miron123 19.06.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Mam elewacje na garażu przy domu typu baranek (pewnie ok 3mm ale kiedyś to robiło się miotłą i kijem więc nie wiadomo tak na prawdę jaka to granulacja;) Baranek ma ponad 22lata i jest w bardzo dobrym stanie (dzisiejsze elewacje niestety nie dorównają trwałością tym sprzed lat :/ )Dom ociepliłem i zrobiłem nowy kolor elewacji, wiec chciałbym żeby i garaż pasował do całości. Chcę go pomalować w kolorze domu, i tu pytanie jaką farbę zastosować? Baranek ten nie jest tynkiem elastycznym więc chyba nie może to być farba akrylowa ani silikonowa? Czy bardziej tu pasuje farba do betonu? Czy jakiś podkład pod farbę dawać? Czy to maluje się wałkiem z grubym włosiem? bo te szczelinki i zakamarki trzeba jakoś wypełnić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.06.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Farba silikatowa w tym przypadku. Najpierw zmyć Karcherem - jeśli wszytko się trzyma to można malować bez gruntowania. Jełsi podłoze jest "pyliste" zagruntować (mozna się pokusić o grunt głęboko penetrujący) Malowanie - chyba tylko ławkowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.07.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam;a nie lepiej ponownie nakropić? Tak żeby za kilka lat znów dało się robić różne rzeczy? Bo czyścić i łatać tak czy siak trzeba będzie.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos12 06.07.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 a co bedzie jesli tynk zacznie nam platami odchodzic od podloza? podejzewam ze przez te 22 lata mimo dobrej elewacji powstal jakis pajaczek ktory golym okiem moze byc niewidoczny ze wzgledu na kurz ktory w niego wchodzi.a jesli cisnienie z karchera dostanie sie w szczeline to gwarantuje wyzsze koszty niz planowalismy.Najlepszym rozwaiazaniem ktore ja osobiscie stosuje to: usuniecie porostow glonow jesli sa,grunt dobrej firmy do wzmacniana podloza rozpusczalnikowy i do tego dobra zmywalna farba.Nie spotkalem sie jescze z reklamacjami z tak zrobiona elewacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.07.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 jeśli karcher odspoi tynk to oznacza że nadaje sie tylko do skucia i trzeba nałozyć inny. Lepiej się o tym przekonać wcześniej niż póżniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.07.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 pablos: zawsze czyścisz stary tynk, sprawdzasz jak przylega do ściany - karcherem czy czymkolwiek. Niezależnie od tego czy malujesz, znów nakładasz tynk mineralny czy cokolwiek innego. Grunt głębokopenetrujący sprawi że stary tynk się nie sypie, ale nie sprawi cudów i stary tynk nie wbije się szponami w n.p. cegłę czy pustak z hasia z którego zrobiony jest garaż. To naprawdę jest pierwszy konieczny i bezwzględny krok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revital 25.07.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Dodam jeszcze do mojego przedmówcy, że jeżeli nie użyje się gruntu to już po pierwszej lepszej zimie farba może zacząć się odparzać, grunt ma wzmocnić ale tylko do pewnych granic, które wyznacza już jakość tynku na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.07.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 revital: dokładnie dlatego ma iść głębokopenetrujący i to dobrej jakości. On poradzi tylko w tych miejscach gdzie podkład trzyma się ściany, tam gdzie jest luźny nie pomoże niczemu Zn tego powodu:1. Najpierw karcher i czyszczenie a przy okazji sprawdzenie jak przylega do ściany2. Załatanie / uzupełnienie ubytków [ewentualne]3. Grunt głęboko penetrujący i to sensowny4. Dalsze kroki [malowanie / nakrapianie tynku [mineralna lub inny]W innym wypadku diabli robotę wezmę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 28.07.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Farba silikatowa w tym przypadku. Najpierw zmyć Karcherem - jeśli wszytko się trzyma to można malować bez gruntowania. Jełsi podłoze jest "pyliste" zagruntować (mozna się pokusić o grunt głęboko penetrujący) Malowanie - chyba tylko ławkowcem. a skad mamy pewnosc jakie jest podloze nie splynie farba bez gruntowania? ja bym jednak zastosowal grunt pod farbe silikatowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.07.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Napisałem : jesli podłoże jest pyliste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts