Drop_Inn 23.05.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Cześć Kubo Skusił mnie tytuł, więc wpadłam się przywitać Gratuluję własnego kawałka ziemi, kibicuję i pozdrawiam z całkiem niedalekiego zakątka małopolski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 23.05.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Witam zapraszam na piwko na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komtur II 23.05.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Co do dylatacji styropianem - 7 cm to zdecydowanie za dużo. Jak masz tak dużo tej 7-mki -a mógbyś wypożyczyć coś takiego :http://www.maxgj.pl/ to pociąć na grubość 1 cm.Łatwiej robi się to taśmą dylatacyjną.Można przyklejać taśmą dwustronną,ale to już full wypas przeważnie dociska się ją styro a dobry wylewkarz przyciśnie ją do ściany betonem.Pamiętaj dać ją nieco wyżej niż poziom wylewki, żeby później ładnie wyrównać.Folię alu możnna układać na styk lub niewielki zakład i kleić taśmą srebrną zbrojoną.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 23.05.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 dzięki za pomoc. styropianem taśmy nie docisnę, bo mam 29cm wysokości podłogi - nie ma takich taśm, a ona jak piszesz musi wystawać jeszcze do góry. Więc pewnie będzie taśma 10 cm dla samej wylewki co pół metra klejona do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 04.06.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Tą podłogówkę będziesz miał napędzaną Kospelem, czy projektowałeś rozstawy rurek pod obliczenia OZC dla każdego z pomieszczeń. Ile będzie wylewki, bo zapewne planujesz grzać w II taryfie... też będę miał chyba takie rozwiązanie... o widzę wylewki 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 04.06.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Tak ogrzewał będę Kospelem, już kupiłem piec - bardzo niedrogo. Cała podłogówka jest według projektu opartego na wynikach OZC. Wylewki 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 05.06.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Kubaman-chcialam sie niesmialo przywitac i pogratulowac PACOWITOSCI!!!!Jestesmy z malzonkiem pod niesamowitym wrazeniem ile mozna samemu zrobic!!!!!Dom imponujacy i jestem pewna ze wnetrza beda zapierac dech w piersiach.Czy moge zapytac co to za projekt?Pozdrawiam i zycze duzo wytrwalosci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komtur II 05.06.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Odpowiedź do postu 52Napowietrzacz a wywiewka instalacji to zupełnie różne zadania.Przeczytaj:http://fachowyinstalator.pl/index.php/porady/instalacje-sanitarne/158-napowietrzanie-kanalizacji.htmlMyślę, na tym etapie wciśniesz jeszcze gdzieś w najwyższym punkcie instalacji rurę do wywiewki.Lepiej teraz niż w już w wykończonym i i zamieszkałym domu.Estetyczne a czasami nawet ładne kominki zewnętrze do instalacji ma w ofercie wielu producentów pokryć dachowych i firm specjalistycznych.Na nowoczesnych domach fajnie wyglądają kominki wykonane z nierdzewki.Kibicuję od początku,gratuluję postępów.Być może z POŚ bedzie to działać bez wywiewki bo POŚki mają z zasady własną wentylację, ale dla pewności wcisnąłbym rurę minimum 75 mm. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez komtur II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 05.06.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 również jestem tego zdania, na tym etapie to najkorzystniej zrób wywiewkę z najwyższego pionu, nawet jeżeli nie chcesz już kombinować z kominkiem na dachu to wykuj w ścianie i zakończ to jakąś dyskretną kratką i po problemie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 05.06.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Kubaman-chcialam sie niesmialo przywitac i pogratulowac PACOWITOSCI!!!!Jestesmy z malzonkiem pod niesamowitym wrazeniem ile mozna samemu zrobic!!!!!Dom imponujacy i jestem pewna ze wnetrza beda zapierac dech w piersiach.Czy moge zapytac co to za projekt?Pozdrawiam i zycze duzo wytrwalosci:) Witaj dzięki za miłe słowa A projekt jest mój, indywidualny komtur, wielki dzięki za pomoc! Kurczę, niestety nie mogę dać nic przez dach, nie an tym etapie pracy, wymagało by to dewastacji tego co tak pracowicie robiłem. Mogę dać rurę 75 z trójnika (WC 110, i umywalka 50 plus ten ewentualny 75) i wyjść nią przez ścianę w styropian na elewacji pod rynną części z garażem. Myślałem już o tym, ale trochę się obawiam, ze przy wietrze z drugiej strony (czyli w przeważających sytuacjach) może mi to zasysać po dachu pod dwa okna połaciowe przy sypialnii. Wyjście nie było by widoczne, bo to ściana w suchej zabudowie, bez wielkiego trudu to wypuszczę, jedynie obawiam się tych smrodów. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 05.06.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 i tak, potwierdzam, moja POŚ to Bio Hybryda i ma własną wywiewkę. A przy okazji w tym samym temacie - gdzieś czytałem, ale nie potrafię znaleźć. Rurę do wywiewki można dać bądź gdzie, czy musi być jakoś umiejscowiona w stosunku do syfonów w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asti 06.06.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam sie i ja Gratuluję pięknego domku i samodzielego wykańczania. Jestem pod wrażeniem. I proszę, proooooszę, prooooooooooooooszę o nowe zdjęcia. Mocno inspirują Pozdrawiam, et Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komtur II 06.06.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Wracając do wywiewki znalazłem:"Jeśli instalacja domowa podłączona jest do szamba, to można zrezygnować z wywiewki na dachu i zamontować ją bezpośrednio na zbiorniku (jest to tzw. wentylacja niska; w2). Latem jednak będzie się z takiej wywiewki wydobywał nieprzyjemny zapach." fragment z artykułu http://ladnydom.pl/budowa/1,106581,2567316.html Twoja decyzja - Twój wybór. Ja jednak starałbym się wyprowadzić nad dach.Może jakąś rurą elastyczną np do niebieską do reku (schować ją pod zabudowę KG ) a potem kominkiem z podłączeniem elastycznym np takim jak tu: http://www.monier.pl/produkty/akcesoria-dachowe/wyprowadzenia.html Kibicuję i pozdrawiam.Ps.Wiem, ze masz blachę na dachu - to tylko jako przykład. Edytowane 6 Czerwca 2012 przez komtur II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 07.06.2012 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 witam, witam komtur - ponownie dzięki. Naprawdę mi pomogłeś. Jeszcze o tym pomyślę. Rura przez dach nie wchodzi w trę ale może w elewacji się uda. Jak nie, to wyciągnę kominek z POŚ gdzieś najdalej jak się da od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 21.06.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 No wlasnie tak jest z tymi fachowcami...Jedna z naszych ekip pomimo prosb ,aby nie uzywac okien tarasowych i tak zrobila swoje.Tak mi krecili klamka w oknie przesuwnym ,ze cos rozregulowali i okno zostalo na tyle zjechane ze aby je zamknac musial przyjechac serwis i zaplacilismy 300 zl.....Co do postepow gratuluje!!!I masz przepiekne drzwi wejsciowe!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 21.06.2012 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 co do tego numeru z dodatkiem do betonu którego "zabrakło" na początku pracy i miałem szybko jechać i kupić. Gadałem z sąsiadem u którego robili miesiąc wcześniej i oczywiście była identyczna sytuacja, tyle tylko, że on się przestraszył i pojechał do składu i sam kupił 5 litrów dodatku. Czyli jest to stały trik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 13.10.2012 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 no i zwaliłem się z rusztowania i połamałem żebra :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 18.10.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Nie gadasz sam do siebie,ja Cię czytam na ten przykład he he. Bardzo fajna bryła i w ogóle super pomysły na dom. Co do styro i kleju najlepiej jakbyś wkleił zdjęcia w dziale o elewacjach,tam chłopaki fachowo doradzą co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 18.10.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Ja też regularnie podczytuję i podglądam. Sporo zdjęć pozapisywałem sobie jako przykłady. Tak więc proszę. Pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 19.10.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Czytam i trzymam kciuki rowniez Co do kleju - zaciagałes klejem dwa razy? Wkleiles dodatkowa siatke w kazdym narozniku okien na skos? Nierównosci, jesli nie sa jakies kosmiczne, to mozna zatrzec przed gruntowaniem papierem sciernym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts