marcin2372 18.06.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Witam Mam dylemat dotyczący technologi wykopu pod ławy fundamentowe. Chciałem zrobić wykop szerokości około1m na głębokość 60 cm i dopiero tam kopać ręcznie na 40 cm głębokości i 60 szerokości pod ławy bez szalunku-szalunkiem będzie grunt. Rozmawiałem o tym z wykonawcą ale on się nie zgadza i każe mi wykopać 60 cm ziemi z całego obrysu budynku i wywieźć a on dopiero tam wykopie ławy ręcznie i będzie dalej murował z bloczków. Kolejnym argumentem wykonawcy jest to że jak nie wybiorę całego gruntu na 60cm to on nie będzie mógł zmierzyć przekątnych i nie da się murować w wykopie szerokim na 1m.Dodam jeszcze ,że działka jest na tyle mała iż nie da się wypchnąć ziemi i składować jej na pryzmie więc muszę wynając samochód do wywozu ziemi. Nie uważacie ,że wykonawca chce sobie nadmiernie ułatwić pracę. Po rozmowie z operatorem koparki i cenie jaką usłyszałem za wywiezienie ziemi ręce mi opadły(fundament 10X15,5). Proszę o opinie,może ktoś robił w ten sposób jak opisałem powyżej i murarze dali radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 18.06.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 a ten wykonawca, robi u Ciebie za karę?Czy w formie umowy?Jak się z nim umawiałeś?Wszystko zalezy od waszych ustaleń, a nie od tego komu życie utrudniać A ziemię z wykopania 1m szerokości gdzie zmiejścisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.06.2011 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 a ten wykonawca, robi u Ciebie za karę?Czy w formie umowy?Jak się z nim umawiałeś?Wszystko zalezy od waszych ustaleń, a nie od tego komu życie utrudniać A ziemię z wykopania 1m szerokości gdzie zmiejścisz? Nie chcę wykonawcy utrudniać życia tylko chciałem jakąś poradę. Wydaje mi się że przekątne da się zmierzyć na poziomie ławic fundamentowych czyli po rozciągnięciu sznurków i punkty przenieść do wykopu poniżej ,a dla jego wygody mogę nieco poszerzyć wykop żeby mógł swobodniej murować. Murarz chce dobrze wykonać swoją pracę ale ja nie chcę pogrążać się w niepotrzebnych kosztach typu wywóz ziemi,potem nawiezienie piasku i zagęszczanie około 100 cm. Zawsze ja mogę coś doradzić wykonawcy bazując na doświadczeniu forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.06.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 A co chcesz z tą ziemią z wykopów zrobić? chyba nie chcesz nią zasypywać fundamentów? bo ona się do tego nie nadaje, nie dasz rady jej dobrze zagęścić. I za parę lat będziesz tu pisał tak jak wielu forumowiczów już to robiło pomocy osiada mi podłoga. Jak nie będziesz podnosił działki to wywieź tą ziemie i będziesz miał święty spokój. Fundamenty kosztują niestety i trzeba się z tym liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.06.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 A co chcesz z tą ziemią z wykopów zrobić? chyba nie chcesz nią zasypywać fundamentów? bo ona się do tego nie nadaje, nie dasz rady jej dobrze zagęścić. I za parę lat będziesz tu pisał tak jak wielu forumowiczów już to robiło pomocy osiada mi podłoga. Jak nie będziesz podnosił działki to wywieź tą ziemie i będziesz miał święty spokój. Fundamenty kosztują niestety i trzeba się z tym liczyć. Humus zgarnę na pryzmę(około 10cm) a resztę chce zostawić nie ruszając, ponieważ to piasek i bez sensu to wywozić i za chwilę kupować to samo. Zresztą ten cały humus trudno nazwać humusem bo to coś takiego jak gleba w lesie czyli może 5cm piasku z korzeniami i liśćmi. Po budowie trzeba będzie nawieźć trochę prawdziwej ziemi bo na tym nic nie rośnie poza jakimś mchem i miejscami jakieś suche trawy. Wiosną posadziłem trochę drzewek świerki,tuje,jodły i przetrwało tylko kilka świerków ze względu na grunt i mimo tego że podlewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 19.06.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Po co te bloczki betonowe na scianach fundamentowych i tak przeciez robisz fundamenty na cowboy'a. Kopiesz dziure na szerokosc lawy, chlastasz betonem i juz nie potrzebujesz murarzy, kopania dziur i wywozenia nadmiaru ziemi. Ktos cie probuje wrolowac w maliny, podrozyc koszt budowy. Beton " chalstany" jest bardziej wytrzymaly niz te murowane bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.06.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 w takim razie faktycznie bezsensu to wywozić a później znowu kupować piach. W tym wypadku dobrze pisze wanker wykopać pod fundamenty zalać betonem i nie bawić się w murowanie bloczkami. Ja mam tak lane ławy i ściany fundamentowe ponad gruntem nie bawiłem się murowanie. Monolit to zawsze monolit w wykopie położyłem folie czarna i na nią lałem beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.06.2011 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Myślę że jest sens, ponieważ ławy szerokości 60 cm są stabilniejsze niż monolit szrokości 40cm i wysokości 100cm. Kolejny argument to przy 80mb fundamentu przy ławie wyjdzie 19,2m3 (4800 zł)betonu plus 60cm bloczki czyli około 1056 szt (2800 zł)- do poziomu gruntu i jeszcze 3 warstwy bloczków ponad gruntem. Zalewając monolit 40cm szeroki i 100 cm głebokości wychodzi 32m3 betonu(8000zł) + 3 warstwy bloczków ponad gruntem. Ławę mogę zabezpieczyć dysperbitem a monolitu się nie da. Ocieplenie fundamentu też niemożliwe przy monolicie. Spójrzcie na rysunek powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.06.2011 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 A może się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 19.06.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Pewnie sie mylisz, o to wlasnie jest powod aby pojsc zamiast do archeo-architekta, to do kosztorysanta. 4.8t+2.8 = 7.6 tys !!!!!!!!!!! + Robocizna ( murowanie) + wykoopanie min 1m przestrzenie roboczej + wywiezienie urobku ( zgadujac = 32m3 *1.2 wspolczynnik= ~ 40m3 gruntu) + zakup 40m3 piasku + robocizna = wyjdzie ponad 15 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 28.06.2011 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 (edytowane) ? Edytowane 28 Czerwca 2011 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 29.06.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 ? punkt widzenia zależy od punktu siedzenia tzn. zależy na czym siedzisz ja siedzę na glinie, to i nie wybierałem całości tylko robiłem wykopy pod ławy, ale jeśli Ty siedzisz na piachu, to może łatwiej jest wybrać całość, niż męczyć się z obsypywaniem wykopu? Nie wiem jaki masz fundament ale jeśli nie tylko po obrysie, to pewnie nie chce im się bo po całości musieliby szalować, a tak zrobią tylko po obrysie, no i od wewnątrz mają swobodny dostęp... może pomyśl o zbudowaniu tymczasowego kontenera na ten piach - znajdziesz drugie 10x15m na działce, albo, jeśli się da - wynajmij kawałek placu od sąsiada, każde z tych rozwiązań będzie tańsze od wywozu jednego piachu i przywozu w to miejsce innego... Tylko czy na pewno masz piach? Bo raz piszesz o wywozie piachu a raz ziemi, no a z tym ponownym zasypywaniem to, jak pisał blady, uważaj czym i jak zasypujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts