Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki strop do takiego duzego pomieszczenia ?

Recommended Posts

Witam mam zamiar podjac sie realizacji własnego projektu przed konsultacja z projektantem posiedzę jakiś czas z forum i wyjaśnię nurtujące mnie wątpliwości .na początek mam pytanie odnośnie wykonania stropu w takim pomieszczeniu jak ze zdjęcia na razie wymiaruje salon dolny wiec nie podam jego wymiarów ale będzie duży i nie chce filarów .przeszklenie będzie tylko takie same jak przy schodach oraz przy kominku po obu stronach 220x300 reszta siany .na zdjęciu prawa strona to tylko przeszklenie u mnie będzie bez .czy budowa takiego stropu wiąże sie z większymi kosztami jakość betonu? czy inne wymagania ?dom będzie 2 kondygnacyjny z płaskim dachem przestrzeń nad tym salonem to duża sypialnia oraz łazienka z mala ilością ścianek działowych reszta bedzie sie znajdowała w przedniej części domu.ściany 1W YTONG lub SILKA .niektorym może będzie coś niezrozumiale wiec postaram to nakreślić późniejszym szkicem .

http://img219.imageshack.us/img219/5615/scan0001wo.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img545.imageshack.us/img545/9847/scan0002ut.jpg

Bez projektu ciężko cokolwiek powiedzieć, jednak strop to prawie na pewno monolit, jeśli chodzi o jakość betonu to będzie to standardowo B20, a koszta hmmm... Powiem tak, na stali to nie zaoszczędzisz, jeśli ma nie być żadnych filarów to pozostaje nie lada podciąg z ogromną ilością prętów zbrojeniowych. Ale jeżeli na twoim projekcie klatka schodowa będzie identycznie usytuowana to nie unikniesz konieczności wykonania jednej podpory (tej która znajduje się na wprost schodów). Bez projektu wyższej kondygnacji nic więcej nie mogę powiedzieć. Pozdrawiam.

Dodam tylko jeszcze że ten podciąg musi mieć solidne podparcie i sam mur tu nie wystarczy, (praktycznie niemal cały strop się na nim opiera) więc musi zacząć od zaprojektowania filarów betonowych odpowiednio zazbrojonych które będą schowane w ścianie i które będą łączyły ławę z wieńcem i podciągiem.

jeżeli chcesz tak jak na zdjęciach, to masz przecież tam filary podpierające, i na tych za biegiem masz podciągpoprzeczny, tam jest z 6m długosci do podciągu i szerokość to 4 - 5 m, to zrobisz prawie normalnie bez wiekszych kłopotów. Na zdjęciach podciagów nie widać bo sufit jest powieszony. Jeżeli chcesz bez filarów, to podciąg na 9m długosci miałby z 1m wysokości na 35 szerokości,mozna go wynieść do góry

na szybkości rys oczywiście to koncepcja bo szukam podobnego projektu .myślę ze te dwa filary mogły by byc chodź nie przepadam za takimi formami

http://img109.imageshack.us/img109/3016/parterrys.png

http://img33.imageshack.us/img33/5197/pietrorys.png

http://img405.imageshack.us/img405/3704/parterl.jpg

http://img90.imageshack.us/img90/3014/pietro.jpg

Gość zibik_eng
jaki strop do takiego duzego pomieszczenia ?

TAKI JAKI BEDZIE PRZYJETY W PROJEKCIE

Witam mam zamiar podjac sie realizacji własnego projektu przed konsultacja z projektantem ......... .niektorym może będzie coś niezrozumiale wiec postaram to nakreślić późniejszym szkicem .

Przysłowie mówi... "Nie ucz ojca dzieci robić..."

jeśli masz budżet mniejszy niż 900 tys, to moim zdaniem już fantazja Cię za bardzo poniosła. Przy czym koszt konstrukcji będzie najmniej znaczący. Zdajesz sobie sprawę że do takiego salonu nie kupuje się okien garażowych firm, że schodów nie zrobi wiejski stolarz ale pracownia robiąca na co dzień wyposazenie do knajp i banków, że w takim salonie położyć panele z casto to obciach większy niż chodzenie w sandałach i skarpetach.

mysle ze w 120-150m domu sie zamknę praca moja oraz ludzi którzy mi pomogą jest duza.wiele fachowców z rożnych dziedzin.zdaje sobie sprawę kosztów 40tys za okna lub troszkę więcej ale bez przesady trza pomyśleć i dużo poczytać a wszystko sie znajdzie w dobrych cenach na dobrym poziomie .schody to nie problem tym bardziej identyczne jak na foto tu jest tylko koszt materiału.budżet oscyluje na ok 200tys za stan surowy przy budowie bede sie kierowac w eko .solary panele może wiatrówka .Bryla domu jest dosc łatwa mysle ze koszt będzie nawet nieco tańszy a wkład w robociznę bardzo duży.domna przykladzie to 1400m:) wiec na takie wypasy to nie liczę ale panelami nie mam zamiaru ubierać tego domu .do przodu powoli i z rozsądkiem ;)

Gość zibik_eng
... trza pomyśleć i dużo poczytać a wszystko sie znajdzie w dobrych cenach na dobrym poziomie.

