Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ogrzewana płyta fundamentowa i nieogrzewany przyklejony garaż = dwie płyty ?

rafca

Recommended Posts

Witam,

Założenia były takie: garaż i pomieszczenie gospodarcze są nieogrzewane i są przyklejone ciepłą ścianą do ogrzewanej części domu, który znajduje się na płycie. Garaż i pomieszczenie gosp. są poza bryłą domu.

Okazało się, że projektant nie widzi takiej możliwości (teraz niestety zgadzam się z nim) ze względu na to, że garaż powinien tak samo równo osiadać jak część ogrzewana domu. Aby tak było, warstwa EPS/XPS pod płytą domu i garażem powinna być taka sama. Tylko nie chciałem ładować pod garaż i pomieszczenie gospodarcze ocieplenia w ogóle lub znacznie mniej niż pod dom bo po co ?

Jakie mogłyby być sposoby rozwiązania tego problemu ?

garaz_i_pomieszczenie_gospodarcze_bez_ogrzewania.jpgŚcieżka bez nazwy_1_Temporary copy.jpgŚcieżka bez nazwy_2_Temporary copy.jpg

Witam,

Założenia były takie: garaż i pomieszczenie gospodarcze są nieogrzewane i są przyklejone ciepłą ścianą do ogrzewanej części domu, który znajduje się na płycie. Garaż i pomieszczenie gosp. są poza bryłą domu.

Okazało się, że projektant nie widzi takiej możliwości (teraz niestety zgadzam się z nim) ze względu na to, że garaż powinien tak samo równo osiadać jak część ogrzewana domu. Aby tak było, warstwa EPS/XPS pod płytą domu i garażem powinna być taka sama. Tylko nie chciałem ładować pod garaż i pomieszczenie gospodarcze ocieplenia w ogóle lub znacznie mniej niż pod dom bo po co ?

Jakie mogłyby być sposoby rozwiązania tego problemu ?

[ATTACH=CONFIG]62017[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]62018[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]62019[/ATTACH]

Jezeli dom i garaz sa na osobnej plycie to i tak sie nie obedzie bez dylatacji na polaczeniu scian( nad szczelina pomiedzy fundamentami), ale z tego co widac po rozpietosciach w garazu, to dach (cokolwiek to bedzie) bedzie oparty na scianie nosnej budynku mieszkalnego i powinien być wspolny fundament wg standardowych założeń (chyba ze inaczej zakladaja, przepisy na dylatacje-rozne obciazenia, rozne materialy).

Nie rozumie dlaczego na upartego każdy Cowboy, kladzie stropian na golom ziemie. Styropian powinien być na plycie fundamentowej i nieobciążony betonem. I wtedy masz pole do popisu , kładziesz styropian w czesci zamieszkalej, a w garazu masz stopien ( lub pochylnie) lub możesz podnieść fundament o wysokość styropianu w czesci gospodarczej.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Wydawało mi się, że dylatację będzie tworzyć ocieplenie części ogrzewanej budynku. Czyli miałbym ścianę budynku, ocieplenie np. styropian=dylatacja, ścianę garażu. Planuję ogrzewanie podłogowe i patrząc na artykuł dotyczący płyty fundamentowej http://ekoarchitekci.pl/plyta_fundamentowa.html mówiący o korzyściach w eliminacji mostków termicznych i kosztach porównywalnych do klasycznych fundamentów założyłem, że styropian daje się pod płytę. Na płycie też chciałem dać styropian do ułożenia instalacji ogrzewania podłogowego.

Zakładając jednak, że ocieplam płytę fundamentową od gruntu XPS/EPS nadal mam problem nie do rozwiązania jeśli chodzi o nierównomierne osiadanie części ogrzewanej z XPS/EPS pod spodem i części nieogrzewanej bez ocieplenia pod drugą płytą. Jeśli dylatacja będzie potrafiła skompensować nierówność osiadania dwóch płyt to być może nie będzie to problemem. W sumie przy 20cm ocieplenia np. EPS200, 10% ugięcia to 2cm (jeśli dylatacja da radę).

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Wydawało mi się, że dylatację będzie tworzyć ocieplenie części ogrzewanej budynku. Czyli miałbym ścianę budynku, ocieplenie np. styropian=dylatacja, ścianę garażu. Planuję ogrzewanie podłogowe i patrząc na artykuł dotyczący płyty fundamentowej http://ekoarchitekci.pl/plyta_fundamentowa.html mówiący o korzyściach w eliminacji mostków termicznych i kosztach porównywalnych do klasycznych fundamentów założyłem, że styropian daje się pod płytę. Na płycie też chciałem dać styropian do ułożenia instalacji ogrzewania podłogowego.

Zakładając jednak, że ocieplam płytę fundamentową od gruntu XPS/EPS nadal mam problem nie do rozwiązania jeśli chodzi o nierównomierne osiadanie części ogrzewanej z XPS/EPS pod spodem i części nieogrzewanej bez ocieplenia pod drugą płytą. Jeśli dylatacja będzie potrafiła skompensować nierówność osiadania dwóch płyt to być może nie będzie to problemem. W sumie przy 20cm ocieplenia np. EPS200, 10% ugięcia to 2cm (jeśli dylatacja da radę).

Nie zrozumiales mnie, jezeli jedna czesc osiadzie 20mm a druga 3mm to spowoduje to prawdopodobnie zarysowanie lub popekanie sztywnego polaczenia dachu twojego garazu z sciana budynku mieszkalnego i wlasciwie nikt nie jest wstanie powiedziec jak to bedzie wygladac.( chyba ze projetktant zaprojektuje ci osobne rozwiazanie ale to wiaze sie z kosztami). Po co ci te cyrki zrob tak jak bog przykazal, styropian na gore plyty i wyjdzie najtaniej.

Gość zibik_eng
Rzeczywiście masz rację, nie ma co kombinować gdy nie można przewidzieć różnic w osiadaniu a ryzyko jest duże. Dzięki za wyjaśnienie.

Osiadanie budynku się zwyczajnie oblicza... "Nie można przewidzieć" ??? Jak się słucha specjalistów pokroju wanker, to może być prawdą... Jak myślisz czy również "nie można przewidzieć" osiadania pod wieżowcem 200 piętrowym czy kilkupiętrową galerią handlową długą na pół kilometra?

Masz projekt w którym styropian o takiej a takiej wytrzymałości jest na dole to tak ma być wykonane. Słuchanie anonimowych wankrów i samowolne zmienianie projektu zatwierdzonego w urzędzie może się skończyć dla Pana bardzo źle, zaczynając od strat finasowych, przez wstrzymanie budowy, nakaz rozbiórki etc etc....

Ps. nie uważasz że garaż wielkości 2/3 całego domu to troche przesada? Kosztem powierzchni dla martwego przedmiotu - auta... kisić się w klitkach rodem z blokowiska z wielkiej płyty? Idiotyzm

Edytowane przez zibik_eng

Osiadanie budynku się zwyczajnie oblicza... "Nie można przewidzieć" ??? Jak się słucha specjalistów pokroju wanker, to może być prawdą... Jak myślisz czy również "nie można przewidzieć" osiadania pod wieżowcem 200 piętrowym czy kilkupiętrową galerią handlową długą na pół kilometra?

Masz projekt w którym styropian o takiej a takiej wytrzymałości jest na dole to tak ma być wykonane. Słuchanie anonimowych wankrów i samowolne zmienianie projektu zatwierdzonego w urzędzie może się skończyć dla Pana bardzo źle, zaczynając od strat finasowych, przez wstrzymanie budowy, nakaz rozbiórki etc etc....

Ps. nie uważasz że garaż wielkości 2/3 całego domu to troche przesada? Kosztem powierzchni dla martwego przedmiotu - auta... kisić się w klitkach rodem z blokowiska z wielkiej płyty? Idiotyzm

Nie sluchaj tych bzdur :o rafac o zmianach jakis projektow, rozbiorkach, skoro projektant stwierdzil blad w projektcie to ja twierdze ze to prawda.

Inzynier przewidzial 20mm i 3 mm osiadania. Co to ma wspolnego z twoim projektowaniem osiadania, czlowieku nie rozumiesz prostych zasad i nie potrafisz przeczytac rysunku.

Popatrz sobie tam Jasiu troszke do gory . Garaz w jedna strone (700+12+440= to ponad 12 metrow ) i w kierunku poprzecznym 6,6m. I z tego wynika nie do uczony kolego, ze strop bedzie mial belki po dlugosci 6.6m i beda opieraly sie na drugim budynku. Jedna czesc jak przewidzial projektant osiadzie 20mm a druga 3 mm. To spowoduje zniszczenie polaczenia dwoch budynkow. Wiesz to co piszesz, to jest zalosne. A teraz :wave:

Gość zibik_eng

Panie wanker... nie pierwszy raz wykazal się pan brakiem znajomosci zrozumienia tego co czyta... albo czyta cos w innych wątkach.

To pan pisze o jakis 20 i 3 mm jako przyklad a teraz powoluje sie na te wartosci jakby podawal to autor wątku :rotfl:

Gdzie pan szanowny wyczytał o połączeniu obu budynkow wspólną belką nie mam pojęcia... bo tego tu nikt i nigdzie nie napisał. A jeżeli wysnuł pan to na podstawie szkicu koncepcyjnego zamieszczonego przez autora to po prostu GRATULUJĘ!!!

Jeżeli wprowadza się dylatacje to wprowadza się we wszystkich elementach konstrukcyjnych - tak że żadne popękanie belek czy konstrukcji dachu nie wchodzi w grę...

ps. nie widział pan belek 6.6 m długich??? to po prostu bardzo mało pan widział w swoim życiu.

