Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka farba na stary dobry baranek?

Recommended Posts

Mam elewacje na garażu przy domu typu baranek (pewnie ok 3mm ale kiedyś to robiło się miotłą i kijem więc nie wiadomo tak na prawdę jaka to granulacja;) Baranek ma ponad 22lata i jest w bardzo dobrym stanie (dzisiejsze elewacje niestety nie dorównają trwałością tym sprzed lat :/ )

Dom ociepliłem i zrobiłem nowy kolor elewacji, wiec chciałbym żeby i garaż pasował do całości. Chcę go pomalować w kolorze domu, i tu pytanie jaką farbę zastosować? Baranek ten nie jest tynkiem elastycznym więc chyba nie może to być farba akrylowa ani silikonowa? Czy bardziej tu pasuje farba do betonu? Czy jakiś podkład pod farbę dawać? Czy to maluje się wałkiem z grubym włosiem? bo te szczelinki i zakamarki trzeba jakoś wypełnić..

Farba silikatowa w tym przypadku. Najpierw zmyć Karcherem - jeśli wszytko się trzyma to można malować bez gruntowania. Jełsi podłoze jest "pyliste" zagruntować (mozna się pokusić o grunt głęboko penetrujący) Malowanie - chyba tylko ławkowcem.

• 2 weeks później...
a co bedzie jesli tynk zacznie nam platami odchodzic od podloza? podejzewam ze przez te 22 lata mimo dobrej elewacji powstal jakis pajaczek ktory golym okiem moze byc niewidoczny ze wzgledu na kurz ktory w niego wchodzi.a jesli cisnienie z karchera dostanie sie w szczeline to gwarantuje wyzsze koszty niz planowalismy.Najlepszym rozwaiazaniem ktore ja osobiscie stosuje to: usuniecie porostow glonow jesli sa,grunt dobrej firmy do wzmacniana podloza rozpusczalnikowy i do tego dobra zmywalna farba.Nie spotkalem sie jescze z reklamacjami z tak zrobiona elewacja.

pablos: zawsze czyścisz stary tynk, sprawdzasz jak przylega do ściany - karcherem czy czymkolwiek. Niezależnie od tego czy malujesz, znów nakładasz tynk mineralny czy cokolwiek innego. Grunt głębokopenetrujący sprawi że stary tynk się nie sypie, ale nie sprawi cudów i stary tynk nie wbije się szponami w n.p. cegłę czy pustak z hasia z którego zrobiony jest garaż. To naprawdę jest pierwszy konieczny i bezwzględny krok.

• 3 weeks później...
Dodam jeszcze do mojego przedmówcy, że jeżeli nie użyje się gruntu to już po pierwszej lepszej zimie farba może zacząć się odparzać, grunt ma wzmocnić ale tylko do pewnych granic, które wyznacza już jakość tynku na ścianie.

revital: dokładnie dlatego ma iść głębokopenetrujący i to dobrej jakości. On poradzi tylko w tych miejscach gdzie podkład trzyma się ściany, tam gdzie jest luźny nie pomoże niczemu Zn tego powodu:

1. Najpierw karcher i czyszczenie a przy okazji sprawdzenie jak przylega do ściany

2. Załatanie / uzupełnienie ubytków [ewentualne]

3. Grunt głęboko penetrujący i to sensowny

4. Dalsze kroki [malowanie / nakrapianie tynku [mineralna lub inny]

W innym wypadku diabli robotę wezmę...

Farba silikatowa w tym przypadku. Najpierw zmyć Karcherem - jeśli wszytko się trzyma to można malować bez gruntowania. Jełsi podłoze jest "pyliste" zagruntować (mozna się pokusić o grunt głęboko penetrujący) Malowanie - chyba tylko ławkowcem.

a skad mamy pewnosc jakie jest podloze nie splynie farba bez gruntowania? ja bym jednak zastosowal grunt pod farbe silikatowa