Jak znajdziesz belki stalowe w "dobrych cenach na dobrym poziomie" - to daj cynk gdzie takie są...

Tak jak przedmówca - jak nie masz kasy to nawet nie rozpoczynaj tej budowy... a zenkami tzn "fachowcami" możesz co najwyżej ogródek wykosić a nie stawiać dom w nowoczesnym stylu (i konstrukcji wymagającej dużego doświadczenia). Nawet jak cudem postawisz SSO to po tym co piszesz nawet na najtansze panele z casto nie starczy...

strasznie negatywnie podchodzicie do tego projektu każdy stawia to na co go stać.nie uważam ze dom o takiej bryle będzie aż tak drogi materialy po cenach hurtowych wszystko będzie jasne jak powstanie kosztorys .co do panów fachowców ja mowie o ludziach co maja firmy budowlane z wieloletnim doświadczeniem są to bliscy przyjaciele .dom rodziny wybudowany i koszty były bardzo małe czas na mnie i czas by sie wykazać

mój znajomy, kolega ze studiów, pobudował sobie dom taki prawie nowoczesny. Nie żeby jakaś ekstrawagancja, zwykła prosta bryła trochę przestrzeni na dwóch poziomach w środku. Był bardzo zdziwiony, że ten dom kosztuje go prawie połowę więcej niż jego koledzy płacili za zwykłe gargamele z gotowców. Sam nie wiem z czego to wynika, tak jakoś jest że w nowoczesnym domu nie da się położyć byle czego.

Ja sam takim domom czasem robię konstrukcję i inwestorzy od nich to tacy bardziej z górnej półki jeśli chodzi o dochody.

Schody we wnętrzu są super fajne, tylko że na nich się nie skończy. Architekt skuszony wizją domu który może wkleić do portfolio wymyśli zaraz jakieś zacieniacze, jakieś okume na elewacji czy co innego, barierki oczywiście z kwasówki żadne inne nie podejdą. No i łazienki - zacznij od nich rozliczać koszty

jestem tu by duzo poczytac i duzo zaczerpnąć.mam wiele rozwiazan ktore chce sam wykonac i czuje sie na silach w ich wykonaniu od łazienek po kuchnie czy salon lub instalacje multimedialne czy elektryczne z niewielka pomocą .brak barierek chce zastąpić linkami przymocowanymi do schodów i stropu tak samo na pietrze. na wyposażenie bedzie czas imysle ze grosz tez sie znajdzie chce porostu go postawić w stanie zamkniętym i powoli kończyć.jestem idealista i to moze byc minus bo koszty będą rosły ale nie za wszelka cenę nie chce ekstrawagancji a polsrodek. na razie liczy sie forma domu i koszty jego wykonania

Gość zibik_eng
strasznie negatywnie podchodzicie do tego projektu każdy stawia to na co go stać.nie uważam ze dom o takiej bryle będzie aż tak drogi materialy po cenach hurtowych wszystko będzie jasne jak powstanie kosztorys.

Negatywne opinie nie są do projektu tylko twojej postawy - twierdzisz że da się wykonać nowoczesną konstrukcję gdzie na 100% będą belki stalowe "tanio". Niestety nie da się i niewiem jak bardzo się będziesz starać i latać po najtańszych hurtowniach nie znajdziesz "taniej stali" ani "tanich" materiałów.

co do panów fachowców ja mowie o ludziach co maja firmy budowlane z wieloletnim doświadczeniem są to bliscy przyjaciele .dom rodziny wybudowany i koszty były bardzo małe czas na mnie i czas by sie wykazać

"bliscy przyjaciele" i duże pieniądze... takie związki kończą się zawsze źle - albo utratą pieniędzy (i nie wykonaną robotą) albo utratą bliskich przyjaciół...

Jak sobie wyobrażasz wyciąganie konsekwencji wobec "bliskich przyjaciół" np przy załatwianiu reklamacji czy zwyczajnie spierd... roboty?

Ps. stalowe linki zamiast poręczy? wiesz czym to grozi - śmiercią... zachiać się na schodach czy poślizgnąć to nie jest coś nienormalnego a po to wymyślono kiedyś poręcze aby się ich w takich wypadkach chwytąć.

Edytowane przez zibik_eng

• 1 year później...