Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom tancerki i fotografa (i małego szkodnika) pod Krakowem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
gdyby ktoś mógł napisać, ile mają mieć te odstępy pomiędzy płytami GK..

Jeśli dobrze się orientuję to ok. 3 mm. Widzę, że najpierw kręcisz płyty, a później tynki. Gdzieś czytałem, że najpierw powinny być wykonane tynki, bo płyty k-g lubią ciągnąć wilgoć od mokrych tynków i później płyty się rozwarstwiają na brzegach.

Pozdrawiam

Expertem od k-g nie jestem, ale 1,5 cm to nie taka tragedia. U siebie podczas remontu mieszkania większe szpary zaklejałem goldbandem, na łączenia siatka i jak narazie nic nie pęka, a kilka lat już mieszkam. Myślę,że cekol i siatka na łączenie też załatwi sprawę. Gipsar jestest IMHO trochę za miękki i żle się potem szlifuje ściany, ale to już kwestia gustu.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

jeśli ktokolwiek to czyta to proszę pomóżcie. Mam taką sytuację:

woda będzie w domu rozprowadzana rurkami pex z rozdzielacza. Od przyłącza trójnik do rozdzielacza zimnej i do bojlera, z bojlera drugi rozdzielacz na ciepłą. Każde ujęcie osobną rurką PEX-AL-PEX by nic nie ciekło, na końcu złączka skręcana w ścianie pod ujęcia wody. Teraz, ze względu na lokalizację bojlera muszę całość przesunąć od doprowadzonego przyłącza wody o trzy metry na przeciwległą ścianę pomieszczenia. I teraz pytanie: czy koniecznie muszę to robić rurkami ocynkowanymi (kłopotliwe ze względu na długości i docinanie) lub zgrzewanymi PP (przecież tego chcę uniknąć więc fuj), czy też mogę kupić trzy metry niebieskiej rury wodnej 3/4 cala, dwie złączki skręcane na końcówki i puścić to w podłodze? To najprostszy układ, ale nie wiem, czy to dopuszczalne.