Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podgrzewanie CWU ekogroszkiem - zużycie węgla latem

zyzolek

Recommended Posts

Witam serdecznie.

To mój pierwszy sezon, w którym podgrzewam ciepłą wodę ekogroszkiem. Bojler mam 300 litrów z cyrkulacją ciepłej wody.

Po zimie w pierwszym tygodniu, gdy piec ogrzewał sam bojler, miałem zużycie węgla około 4 worki czyli 100 kg na tydzień. Była to moja wina, bo źle nastawiłem piec. Metodą prób i błędów doszedłem do spalania około 200 - 250 kg ekogroszku na miesiąc (8 - 10 worków).

Moje pytanie jest takie, czy jest to już normalne zużycie węgla przy bojlerze 300 litrów? Czy dalej pali za dużo? Czy mam dalej próbować optymalizować nastawy pieca? Czytałem, że niektórzy mają zużycie węgla na poziomie 100 - 150 kg na miesiąc. Czy w moim przypadku jest to realne.

CWU mam nastawioną na 50 stopni. Raz w tygodniu podgrzewam wodę do 65 stopni (zapobieganie legionelli). Tak a pro po, jak często trzeba przeciwdziałać legionelli? Raz w tygodniu, raz na 2 tygodnie, 1 na miesiąc?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie

W którymś z ogólnych wątków na temat węgla omawialiśmy wszelkie różne parametry, które mogą mieć wpływ na spalanie.

Zacznij od wyłączenia cyrkulacji i zobacz jaki to ma wpływ na zużycie węgla.

Dużo też zależy od samego sterownika - jak się dowiedzieliśmy te najnowsze mają czasową regulację temp. zadanej zasobnika, co też ma wpływ na zużycie jak zobaczyliśmy.

Nie mam jeszcze sterownika cyrkulacji pompy CWU. Jak na razie mam tylko ręczny włącznik: pompa włączona - wyłączona. Jaki sterownik powinienem kupić? Może coś doradzicie?

Zwykła czasówka nawet z marketu powinna dać radę. Albo taka okrągła mechaniczna na 24h, albo trochę droższa z pełnym sterowaniem tygodniowym.

Witam serdecznie.

Moje pytanie jest takie, czy jest to już normalne zużycie węgla przy bojlerze 300 litrów? Czy dalej pali za dużo? Czy mam dalej próbować optymalizować nastawy pieca? Czytałem, że niektórzy mają zużycie węgla na poziomie 100 - 150 kg na miesiąc.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie

Ja po dwóch latach prób i błędów doszedłem do około 120-150 kg ekogroszku na miesiąc dla 4 osób i zasobnika 120 litrów, bez cyrkulacji. Policzyłem wszystko włącznie z pracą pompek, pomnożyłem, podzieliłem, zróżniczkowałem, scałkowałem :) ...i pojechałem do sklepu elektrycznego kupić grzałkę 2kW, którą drugi sezon grzeję wodę w zasobniku, a piec sobie spokojnie czeka na sezon grzewczy. Tylko trzeba pamiętać, żeby czasami rozruszać pompy obiegowe, żeby się nie zatarły z powodu zbyt długiego przestoju. Teraz, już w 5 osób, zużywamy max. 100 zł miesięcznie prądu na CWU (jedna taryfa 0,56 zł/kWh). Zaznaczam - cyrkulacji brak.

policzmy, 150-250kg ekogr to 1125-1875kWh/mies, jeśli to tylko na cwu to dużo, w inny wątku podałem 2 przykłady, gdzie na cwu średnio potrzeba dla 4 osób 10kWh/dobę, przy przeciętnym zużyciu 247l/dobę (tj 300kWh/mies oraz ok 7,4m3/mies cwu), tu wypada 37-62kWh/dobę. Najprawdopodobniej duży kocioł jest mocno przewymiarowany dla potrzeb cwu i dlatego w tym czasie osiąga małą sprawność co mocno odbija się na kosztach, korzystniej jest podgrzewać cwu w tym czasie prądem w tańszej taryfie, lub zainwestować w panele solarne albo małą pc do cwu.

korzystniej jest ... lub zainwestować w panele solarne albo ....
Jasne - do tego wymienić zasobnik na jakiś większy i z dwoma wężownicami. Całość zamknie się nam pewnie w standardowych 10.000, czyli mając nawet 150kg/m-c i 8 miesięcy grzania tylko cwu, inwestycja zwróci się po jakiś 9-10 latach...

Jasne - do tego wymienić zasobnik na jakiś większy i z dwoma wężownicami. Całość zamknie się nam pewnie w standardowych 10.000, czyli mając nawet 150kg/m-c i 8 miesięcy grzania tylko cwu, inwestycja zwróci się po jakiś 9-10 latach...

może być o wiele taniej, czarna beczka na słońcu może również latem przygotować cwu a zwróci się w tydzień, dodam że u mnie do jednej wężownicy podłączony jest pw z kominka i solary, system działa bez problemów od 8 lat. Odnośnie kosztu cwu przygotowałem tabelkę, zapraszam

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4798335&viewfull=1#post4798335

Dodam, że jeśli ktoś do podgrzewu cwu miesięcznie zużywa 1900kWh, zakładam że w tym czasie potrzebuje 6-8m3 (przeciętna rodzina) to jego system generuje bardzo duże straty, ponieważ netto z tego zużywa zaledwie 290-380kWh - reszta to poważny koszt i zatruwanie środowiska - coś z tym trzeba zrobić.

Edytowane przez kbab