Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za krotki kabel

Recommended Posts

Witam,

Mam taki oto problemik: kabel 3 zylowy do sterowania piecem okazal sie za krotki - chce konsolke do sterowania umiescic 70cm dalej. Kabel niby w peszlu ale za chiny nie da sie go juz wiecej wyciagnac. Jak to przeskoczyc? Nie chce sterowania radiowego.

A tak przy okazji zeby nie zakladac drugiego tematu: czy miedzy transformatorem a tasma led mozna dac 2x1.5? Elektryk mowi zeby dac 2x0.5. Moze byc 1.5 czy za gruby?

Greg

Witam,

Mam taki oto problemik: kabel 3 zylowy do sterowania piecem okazal sie za krotki - chce konsolke do sterowania umiescic 70cm dalej. Kabel niby w peszlu ale za chiny nie da sie go juz wiecej wyciagnac. Jak to przeskoczyc? Nie chce sterowania radiowego.

Przedłużyć poprzez lutowanie?

A tak przy okazji zeby nie zakladac drugiego tematu: czy miedzy transformatorem a tasma led mozna dac 2x1.5? Elektryk mowi zeby dac 2x0.5. Moze byc 1.5 czy za gruby?

Greg

Ja bym dał 3x10mm2 lub nawet 3x16mm2

doprawdy ciekawe, bo w instrukcji dokładnie pisze, żeby podłączyć takim kablem i taki też kabel sprzedają do taśm... .

A wiesz, że bezpieczeństwo w tym wypadku zależy nie od LED-ów, ale od zasilacza? I należy to wyraźnie zaznaczać! Bo do jednych przewód telefoniczny się nadaje, ale do innych jest niebezpieczeństwem. 12V to nie zawsze jest 12V. Niejednemu psu Burek.

Tyle, że Was to nie interesuje, zawsze wiecie swoje lepiej, chociaż wiecie tyle, ile z chińskiej instrukcji. A jak Kitajcy piszą instrukcje, to zobacz tutaj:

http://img3.imageshack.us/img3/3668/scig1.jpg

Edytowane przez wykrot

ale ja się zgadzam, dlatego zasilacze kupuje zawsze z uwzględnieniem jakości a nie ceny...ale nie rozumiem za bardzo Twojego wzburzenia..przecież do każdego zasilacza tzw "gotowego" z wtyczką pod 230V i wyjściem pasującym do telefonu, komórki czy routera są kable 2x0,5...i jakoś nikt nie mostkuje toego równolwgle 2x2,5mm2..a myślę, że zasilacze dodawane do komórki są jakościowo podłe często...

ale ja się zgadzam, dlatego zasilacze kupuje zawsze z uwzględnieniem jakości a nie ceny...ale nie rozumiem za bardzo Twojego wzburzenia..przecież do każdego zasilacza tzw "gotowego" z wtyczką pod 230V i wyjściem pasującym do telefonu, komórki czy routera są kable 2x0,5...i jakoś nikt nie mostkuje toego równolwgle 2x2,5mm2..a myślę, że zasilacze dodawane do komórki są jakościowo podłe często...

To nie zależy od ceny, tylko od konstrukcji. Dowiedz się co to są obwody SELV, PELV oraz FELV. I czym różni się FELV od obydwu pozostałych.

W dużym skrócie:

Obwód FELV (Functional Extra - Low Voltage - bardzo niskie napięcie funkcjonalne) - zasilany ze źródła dla FELV obwód elektryczny, w którym - w związku z możliwością przedostania się obcego napięcia - należy zapewnić dodatkowe środki ochrony przed dotykiem bezpośrednim i pośrednim.

Obwód PELV (Protection Extra - Low Voltage - bardzo niskie napięcie ochronne) - zasilany ze źródła dla PELV obwód elektryczny z uziemieniami, spełniający warunek jednoczesnej ochrony przed dotykiem bezpośrednim i pośrednim.

Obwód SELV (Safety Extra - Low Voltage - bardzo niskie napięcie bezpieczne) - zasilany ze źródła dla SELV obwód elektryczny nie uziemiony, spełniający warunek jednoczesnej ochrony przed dotykiem bezpośrednim I pośrednim.

Edytowane przez wykrot