Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM MUROWANY ze stropem drewnianym(,POSI JOIS ) W CZTERY MIESIACE NA PLYCIE

Recommended Posts

Dodatkowo z tego zdjęcia http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/IMG_7853.jpg widać że jest to system rekuperacji i zaawansowanej mechanicznej wentylacji, podejrzewam że wszystko jest elektryczne to wszystko trzeba przeanalizować pod względem kosztów eksploatacyjnych.

Zgadza sie jest tam system wentylacji,a dzieki takiemu stropowi latwiejszy(tanszy do rozprowadzenia)

W tych budynkach wszystko bylo elektryczne ,z uwagi na niska cene pradu i rownie niskie zapotrzebowanie,ale nicnie stoi na przeszkodzie do zainstalowania innych systemow w Polskich warunkach bardziej ekonomicznych

Z RELACJI JEDNEGO Z FORUMOWICZOW CENY TAKIEGO STROPU

dla budynku 9,70x9,70m,

koszt belek POSI:

1. wariant: 6900pln netto. Parametry: Obciążenia stropu – 0,6 kN/m2 Obciążenia użytkowe – 1,5 kN/m2

2. wariant: 7300pln netto. Parametry: Obciążenia stropu – 1,6 kN/m2 Obciążenia użytkowe – 1,5 kN/m2.

spokojnie można dać podłogówkę i wylewkę 4cm.

Materiał oczywiście suszony komorowo, czterostronnie strugany, impregnowany

NIE JEST TO WIEC TAK DROGO

tym bardziej jesli wezmie sie pod uwage mozliwosc latwego i szybkiego poprowadzenia wszelkich instalacji (tym bardziej jesli robi sie ja samemu)

wentylacji ,lamp wbudowanych w sufit,mniejszy ciezar samego sufitu a co za tym idzie mniejsze fundamenty.

Wszystko to nalezy brac pod uwage przy porownaniu cen

Co prawda w W Angli takie belki 42 sz 8 m. (strop okolo160 m/2) kosztuje 5,000 zl tylko material ,belki bez instalacji

ale jestesmy w Polsce (chyba ze bedzie sie oplacalo sprowadzic z Angli)

No nic jak bede mial gotowy projekt to rozwarze wszystkie mozliwosci

słyszałem że TIR bierze 1500f za kurs

• 5 weeks później...

Wiekszość budowanych domów w Polsce to domy parterowe z poddaszem wiadomo jak wykonanym,czyli ściany i sufit to nic innego jak konstrukcja drewniana. Metoda ta jest bardzo popularna i nie robi zadnej sensacji,ale metoda którą ty zaprezentowałeś już tak.

Do czego zmierzam, do tego że ten dom to takie polskie poddasze w dużo lepszej formie, czyli wiązary wykonane z drzewa dobrej klasy ( np. c24 taka jaka proponuje wiekszosc firm wykonujacych wiazary),ocieplenie ma zapewniana wentylacje, nie jest upchane pod dachówke.

Wybuduj taki dom a zobaczysz zdziwienie i krytyke sasiadow i znajomych, tylko ze wielu z nich mieszkajac na typowym polskim poddaszu ma takie samo cos nad głowa,tylko w gorszej formie, ale chyba nie zdaja sobie z tego sprawy.

technologia o tyleż nieznana, co mało popularna

takie stropy to już dawno u nas są,

ameryki nie odkryłeś, jak i jej nie przywiozłeś do bolandii

ze zdjęć wynika, że skorupa murowana, ale reszta to szkielet, bełtanie technologii czasami nie jest racjonalne,

są to sprawy indywidualne, nie wszędzie to samo się sprawdza

• 2 months później...

Witam na forum

Ja również miałem okazję przyglądnąć się technologii stropu drewnianego w murowanych budynkach na wyspach, muszę przyznać że jest to stara jak świat o wiele szybsza w budowie domu i tańsza .Nadal tak są budowane nowe domy jednorodzinne na wyspach

Znalezienie projektu domu piętrowego murowanego ze stropem drewnianym w polsce graniczy z cudem czy komuś się udało??

proponuje wklejać linki

ja znalazłem po wielu trudach dom ze stropem w technologi steico - drewniane belki dwuteowe

http://www.extradom.pl/projekt-domu-rossano-krh1178.aspx

Myśle że dobrym pomysłem było by przywiezienie projektu ze stanów czy uk i przetłumaczenie i sprawdzenie z polską normą może ktoś już to zrobił ??

Patrząc na wszystkie te projekty i domy budowane w polsce muszę stwierdzić że są bardzo materiałochłonne i pracochłonne, nie dziwne że bloki nadal królują -:bash:

Edytowane przez paweloo