Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom tancerki i fotografa (i małego szkodnika) pod Krakowem - komentarze

Recommended Posts

Co do rozkołysanego rusztowania - ja sobie zastosowałem proste stężenia - 2 zaciągnięte, przeciwległe pasy transportowe, np. trzecia warstwa ramek rusztowania spięta na krzyż z pierwszą. Maksymalna wieża jaką wybudowałem miała 5.5m i takie stężenia całkiem fajnie usztywniły konstrukcję.

Nierówności lepiej wyrównać - tynk raczej ich nie przykryje. Albo przykryje ale w przypadku równolegle padającego światła dalej będzie masakra :] Obserwuję taki efekt u sąsiada. Z tego względu zdecydowałem się zrobić sam tylko pierwszą warstwę kleju. Resztą niech się zajmą spece.

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ho ho wątek odżył :)

taka mała prowokacja z mojej strony, fajnie że jesteście :)

odpowiadam zbiorczo - bo będzie prościej: tak, kładę dwie warstwy, klej, w to siatka i na to klej, przy czym druga warstwę dałem na razie na ściany szczytowe, bo tam jestem tak wysoko, ze nie mam ochoty wracać ;), a na niższych zrobię jak już zaciągnę wszystko by się na zimę styropian nie ostał na wierzchu. Inaczej mówiąc ścianki z trójkątami mam na gotowo, pozostałe do skończenia drugą warstwą. Oczywiście kleję narożnik alu, i zakład 10 cm i narożniki otworów na skos dodatkowo, choć nie zawsze, bo jak mi się zakłady trafiają w tym miejscu (akurat tak wychodzi) to już mam zbrojenie wzmocnione. Siatka AKE, 110cm, podobno najlepsza. Kleję poziomo, bo mi tak wygodniej. Generalnie styropian nie był idealnie gładki, bo ściany nierówne, kleiłem na PU, więc trudno skorygować, a do tego amator jestem, klej to wyrównuje całkiem ładnie, ale nie idealnie. Jak podchodzę do ściany to są jakieś górki takie po 1 mm maksymalnie. Ale jak słońce idzie po ścianie wzdłuż to wychodzą Himalaje. Będę robił kornika by była faktura wyraźna, więc chyba się to schowa. Jak nie, to trudno i mi to fachury podrównają.

To jest tak - styro 20cm chciałem robić sam. Koniecznie, bo dom energooszczędny. Dokładnie, precyzyjnie, piankowanie całości itp. Do sąsiada chodziłem podglądać jak fachowcy robią i mu od razu 3 czy 4 tematy zarzuciłem, by ich skorygował, bo robili źle. Najpierw się napuszyli, on odpuścił ale i tak wyszło że miałem rację i musieli poprawiać :) Ponieważ klejenie styro nie wyszło za równo, więc trzeba było zaciągnąć siatką. A jak już raz, to od razu drugi, bo tylko równiej wyszło :) Ogólnie nie jest źle, ale widzę, że dookoła ze względu na brak tynku w planach (czyli u sąsiadów) klej jest zacierany pacą PCV jak tynk, więc u mnie w porównaniu bida ;)

Z rusztowania zwaliłem się z 1,5 metra. Normalnie mam stężenia, daję solidny podkład i się mocuję do ściany (maks wysokość mojego rusztowania na której pracuję to 7 metrów rusztowanie, 9,5 metra zasięg operacyjny). Ale na małej wysokości mi się nie chciało, bo to zeskoczyć można. Jedna noga rusztowania (ramki) zapadła się w miękką ziemię po deszczu, rusztowanie poszło na bok i poleciałem jak kłoda. Pech chciał, że na rurkę rusztowania trafiłem żebrami pod pachą, bo rękę miałem wyciągniętą przy zaciąganiu i nie było możliwości cofnąć. Niby nisko, ale trafić żebrami pod pachą z 1,5 metra w rurę .. ze dwie minuty łapałem powietrze.

Edytowane przez Kubaman

Witaj, u mnie jest ten sam problem z jakością powierzchni po klejeniu siatki. Ogólnie podczas klejenia byłem zadowolony ale wieczorkiem kończyłem przy sztucznym oświetleniu i szału nie ma :D. Widać wszystkie łączenia. Myślałem, że jestem kiepskim ociepleniowcem ale po podpytaniu kilku fachowców odetchnąłem z ulgą." Panie, a kto zaciera ściany na raz? Trzeba dwa, a czasami jeszcze poprawić trzeci". Czyli spoczko. Pod "barankiem" nierówności znikną, pod gładkimi tynkami niestety nie. Trzeba się pomęczyć z wyrównaniem ścian. Cholerka na każdym kroku trzeba uważać, chwila nieuwagi i boliii. Powodzenia! Edytowane przez artix1

tak, kładę dwie warstwy, klej, w to siatka i na to klej,

Chodziło mi o położenie kleju dwa razy, ale tak: klej- siatka-klej, i potem jak wyschnie jeszcze raz klej po całosci, kładziony piórem jak gladz.

My tak to robilismy. Przed samym gruntem dodatkowa zacierka

Robota wreeee! Super. Ja jeszcze czuje ból w karku po pioruńskim zacieraniu, niedawno to wszystko osobiście przerabiałem :). Nałożę drugą warstwę kleju trochę dłuższą pacą i podświetle wieczorem lampą tak jak się robi przy gładziach. Wyjdą wszystkie nierówności, będę mógł jeszcze coś poprawić. Nie musi być idealnie ale musi być w miarę równo. W ciągu dnia nie widać tak bardzo nierówności tynku ale po zamontowaniu oświetlenia może być kiszka :)

• 5 weeks później...
Budowlano-technicznym postępom kibicowałam z boku i przyglądałam się po cichu;). Ale jak jak odpaliłeś z betonową ścianą i jeszcze za chwilę odpalisz cud-miód-malinę, czyli swoją kozę, to wyłażę z ukrycia :cool:. Rewelacyjna konsekwencja w realizacji projektu... nawet kanapa stoi w dobrym miejscu;). Będę nie raz Wam jeszcze gratulować, ale już napiszę... wybudowaliście piękny DOM i szalenie mi się u Was podoba:cool:.

Płyty z betonu architektonicznego. Oferta ciągle się poszerza, jest niezły wybór. Ja kupiłem w firmie w Bielsku rok temu na promocji po ok. 140 pln za m2 ale bardzo podrożały obecnie - jest na to moda. Najładniejsze płyty jakie widziałem kosztują koło czterech stów za m2. Nic tylko biznes zakładać. Ile kosztuje montaż nie mam pojęcia. Edytowane przez Kubaman

Kuba niezla z Ciebie złota rączka-wielki szacun :yes: Płyty betonowe wygladaja rewelacyjnie. Mozna tez polozyc na scienie tynk architektoniczny imitujacy beton .Wyglada tez fajnie a koszty sa mniejsze :yes:

Widze ze pod koza masz juz polozony gres.Co to takiego? Bedziesz kładł te płytki na całym parterze?