności, tylko męczące i do tego czasochłonne. Jasne że to nie jest tip top jak od najlepszego speca, ale na pewno jest lepsze od tzw. "Specjalisty" w dolnych granicach cenowych, a moje krakowskie usposobienie nie pozwoliło by mi wydać na te prace większych pieniędzy. Pod kominkiem płytki gresowe kupione w Maxflizie, jakiś Hiszpan imitujący coś a la beton. Nie pamiętam nazwy, ale potrzebowałem tylko 2m2 więc przeżyłem cenę. Płyty wieszałem nie tylko bez specjalistów ale całkowicie samodzielnie. Są zamocowane na śrubach (kotwach) bo mam je do wysokości 4,60m więc klejenie trochę mnie napawało obawami. Wynosiłem płytę na rusztowanie etapami by jej nie obtłuc (ca 40kg sztuka), przymierzałem, znosiłem na dół - bo rusztowanie sie chwieje, wierciłem otwory, wnosiłem płytę ponownie i przykręcałem. Płyty można tez kleić na klej do glazury bądź klej gipsowy, ale najlepiej na klej w piance PU - tak mam w górnej łazience, zdjęcia są w dzienniku. Edytowane 28 Lipca 2013 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.07.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 O rany , to nie dziwie się ,żę gubisz wagę jak podałeś w jakimś poprzednim poście, tyle pracy.Jestem pełna podziwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.07.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Kuba, a jakie masz kable grzejne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 29.07.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No wielki szacun, obserwuje wątek jakis czas i jestem pod wielkim wrażeniem pracy jaką włożyłes w wykańczanie domu.Sam dom, tez piekny.Gratuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 29.07.2013 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki za wsparcie i miłe słowa. To maty grzejne w zestawach z programatorem z Leroy'a. Thermoval, są tańsze od Devi i mają duzo lepsze programatory w niższej cenie. Edytowane 29 Lipca 2013 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezabitowski 04.08.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Czego używałeś zamiast zwykłych krzyżyków przy ukłądaniu płytek na podłodze?Jaka fuga do mozaiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 04.08.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Krzyżyki były. Ale to co widać na zdjęciach to system poziomowania płytek. Jest kilka, ale ja używałem chyba najtańszego i bardzo fajnego Perfect Level.Fuga brokatowa od Atlasa (bo najtańsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 04.08.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Ile m2 dziennie może ułożyć operator kielni - amator? Da radę chociaż z 5-6 m2 dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 05.08.2013 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie ma takiej miary niestety, Wszystko zależy od:- podłoża, czy równe, czy trzeba poprawiać itp- dodatkowych prac (ile razy gruntować, czy układasz kable grzejne, ile masz docinania, ile krawędzi, ile otworów)- jakie masz płytki (rozmiar, jakość)- jakie masz narzędzia (czy masz piłę do glazury, czy chcesz skosy robić kątówką, itp)- co to znaczy jeden dzień dla Ciebie (ja liczę od 8 rano do 20) Ja jednego dnia mogłem położyć nawet ok 10m2 gdy drugiego położyłem 1,5 m2 i popsułem paczkę płytek na bardzo niefajnym wierceniu 6 otworów fi 40mm tuż przy krawędzi płytek. Nie da się tego tak zaplanować na metry. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.08.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) A radość z własnoręcznego położenia płytek - bezcenna --- Wzorując się tym dziennikiem, zamiast płyt z betonu na ścianach (jak tutaj), położyłem strop filigran. 100zł/m2 droższy niż Teriwa, ale efekt na suficie jest bardzo ładny. Edit: co do tego, że jest kryzys itp., to akurat mamy szczyt sezonu budowlanego. Nikt nie ma czasu na oferty. Pytaj w listopadzie albo styczniu Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 06.08.2013 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 nie no jasne, ja chcę wydać kilkanaście tysi a oni nie mają czasu bo sprzedają materiały w sezonie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.08.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Branża sezonowa niestety. Może jakbyś nawet zamówił, bez pytania o cenę, musiałbyś teraz poczekać w kolejce i dostałbyś dopiero za jakiś czas towar. To tylko moje przypuszczenie, bo sam czekam na wycenę drewna na dach Chociaż na szczęście mam inne prace, i go jeszcze nie potrzebuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 06.08.2013 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 nie po prostu w Polsce ciągle jest mało poważnych dostawców i wykonawców. Ceramika do łazienki branżą sezonową? Balustrady nierdzewne? Dajmy spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 07.08.2013 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Możliwe, nie znam się na tym zbyt dobrze Tak czy owak samemu jak się zrobi i tak największa radocha, a za zaoszczędzone pieniądze można z rodziną iść nawet na lody (i to pewnie niejedne) Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 12.08.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Hej Karol, powiedz a jakiej firmy masz tę mozaikę ???czy to jest moze dunin lub ceramica picassa?? możesz pstryknąć zdjęcie wieczorkiem w sztucznym oświetleniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 12.08.2013 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 yyyy.. ale to do mnie? Kuba, nie Karol To Midas, numer 47. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.08.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 nie gruntowałem k-g przed malowaniem i nic nie dzieje się, a robiłem to u siebie kilkanaście lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 13.08.2013 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 czyli stosowałeś farbę podkładową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.08.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Szczerze powiedziawszy nie. Jak pisałem to było kilkanaście lat temu i ani ja ani płyta k-g nie wiedzieliśmy że trzeba coś jeszcze stosować. Robiłem tak i w łazience i w kuchni i pokojach i nic się nie dzieje do tej pory. Stosowałem wtedy jakąś emulsyjną - pewnie śnieżkę lub duluxa ( ten ostatni chyba raczej). Teraz dla świętego spokoju dałbym farbę gruntującą tej samej firmy co farba, ale tylko dlatego, że postęp ma to do siebie, że producent mógł coś pokombinować ze szczepnością samej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 13.08.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja bym zwykłą białą pomalował pierwszą warstwę, żeby nie było potem różnic w kryciu koloru. Potem kolor.Na papier płyt idealnie się nakłada farbę, tylko części gipsowane trzeba dobrze odkurzyć z pyłu przed malowaniem.Biała pierwsza warstwa może być z niewielkim dodatkiem wody. Jak pomalujesz to na białym tle będzie widać wszelkie ewentualne niedoróbki - można poprawki przed kolorem zrobić, tzn. wyrównać. Najlepiej widać je jak przyłożysz silną lampę do ściany.Biała może być najzwyklejsza, potem wystarczy tylko 1 lub 2 warstwy koloru.Malowanie wałkiem i kolorowa farba sprawią, że nawet wgłębienia wyglądająca na 'ogromne' w świetle lampy w normalnym świetle i normalnym użytkowaniu nie będą w ogóle widoczne. http://www.knaufblog.pl/index.php/2009/01/14/czy-plyty-gipsowe-nalezy-zawsze-gruntowac/ Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts