barbarka9 19.06.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witam Was. Doradźcie proszę jaka jest optymalna odległość domu od wjazdu. Działka ma 60 m "głębokości" - wjazd od drogi wewnętrznej (6 domów). Myślę o umiejscowieniu domu 15 m od wjazdu. Jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie. Domu się później nie "przesadzi" w inne miejsce więc chętnie posłucham Waszych rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 19.06.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witaj,Zdecydować muszą względy ergonomiczne i estetyczne jakimi chcesz się kierować, ja od siebie dodałabym tylko zastanowienie się na przyłączami. Z Twoją głębokością działki można "poszaleć", ale zorientuj się ile w Twojej okolicy biorą za metr przyłącza wodnego i elektrycznego, pomyśl o wielkości podjazdu (czy chcesz mieć krótszy/mniejszy, za to z czegoś lepszego np. bruku, czy dłuższy/większy ale z kostki, a może nie musisz się zastanawiać nad cenami...?). 15 metrów to sporo, u mnie są tylko 4, ale podyktowane wymiarami działki. O ile ulica przy której będzie stał dom, nie jest ruchliwa, na Twoim miejscu pomyślałabym o max.8 metrach. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.06.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 My będziemy mieli podjazd długości 10m. Mialo to zwiazek z polożeniem naszego domu względem domu sąsiadów i żeby nas nie przysłonili od południa musieliśmy odsunąć dom (maja nieregularny kształt działki). Pamiętaj jednak, ze robiac dłuższy podjazd głownym zajęciem zimą będzie jego odśnieżanie. Wykonanie podjazdu też będzie związane z większymi kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbarka9 19.06.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Chodzi mi przede wszystkim o znalezienie złotego środka między estetyką a kosztami. Chciałabym przed domem założyć ładny przedogródek i nie wiem czy np. 10 m odległości wystarczy (dlatego myślę o 15 m). W jakiej odległości są Wasze domy i czy dzisiaj umiejscowilibyście je tak samo? Będę wdzieczna za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 19.06.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Ja mam dzialke 26 m x 49 m i swoj domek umiejscowilem 12 m od ogrodzenia. Na poczatku myslalem ze troche za blisko ogrodzenia ale po wybudowaniu domku widze ze jest w idealnym miejscu i drugi raz zrobil bym tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 20.06.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 A lokalny plan zagospodarowania niczego wam nie narzuca? U mnie linia zabudowy to 6 m i w takiej odległości od drogi postawiliśmy dom (też takie boczne odgałęzienie, są przy nim 3 posesje), sąsiad, który budował się działkę dalej postawił dom 9 m od drogi. Z kolei jak rok temu zaczynał budowę sąsiad miedzy nami, to gmina dała mu do wyboru, albo 6 albo 9, innej odległości już nie mógł sobie wybrać.Nasze działki mają 43 m długości, my stawialiśmy dom najbliżej, jak pozwalał plan zagospodarowania, bo z tyłu musiał się zmieścić jeszcze drugi budynek, gdyby nie to, to pewnie też wolałabym tak z 10 m przedogródka, ale i te moje 6 też już całkiem ładne;-) pozdrawiamBasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 21.06.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 My mamy 15m, i jak dla mnie nie jest to wcale daleko od drogi, chętniej brałabym więcej teraz.....mamy 60m. głębokość działki, ale to jak daleko od drogi zależy jakiej wielkości okna masz od frontu i jakie pomieszczenia są bezpośrednio od drogi, no i pewnie rodzaj budynku też...... do odśnieżania zimą potrzeba ok 30min. dobrego szuflowania, media trochę kosztują ale to jednorazowy wydatek i różnica w cenie przy 10m. więcej czy mniej nie jest jakaś bolesna....patrząc procentowo na całość i to co zyskujesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.06.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Tak ustawić aby jak najwięcej miejsca było od południa-południowego-zachodu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 22.06.2011 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 To jest też kwestia specyfiki otoczenia, czy dom będzie przy ruchliwej ulicy i całe pielgrzymki będą przetaczały się pod oknami, czy jest spokojnie.My mogliśmy bez obaw stawiać dom 6 metrów od granicy, bo po naszej "odnodze" ulicy chodzą i jeżdżą tylko mieszkańcy, 3 domy i uliczka się kończy, czasem jakiś wczasowicz na spacerze się zabłąka i to cały ruch. Inna sprawa, to co chcesz mieć na działce oprócz domu, czy tylko trawa i krzewy, czy mają być strefy wypoczynku, jakaś altana, warzywnik? Jeśli takie rzeczy mają być za domem, to też trzeba mieć je na uwadze już w momencie planowania lokalizacji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbarka9 22.06.2011 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Działkę mam dużą, około 8000 m. Nie muszę więc budować się "na płocie". Ale nie chcę też upychać domu w samej głębi. Nie mam wyznaczonej lini zabudowy gdyż wszystke 5 działek po tej stronie drogi wewnętrznej jest moja i nic tam jeszcze nie stoi. Mam więc komfort możliwości wyboru odległości. Tylko jak pisałam wcześniej nie wiem jaka odległość jest idealna. Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że chyba optymalną odległością będzie 12 - 15 m. Z przyjemnością poczytam Wasze dalsze sugestie i przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.06.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Zbyt długi podjazd jest kosztowny, chyba że np. garaż wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 22.06.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 U nas odległość wynosi 10,5m taka była optymalna długość zjazdu do garażu usytuowanego w piwnicy. Nie uważam, że to zbyt wiele, zastanawiam się czy nie lepiej było zostawić 13-14m ale to już i tak nie ma znaczenia. Z pewnością na tak głębokiej działce możesz się odsunąc o 15m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 22.06.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Nie wiem czy pomogę, moja działka ma 72m długości, budynek 40m od granicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 23.06.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Część frontowa jest ekspozycyjna i pochłaniajaca więcej kasy, całe "życie prywatne" toczy sie za domem. Optymalnie to tak jak piszecie około 15m.- dobry dojazd (nie trzeba kręcić samochodem aby trafić do garazu)- jak przyjadą goście to 3 samochody bez problemu stana na podjeździe- na tyle daleko aby dzieciaki z ulicy w okna nie zagladały- na tyle daleko że mozna posadzić niskopienne drzewa, krzaczki..albo zadbany trawnik itp. Minimum to takie 8 m (jak stoi samochód to aby go obejść ze spokojem że się człowiek o płot nie oprze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.06.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 W jakiej odległości są Wasze domy i czy dzisiaj umiejscowilibyście je tak samo? Będę wdzieczna za wszelkie sugestie. Od granicy z drogą 15m od ogrodzenia 10m (przy działce 26mx70m) Specjalnie zostawiłem pas od drogi do ogrodzenia wielkości 4,70m (po utwardzeniu płytą ażurową będzie doskonały parking/podjazd dla gości i nie będą musieli zostawiać aut na drodze, a i dla mnie czy dostawcy -poczty, pizzy itp na krótki postój się przyda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 23.06.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 U mnie jest 10m od ogrodzenia,szerokość działki to 35m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.06.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Im dalej od drogi tym więcej działki marnujesz na podjazd i tracisz miejsce z tyłu domu na ogród, miejsce na spacery, odpoczynek, altanę, ognisko, cokolwiek innego. Najwięcej czasu spędza się na tyłach domu, na podjeździe to się tylko "podjeżdża" i nic więcej. Jak ulica nieruchliwa to wolałbym bliżej. Ja mam daleko, bo tuż przy wjeździe mam garaż, potem 12 m dom a potem 100 m (długość) ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawer 27.06.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Hej Po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie jak chcesz zagospodarować to co przed i to co za domem. Media nie sa aż tak drogie jak się wydaje....Ja ze względu na kształt działki mam zbudowany dom 100 metrów od drogi w której są media. Sam kabel do energii kosztował mnie ponad 2000, na szczęśćie uziemienie go ze względu na rodzaj gruntu tylko 400 a mogło nawet 10 razy drożej:). Z wodą mam podobnie z tym że cena kabla to tylko 4 zł za metr... Koparka 200zł /h kopała dwie godziny światło, wodę 4h. Zamiast kostki na całosci mam "pasy pod koła" w kostce. Zalety cisza i spokój. Wydatki sa tylko raz w skali całej budowy stanowią niewielki procent więc może warto wydać więcej w twoim przypadku koszty te nie będą ąż tak wielkie. Zaś samo przyłączenie mediów to standard wszędzie tyle samo koło 2000 za światło z projektem... Planując odległość musisz wziąść pod uwagę istniejące budynki bo z tego co wiem w niektórych miejscowościach pozwolenia wydają na nowe w linii:) tych już istniejących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 28.06.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 u nas bedzie ok 20m od granicy, linia zabudowy to 10m ale ze wzgledu a ukształtowanie terenu musi byc troszke wiecej, moze pokaz mapke z dzialka to bedzie latwiej cos doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 02.07.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Ja mam 10m przy długości działki 42m. Nie miałem wyznaczonej linii zabudowy więc robiłem jak chciałem. Ta odległość była dla mnie optymalna, spokojnie na podjeździe zmieszczą mi się 2 samochody jeden za drugim i to było dla mnie najważniejsze, mam wąską drogę i nie było możliwości zostawienia samochodu przed bramą, a goście nie zawsze przyjeżdżają taksówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts