Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom tancerki i fotografa (i małego szkodnika) pod Krakowem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do dylatacji styropianem - 7 cm to zdecydowanie za dużo. Jak masz tak dużo tej 7-mki -a mógbyś wypożyczyć coś takiego :http://www.maxgj.pl/ to pociąć na grubość 1 cm.Łatwiej robi się to taśmą dylatacyjną.Można przyklejać taśmą dwustronną,ale to już full wypas przeważnie dociska się ją styro a dobry wylewkarz przyciśnie ją do ściany betonem.Pamiętaj dać ją nieco wyżej niż poziom wylewki, żeby później ładnie wyrównać.Folię alu możnna układać na styk lub niewielki zakład i kleić taśmą srebrną zbrojoną.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Odpowiedź do postu 52

Napowietrzacz a wywiewka instalacji to zupełnie różne zadania.Przeczytaj:http://fachowyinstalator.pl/index.php/porady/instalacje-sanitarne/158-napowietrzanie-kanalizacji.html

Myślę, na tym etapie wciśniesz jeszcze gdzieś w najwyższym punkcie instalacji rurę do wywiewki.Lepiej teraz niż w już w wykończonym i i zamieszkałym domu.Estetyczne a czasami nawet ładne kominki zewnętrze do instalacji ma w ofercie wielu producentów pokryć dachowych i firm specjalistycznych.Na nowoczesnych domach fajnie wyglądają kominki wykonane z nierdzewki.Kibicuję od początku,gratuluję postępów.

Być może z POŚ bedzie to działać bez wywiewki bo POŚki mają z zasady własną wentylację, ale dla pewności wcisnąłbym rurę minimum 75 mm.

Edytowane przez komtur II

Kubaman-chcialam sie niesmialo przywitac i pogratulowac PACOWITOSCI!!!!Jestesmy z malzonkiem pod niesamowitym wrazeniem ile mozna samemu zrobic!!!!!Dom imponujacy i jestem pewna ze wnetrza beda zapierac dech w piersiach.Czy moge zapytac co to za projekt?Pozdrawiam i zycze duzo wytrwalosci:)

Witaj

dzięki za miłe słowa :) A projekt jest mój, indywidualny :)

komtur, wielki dzięki za pomoc! Kurczę, niestety nie mogę dać nic przez dach, nie an tym etapie pracy, wymagało by to dewastacji tego co tak pracowicie robiłem. Mogę dać rurę 75 z trójnika (WC 110, i umywalka 50 plus ten ewentualny 75) i wyjść nią przez ścianę w styropian na elewacji pod rynną części z garażem. Myślałem już o tym, ale trochę się obawiam, ze przy wietrze z drugiej strony (czyli w przeważających sytuacjach) może mi to zasysać po dachu pod dwa okna połaciowe przy sypialnii. Wyjście nie było by widoczne, bo to ściana w suchej zabudowie, bez wielkiego trudu to wypuszczę, jedynie obawiam się tych smrodów.

Edytowane przez Kubaman

Wracając do wywiewki znalazłem:

"Jeśli instalacja domowa podłączona jest do szamba, to można zrezygnować z wywiewki na dachu i zamontować ją bezpośrednio na zbiorniku (jest to tzw. wentylacja niska; w2). Latem jednak będzie się z takiej wywiewki wydobywał nieprzyjemny zapach." fragment z artykułu

http://ladnydom.pl/budowa/1,106581,2567316.html

Twoja decyzja - Twój wybór. Ja jednak starałbym się wyprowadzić nad dach.Może jakąś rurą elastyczną np do niebieską do reku (schować ją pod zabudowę KG ) a potem kominkiem z podłączeniem elastycznym np takim jak tu: http://www.monier.pl/produkty/akcesoria-dachowe/wyprowadzenia.html

Kibicuję i pozdrawiam.

Ps.Wiem, ze masz blachę na dachu - to tylko jako przykład.

Edytowane przez komtur II

• 2 weeks później...

No wlasnie tak jest z tymi fachowcami...Jedna z naszych ekip pomimo prosb ,aby nie uzywac okien tarasowych i tak zrobila swoje.Tak mi krecili klamka w oknie przesuwnym ,ze cos rozregulowali i okno zostalo na tyle zjechane ze aby je zamknac musial przyjechac serwis i zaplacilismy 300 zl.....

Co do postepow gratuluje!!!I masz przepiekne drzwi wejsciowe!!!!!!

:)

co do tego numeru z dodatkiem do betonu którego "zabrakło" na początku pracy i miałem szybko jechać i kupić. Gadałem z sąsiadem u którego robili miesiąc wcześniej i oczywiście była identyczna sytuacja, tyle tylko, że on się przestraszył i pojechał do składu i sam kupił 5 litrów dodatku. Czyli jest to stały trik.

• 3 months później...