Kubaman 27.11.2012 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) witaj,pod kozą musiałem położyć bo waży 250 kg i już tego nie ruszę, poza tym musiałem tam zrobić doprowadzenie powietrza z zewnątrz.Wymagania są takie, że minimum 40cm przez kozą musi być podłoga niepalna, więc tylko płytki. Reszta będzie w 100% z dobrych paneli. Właśnie wyczaiłem promocję, więc pewnie niebawem kupię te panele. Ktoś chce kupić nerkę? P.S> wiem że można zrobić imitację betonu odpowiednią farbą strukturalną, np. Magnat Style. Rozważałem to i odrzuciłem. Po pierwsze jednak zdecydowanie gorzej to wygląda. Nie ma porównania, moje płyty mają fakturę porowatą - i nie da się tego farbą podrobić. Ponadto, do farby trzeba mieć ładnie wykończoną ścianę, bo farba kryje na około 1 mm. Czyli kupa roboty przy ścianie i niestety koszty robią się wyższe. Edytowane 27 Listopada 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 27.11.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Kuba tak wyglada imitacja plyt betonowcyh : Dzieki odpowiedniemu polozeniu tynku mozna uzyskac fakture i strukture betonu .Jesli chce sie uzyskac podzialy imitujace plyty tynk naklada sie po prostu na przyklejone do sciany plyty gipsowo-kartonowe a pozniej wycina linie. Oczywiscie zrobi to wprawiony fachowiec ale cena i tak jest duzo nizsza niz za gotowe plyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 27.11.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 28.11.2012 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Wiem jak to się robi, widziałem m.in. filmy instruktażowe oraz gotową ścianę - naprawdę nie ma porównania Sfotografuję strukturę, to wrzucę by rozwiać wątpliwości. Choć farba też jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.11.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 [ATTACH=CONFIG]151209[/ATTACH] Czy to jednak nie beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 28.11.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Autours to jest imitacja betonu stad : http://www.firmy.net/WXM3R,imitacja-betonu,PZT1.html Na forum jest kilka osob ktore maja imitacje betonu na scianach np EdytaM lub Ola.U -podaje jesli chcialbys ogladnac cos wiecej Kuba na pewno prawdziwy beton a imitacja sa nie do porownania:yes: Napisalam o imitacji bo jest to tansze rozwiazanie i "lzejsze".Tez wolalabym prawdziwe plyty gdyby byly fundusze Podasz prosze co to za płytki polozyles pdo koza? Pochwal sie tez jakie panele masz zamiar polozyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 28.11.2012 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Hmm, być może przekombinowałem ale sobie to liczyłem na etapie decyzji. Nie wiem jak inne farby strukturalne/tynki, ale Magnat Style kosztował 250 pln/10kg. Wydajność to maksymalnie 1m2 z 1kg (czyli realnie mniej). Aby zrobić imitację płyt, trzeba zrobić dwie warstwy. Wychodzi minimum 50 pln za sam tynk za m2, w praktyce pewnie ponad 60pln/m2. Do tego farba podkładowa i tynk na ścianie - 20-30 PLN za m2 w zależności jaki to. No i na koniec trzeba zapłacić fachowcowi, który to zrobi, bo jest to raczej robota dla kogoś kto ma sporą wprawę. Wychodzi 70-90 pln plus robota, myślę że nie mniej niż 90-120 pln za m2. Ja kupiłem płyty na dużej promocji (ale tak właśnie kupuję wszystko - kuchnię, podłogi, styro, kozę, rurki do podłogówki itp, itd ) za 130 pln. Nie ma więc jakiejś kosmicznej różnicy, a przecież tych metrów znowu nie ma tak dużo, wyjdą dwie trzy, no może cztery stówki różnicy. Z płytkami to powiem szczerze - nie mam pojęcia. W sklepie była promocja do końca listopada bez VAT, wybrałem się i kupiłem taką, która była najbardziej zbliżona do tych ściennych płyt betonowych, oraz miała małą grubość by się zmieścić z panelami. Ale co to za płytki? Nie mam pojęcia Panele chciałem Pergo, bo są naprawdę doskonałe, ale niestety Pergo w tym roku mocno odbiega z dekorami od konkurencji i jest jeszcze droższe. Wybrałem Balterio z serii Tradition Sculpture lub Sapphire. Do 16 grudnia dają podkład Natural Wood Sound (wedle wielu źródeł w sieci najlepszy jaki jest pod względem tłumienia dudnienia i tego jak podłoga brzmi pod butami, a poza tym jest świetny na podłogówkę) za darmo do podłogi. W moim przypadku to oszczędność 4 koła.. Panele są w zasadzie nie do odróżnienia od drewna. a przy okazji sa pięć razy lepsze na podłogówkę i trwalsze. Edytowane 28 Listopada 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 28.11.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Kuba nic nie przekombinowales i za 130 zl to grzech by bylo nie kupic tych plyt .Z tego co sie orientowalam obecnie trzeba za nie zaplacic kilka stowek (za metr ) a tynk imitujacy beton kosztuje ok 160 -200 zl .Widac wiec ze miales duze szczescie znajdujac taka promocje albo po prostu masz gdzies "dojscia" skoro tak dobrze orientujesz sie w przecenach Sama z checia kupilabym jakas kuchnie lub gresik na promocji Zajrzalam na panele i faktycznie maja promocje na podklady -nie pisza jaki dokladnie ale jak mpowisz ze to ten Sound to nie ma sie co zastanawiac bo rowniez czytalam ze jest bdb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.12.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 czesc Kuba..po awatarze pewnie poznajesz - arturs z canonboard.. gratulacje za decyzje.. właśnie sobie czytam.. my startujemy chyba na wiosnę..pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.12.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 zapytam przy okazji bo sie nad antresolą zastanawiamy - jak z grzaniem tego pomieszcznia?i jak grubo ociepliłeś tam pod dachem wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 09.12.2012 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Cześć arturs Nie było mnie tu chwilę. Ogrzanie na pewno jest wymagajace ze wzgledu na kubaturę. Ten salon to tak naprawdę parter, piętro i strych. Dlatego cały dom jest bardzo dobrze ocieplony: 20cm grafitowego styropianu na scianach, 35 w dachu i 22 w podlodze. Do tego rekuperacja. Całość została dokladnie policzona pod wzgleem ogrZewania. Przy tych warunkach jednak wcale nie stanowi to problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 16.12.2012 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Przy okazji - obecne nocne mrozy martwią mnie o tyle, że boję się że mi instalacje zamarzną. Chyba jednak nie ma czym się martwić. Przy temperaturach -16 stopni w nocy w domu mam 6 stopni plus, a jak wyjdzie słońce to dzięki oknom robi się koło 10. Palę w kominku ale bardziej by uspokoić sumienie. edit: namieszało mi się w edycji postów, ale już jest porządek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 17.12.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 witam, Przeczytałem dziennik i sporo się dowiedziałem; gratuluję dotychczasowych efektów - dom prezentuje się świetnie. Imponuje mi ponadto jak wiele zrobiłeś sam - szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.01.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Bardzo mi się podoba ten dom Rewelacyjny projekt i super wykonanie - chciałbym zbudować podobnie, dużo podpatrzyłem. Mam pytanie - jak wychodzi samodzielne tynkowanie ścian płytami karton-gips? Jest sens się w to bawić? Ile godzin pracy na powiedzmy 10m2? Wychodzi tak równo jak tynk maszynowy? Serdecznie pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 25.01.2013 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam jeśli nie ma problemów budżetowych i problemów z wykonawcą to raczej nie warto. Wychodzi równo oszczędza się sporo pieniędzy, ale potrzeba na to bardzo dużo czasu i narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Lepiej weż do tej roboty jakiego babola:)http://www.szlifowaniebetonu.pl/index.php/filmy/szlifowanie-schodowszlifierka ma za duże obroty. Ręce szybko męczą się i nieszczęście gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.01.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Ktoś ma pomysł, jak wyszlifować na gładko stopnie z surowego betonu (samodzielnie) ? Próbowałam się tego dowiedzieć na forum(sama chciałabym takie schody),niestety nikt nie wie,a płaskie powierzchnie polerowane forumowiczów tknięte rekami fachowców są spaprane. Poszukaj jakiegoś starego komunistycznego fachowca który może coś podpowiedzieć jak się kiedyś polerowało lastriko na schodach i parapetach(ktoś mi podpowiedział że używa się do tego mnóstwo wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 27.01.2013 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Hej ! dzięki za wskazówki. Babola chętnie bym wypożyczył, ale niestety przy mojej konstrukcji schodów za dużo nie powalczę, bo pozostaną miejsca niedoszlifowane. Myślałem nawet o kupieniu szlifierki Dedry do betonu, w końcu schody i tak by kosztowały, a tak przynajmniej narzędzie zostanie, ale będzie podobny problem - wiele miejsc pozostanie niedostępnych. Szlifierka kątowa wydaje się najlepsza. Tylko faktycznie za szybko lata. Może jakieś zmniejszenie obrotów na ściemniaczu czy coś w ten deseń? Zrezygnowałem też z kupowania tarczy diamentowej (ca100-200 pln), bo nie chcę tego szlifować na wysoki połysk, chce by było równo i bym mógł to skutecznie zaimpregnować. Ta tarcza garnkowa daje radę, ale jest bardzo niewygodna ze względu na tę bezwładność, no i boję się jej po prostu. Niby do tego zaprojektowana, ale zachowuje się w sposób nie budzący zaufania. Zaraz wrzucę do dziennika fotki z wyników zgrubnego szlifowania. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.01.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 A popatrz na coś takiego: http://allegro.pl/polerka-samochodowa-szlifierka-180mm-1200w-bass-pl-i2941541021.htmlma regulację obrotów, a moc ma przyzwoitą ( tylko nie wiadomo ile oddaje mocy użytkowej). Może czymś takim dałbyś radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 27.01.2013 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 ok, tylko co do tego założyć? Ja kupiłem taką (mniej więcej): http://www.stalmut.pl/supra-sciernica-garnkowa-stozkowa-stosowana-obrobki-zgrubnej-wszelkich-materialow-mineralnych-p-469.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts