Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom tancerki i fotografa (i małego szkodnika) pod Krakowem - komentarze

Recommended Posts

Hej,

dzięki za info o kominku - muszę zadbać o tę konstrukcję wsporczą na więźbie i powinienem uniknąć większości kłopotów.

Beton jest raczej równo zawibrowany, jedynie w narożnikach powierzchnia jest chropowata, ale to beton wodoszczelny 25cm, a w narożnikach nawet więcej. Słup - wiadomo, wibruje się doskonale i wychodzi jak pupcia dziecka, zwłaszcza jest.i jest okrągły. Powierzchnia jest nierówna z winy zniszczonych szalunków, ale i tak to tylko piwnica więc nie chodziło o efekty wizualne.

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

" Z powodu braku zainteresowania nie wstawiałem nic"

Kuba, nie narzekaj, masz prawie 1800 wejść do dziennika, więc jakieś zainteresowanie jest Waszą budową :) Nie każdy od razu pisze, wiekszość to jednak podglądacze i czytacze.;) Dom na zdjęciach wydaje się potężny. Pozdrawiam i czekam na relację ze wstawianiea okien - a trochę ich będzie.

• 2 months później...

Witam! Podglądamyi, podgladamy! Malo zdjęć, ale opisy pierwsza klasa! U mnie będzie trzywarstwowa ściana w piwnicy- działka na zboczu. Wewnątrz bloczki, styropian i monolityczna z betonu. Isomur też, więc bardzo podobne rozwiązania. Dobrze, że tak szczegółowo wszysko opisujesz. Można sobie wiele rzeczy przeanalizować na dobrym przykładzie. My jeszcze musimy mieć drenaż i myslimy nad drenażem francuskim . Wysłałam zapytanie do Gliwic do Inory.

Czekamy na więcej zdjęć, no ale.... Szewc bez butów chodzi.

Pozdrawiam !

Dopiero dotarłam do Twojego dziennika. U mnie przez więźbę i dach przechodzi rura dwuścienna (izolowana) - ale u mnie jest stalowa, więc nie wiem, czy będzie pasować do koncepcji. Musi być bezpieczna dla drewna i ocieplenia.

I ja się przywitam:). Trafiłam tu po tropie Nefer;):).

Dom; bryła, elewacje, wizualizacje plus beton - absolutnie moje ulubione klimaty!:lol: Będę kibicować i podglądać.

Miałam kiedyś łazienkę z ogrzewaniem podłogowym elektrycznym, źle zainstalowanym czujnikiem i nie byłam zadowolona, ale aktualna technologia jest rewelacyjna:yes:. Mam znajomych, którzy nie mieli dylematu, bo nie mieli szans na gaz, a zbiornik zewnętrzny się im nie uśmiechał:no:, mają maty również w ścianach i są zachwyceni tym rozwiązaniem:).

Edytowane przez rasia

Hej dzięki wszystkim za odwiedziny :)

Obiecuję coś skrobnąć i dodać sporo zdjęć jeszcze dzisiaj.

Co do tego grzania prądem - wynalazłem dziennik Marcina Cetery oraz wątek o grzaniu prądem , ale matko, przeczytam chyba jak skończę budowę. Kilkaset stron do ogarnięcia!

Mazo, a powody takiej decyzji były by jakie..? Komfort, koszty instalacyjne, czy może jednak opłacalność eksploatacyjna?

Nefer, tak dzięki już to mam zrobione i właśnie mam przejście dachowe plus rura ocieplona z ustnikiem.

Jakie były powody? żebym to ja wiedziała... mąż dużo wcześniej robił analizy, wyszło mu, że rąd najtańszy, ale wybrał gaz, nieśmiało podsuwałam mu wątki o grzaniu prądem, ale chyba wybrał to, co znane, ja się nie wtrącałam, bo jeszcze wtedy miałam do niego budowlane zaufanie:) (do dziś mu to wypominam:))

Nefer, tak dzięki już to mam zrobione i właśnie mam przejście dachowe plus rura ocieplona z ustnikiem.

Foty, foty :)

---

Mam wrażenie, że prąd ma sens, ale nie przy powierzchniach +120 mkw. A przy zakręconej bryle (antresola) to jakoś jeszcze mniej ma sens...

Ogrzewanie ścienne to ciekawa technologia, fakt.

Edytowane przez Nefer

Witam g bnbvbnb.

Taaaaaak. To było od Ziuty.:mad:

Śliczny ten dom, lubię domy na bazie L, no i te otwarte przestrzenie!

Na twojej budowie panuje wzorowy porzadek. Co do prądu to faktycznie chyba za duża powierzchnia, ale forumowy Asolt wykonuje zapotrzebowanie na ciepełko i chyba doradza w tych sprawach. Ja będę miała podłogówkę, ścienne i 2 grzejniki, ale wodne.

Pytałeś na forum kominkowym o tę rurę?

Pozdrawiam!

Z prądem to ja kombinuję sobie tak.

Dom w projekcie ma policzone zapotrzebowanie na energię do CO na 11000 kWh/rok.

Te obliczenia nie uwzględniają:

a) 100% ogrzewania podłogowego ( w projekcie piętro jest z grzejnikami)

b) ocieplenia fundamentów (10cm z zewnątrz i 5cm wewnątrz)

c) docieplenia o 5cm połaci dachu (łącznie 35cm)

d) styropianu grafitowego 0,033 ( w projekcie standard 0,044)

e) zastosowania bloczków cokołowych Isomur nad piwnicą

f) docieplenia podłogi pomieszczenia nad garażem (z 5cm do 17cm)

g) rekuperacji i szczelnych okien

h) kominka, który nie będzie do grzania ale 12kW ma, więc na ciężkie mrozy sam mógłby dom ogrzewać, a odkryta żeliwna rura spalinowa doskonale odda ciepło

i) faktu, że na parterze chcę 20 stopni (policzone jest 24, co dla mnie jest nie do wytrzymania).

Myślę, że z tych 11 000 kWh/rok zejdę do 9000 jak nie lepiej, choć policzyć tego nie potrafię. Coś słyszałem o OCZ ale nie wiem skąd, gdzie i jak.

Dom jest zlokalizowany jak Pan Bóg przykazał - ogromne przeszklenia od południa, zero okien od północy. Zakładając że grzanie domu będzie rozłożone co najwyżej 50/50 w dwu taryfach, cena w Krakowie wychodzi średnio 0,45PLn za kWh. Przy czym jest szansa, że jednak przez oszklenie w ciągu dnia będzie brał mniej niż w nocy. Licząc te 9000kWh razy 0,45 wychodzi około 4000 PLN.

Za gaz zapłacę jakieś 2500, przy czym już teraz wisi 23% podwyżka cen gazu z PGNiG, a w przyszłym roku wchodzi podatek od wydobycia gazu. Patrzyłem na rachunki i o ile prąd podrożał 2 razy w ciągu 10 lat o tyle gaz 3,5 raza.

Inwestycyjnie jestem w stanie zaoszczędzić jakieś 20-25 koła w ciągu 15 lat użytkowania kotła kondensacyjnego.

Czyli jak by nie patrzeć, wychodzę na zero, a mam mniejsze wydatki na początku i większą wygodę.

Pytanie jedynie dotyczy tego jak będzie za 5, 10 15 lat, a tego to się raczej nie dowiem :)

Zbadam sprawę z Asoltem więc, dzięki za namiar :)

Nie pytałem, ale mam to już rozwiązane. W środku się nie obawiam, bo mi sprzedawca kominka zainstaluje i już wiem, zę wie jak to zrobić. Trochę wysokość doskwiera, bo rura żeliwna będzie miała 7 metrów wysokości, ale ponoć da radę.

Wiatm :)

Dopiero dzisiaj dotarłam do twojego dziennika, i jestem zachwycona przestrzeniami... całą przestronnością domu!

Schody boskie! Planowaliśmy takie ale początkowo pod schodami miało być pomieszczenie, ostatecznie z pomieszczenia zrezygnowaliśmy a schody zostały lane.... mówi sie trudno, ale w kolejnym domu już ich nie odpuszczę ;)

Pozdrawiam serdecznie i będę z przyjemnością podczytywać!