Edytowane przez zibik_eng

Panowie, na temat osiadania znalazłem kilka informacji w tej części wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa/page33

Dokładnie:

http://www.softoria.com/institute/ge...terial.html#32

No i w grę wchodzi też pełzanie - kiedyś o tym pisałem.

http://www.ktu.lt/lt/mokslas/zurnala...p.293-298).pdf

I jeszcze ciekawy artykulik:

http://jshce.com/files/ASCEdisc.pdf

Zatem, rzeczywiście osiadanie można w znacznej części przewidzieć. Zdajemy sobie sprawę, że części garażowo-gospodarcza jest bardzo duża. Niestety mamy ogromne ilości dziwnego sprzętu prywatnego i firmowego, który obecnie jest przechowywany w garażach rodziców, a który powinniśmy przenieść do nas. Szkoda nam pieniędzy na garaż i pomieszczenie gospodarcze ale ale miejsce jest potrzebne.

Obecnie jest to koncepcja projektu więc na tym etapie jesteśmy jeszcze w stanie wprowadzić zmiany tak, aby rozwiązanie było optymalne pod kątek kosztów budowy, utrzymania i funkcjonalności. Osobiście, temat na początku wydawał mi się prosty: dom z ogrzewaniem na płycie + garaż bez ogrzewania. Przechodząc z ogółu do szczegółu sprawy zaczęły się komplikować...

Panie wanker... nie pierwszy raz wykazal się pan brakiem znajomosci zrozumienia tego co czyta... albo czyta cos w innych wątkach.

To pan pisze o jakis 20 i 3 mm jako przyklad a teraz powoluje sie na te wartosci jakby podawal to autor wątku :rotfl:

Gdzie pan szanowny wyczytał o połączeniu obu budynkow wspólną belką nie mam pojęcia... bo tego tu nikt i nigdzie nie napisał. A jeżeli wysnuł pan to na podstawie szkicu koncepcyjnego zamieszczonego przez autora to po prostu GRATULUJĘ!!!

Jeżeli wprowadza się dylatacje to wprowadza się we wszystkich elementach konstrukcyjnych - tak że żadne popękanie belek czy konstrukcji dachu nie wchodzi w grę...

ps. nie widział pan belek 6.6 m długich??? to po prostu bardzo mało pan widział w swoim życiu.

Wiec:

1. To co u gory widzisz to sie nazywa czesc projektu architektonicznego ( nie szkic), na podstawie tego projektant ( inzynier nie - > architekto-archeolog) wykonuje projekt budowlany.

2. Po takim rysunku MISTRZU FILOZOFI , projektant-inzynier widzi wszystko, co na czym sie opiera jak rozkadaja sie obciazenia w ktora strone kladzie sie belki lub zbrojenie. I proponuje rozwiazanie konstrukcyjne i ekonomiczne.

3. To ze sobie gdzies tam przeczytales o dylatacjach (jak kazdy cowboy moze zrobic) to nie znaczy abys cisnal ludziom glupoty, gdzie i jak je, stosuje sie.

4. Teraz, wyobraz sobie . Stoisz sobie w rozkroku( jako dach) nogami na dwoch scianach. Nagle robisz sobie dylatacje na jednej nodze ( twoj najlepszy kolega tnie ci pila, noge). I co sie dzieje, Mistrzu :( spadasz na 4 litery :lol2: .

Gość zibik_eng
Wiec:

1. To co u gory widzisz to sie nazywa czesc projektu architektonicznego ( nie szkic), na podstawie tego projektant ( inzynier nie - > architekto-archeolog) wykonuje projekt budowlany.

To co widzę to szkic koncepcyjny wykonany przez architekta - potwierdza to również autor:

...

Obecnie jest to koncepcja projektu więc na tym etapie jesteśmy jeszcze w stanie wprowadzić zmiany...

Radzę więc czytać uważnie posty które się probuje idiotycznie komentować aby się coraz bardziej nie błaźnić...

2. Po takim rysunku MISTRZU FILOZOFI , projektant-inzynier widzi wszystko, co na czym sie opiera jak rozkadaja sie obciazenia w ktora strone kladzie sie belki lub zbrojenie. I proponuje rozwiazanie konstrukcyjne i ekonomiczne.

Dziękuję za epitety... ja widzę wszystko na czym co się opiera i jak się rozkładają obciążenia... moze dlatego że jestem inżynierem :yes:

Pozostałe punkty wybitnie pokazują jakim jesteś "specjalistą"...

To co widzę to szkic koncepcyjny wykonany przez architekta - potwierdza to również autor:

Radzę więc czytać uważnie posty które się probuje idiotycznie komentować aby się coraz bardziej nie błaźnić...

Dziękuję za epitety... ja widzę wszystko na czym co się opiera i jak się rozkładają obciążenia... moze dlatego że jestem inżynierem :yes:

Pozostałe punkty wybitnie pokazują jakim jesteś "specjalistą"...

Ale z ciebie inzynier :rotfl: , pochwal sie co konczyles pewnie jakas szkole wojskowa (np. inzynier pola walki - kolege mialem, pewnie sie znacie ) :rotfl: . inzynier specjalista od dylatacji.:lol2: