pawelzajac 27.06.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 JA tam osobiście polecam dobry klej, z pianką jakoś nie wychodziło. Może trzeba się przyzwyczaić ale to chyba nie jest wynalazek tego stulecia. pozdrawiam Paweł http://www.ocieplenie-szczecin.prv.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.06.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Sprawdzałem Tytana, Soudala i najlepeij wyszedł w testach Bosman. Po nawet kilkunastu minutach od przykelejenia długą łatą można pięknie kilka poprzednich płyt ustawić w płaszczyźnie. Soudal kosztował w ub roku 30zł tytan 29 a dzisiaj mam bosmana w cenie 18zł. I odnoszę wrażenie, ża na pianie zimowej za 13 zł również udałoby się ładnie przykleić całą ścianę. Trzyma tak samo tylko czas operacyjny jest krótszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.06.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Ja kleiłem pianką Den Bravena styro w dwóch warstawch. Na początku próbowałem dokładać placki zwykłego kleju - do bani i tyle- wystarczy sama piana. Nie ma sensu przyciskać do zera płyty bo jak troszkę odepchnie to nie będzie trzymało wcale! Pianką oczywiście po obwodzie i na krzyż przez środek. Ścianę trzeba koniecznie przetrzeć mokrym pędzlem - możecie się zdziwić ile tam jest kurzu i nie zaszkodzi przetrzeć płyty tarką przed klejeniem aby nie były gładkie! (Jeśli przecieramy płyty tarką to kurz styropianowy też warto usunąć jakimś pędzlem. Zero kołków bo i po co - piana mocno trzyma a będzie jeszcze siatka na zewnątrz zatopiona w kleju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregsa 02.09.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Sprawdzałem Tytana, Soudala i najlepeij wyszedł w testach Bosman. Po nawet kilkunastu minutach od przykelejenia długą łatą można pięknie kilka poprzednich płyt ustawić w płaszczyźnie. Soudal kosztował w ub roku 30zł tytan 29 a dzisiaj mam bosmana w cenie 18zł. I odnoszę wrażenie, ża na pianie zimowej za 13 zł również udałoby się ładnie przykleić całą ścianę. Trzyma tak samo tylko czas operacyjny jest krótszy. Tylko te pianki są specjalnie przygotowane do klejenia styropianu czyli niskoprężne, na zwykłej piance nie udało by Ci sie tego dobrze zrobić. Ja kleiłem na czeską pianke Insta Stick jedna starczyłe na ok15 m i jej zaletą był czas wiązania bardzo krótki ok 3-5 min, Rzeczywiscie nawet takie niskoprezne pianki potrafia wypyxhać na 2 ,3 mm, ja po przyklejeniu wyrównywałem i dociskałem długą deską lub poziomicą opartą o podłoże i zostawiałem na pare minut i efektu odpychania nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.09.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Zimowa jest równiez niskorozprężna. Po prostu należałoby całość kleić jednym rodzajem piany. Ale to moja teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Domu Modelow 18.09.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Jeśli chodzi o wybór pomiędzy klejem w piance, a standardową zaprawą to jeżeli istotna jest dla Ciebie szybkość i wygoda pracy, na tym polu bezapelacyjnie wygrywa klej w piance, zarówno jeśli chodzi o transport, rozładunek, przygotowanie produktu do użycia, w wreszcie samo przyklejanie płyt styropianowych.Przy wyborze kleju w piance na pewno warto wybrać taki, który będzie posiadał wszelkie wymagane dokumenty jak np. Tytan EOS, który posiada aprobatę systemową AT-15-7286/2011, gdzie przebadana jest cała przegroda wraz ze wszystkimi elementami systemu ociepleniowego, tj. mur, klej, styropian, warstwa zbrojona z zaprawy klejowo-szpachlowej z zatopioną siatką z włókna szklanego, gruntem do systemów, tynkiem. Klej Tytan EOS ma zdecydowanie więcej zalet niż kleje standardowe, niższe będą koszty związane z transportem, dużo krótszy jest czas pracy i większa wygoda. Klej posiada duży zakres temperatur (od 0°C do +30°C ), a współczynnik przewodzenia ciepła jest na poziomie 0,036 W/mK. Tytan EOS będzie miał bardzo dobrą przyczepność niemalże do wszystkich materiałów - od pustaka, cegły, drewna, pvc, blachy, itd. Oprócz samego klejenia styropianu można też na bieżąco wypełniać szczeliny w murze, czy w styropianie. Warto również pamiętać, że w przypadku kleju Tytan EOS to kołkowanie możemy rozpocząć już po 2 godzinach. W przypadku kleju cementowego kołkowanie możemy rozpocząć dopiero po 24 lub nawet 48 godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.09.2013 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Porównywałeś Tytana z wyrobami innych producentów? Ale nie na papierze, a na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 19.09.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 pianka cieplejsza i wygodniejsza więc wszystko przemawia za pianką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 21.09.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Ocieplałem kiedyś ścianę mieszkania na klej teraz dom na piankę illbruck. Wrażenia szybciej i łatwiej na piance. Gdy nałożysz za dużo kleju ciężko docisnąć styropian do ściany by zachować poziomy. Przy piance nie ma problemu z dociskaniem. Albo daję kawałek cegły/młotka na górę by wyrównać wypychanie, albo dociskam deską.Jedyny mankament to brak możliwości większego niż kilka mm przesunięcia styropianu na piance bo zetknięciu ze ścianą. Pozostaje oderwanie i ponowne naniesienie pianki lub dostrzelenie nowej po obwodzie styro.Wada pianki przy silnym wietrze zdmuchuje piankę i odrywa styro ze ściany.Bardziej niż odpychanie pianki szkodliwe dla efektu końcowego są krzywe płaty styro! Po połowie ściany każdy płat sprawdzam poziomicą i felerne sztuki odkładam na docinki lub górną cześć elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 21.09.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Już gdzieś to tutaj pisałem: piana - jeśli na ścianach jest do +- 1 cm większe nierówności - klej z worka. Robiliśmy też u jednego z forumowiczów: placki z kleju z worka + obwód płyty z CT84 - stryro był gr. 25 cm, można było po nim spokojnie się wspinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Domu Modelow 07.10.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Porównywałeś Tytana z wyrobami innych producentów? Ale nie na papierze, a na budowie. Jeżeli pytasz, czy porównywaliśmy zaprawę klejową do kleju w piance to do takiego testu przymierzamy się w przyszłym tygodniu. Myślę, że będziemy mogli wtedy odnieść się do wielu publikacji w których prezentowana jest wyższość tego drugiego rozwiązania. Natomiast nie podejmowaliśmy się porównania pianek różnych producentów. Bazujemy na piance tytana i tutaj możemy jedynie zweryfikować cechy tego rozwiązania jak również jego wydajność. Zwłaszcza w ujęciu nowego pistoletu tytan standard max o którym wspominałem w innym wątku, a który zwiększa wydajność pian tytan do 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts