zyzolek 20.06.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam serdecznie. To mój pierwszy sezon, w którym podgrzewam ciepłą wodę ekogroszkiem. Bojler mam 300 litrów z cyrkulacją ciepłej wody.Po zimie w pierwszym tygodniu, gdy piec ogrzewał sam bojler, miałem zużycie węgla około 4 worki czyli 100 kg na tydzień. Była to moja wina, bo źle nastawiłem piec. Metodą prób i błędów doszedłem do spalania około 200 - 250 kg ekogroszku na miesiąc (8 - 10 worków). Moje pytanie jest takie, czy jest to już normalne zużycie węgla przy bojlerze 300 litrów? Czy dalej pali za dużo? Czy mam dalej próbować optymalizować nastawy pieca? Czytałem, że niektórzy mają zużycie węgla na poziomie 100 - 150 kg na miesiąc. Czy w moim przypadku jest to realne.CWU mam nastawioną na 50 stopni. Raz w tygodniu podgrzewam wodę do 65 stopni (zapobieganie legionelli). Tak a pro po, jak często trzeba przeciwdziałać legionelli? Raz w tygodniu, raz na 2 tygodnie, 1 na miesiąc? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.06.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Jaki sterownik? Większe zużycie może być winą ciągle działającej cyrkulacji, to złodziej ciepełka...Cyrkulację powinno się ustawić na krótko np. 2-3minuty w pauzie 15minut w danej godzinie aktywności.... w 3-4porach w ciągu doby, gdy spodziewasz się używać ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.06.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam. Też walczę z grzaniem CWU o czym pisałem w tym wątku CWU na lato. Aktualnie po zmianie ekogroszku doszedłem na razie z 9 kg dziennie do 5,14 eko bobrka na dobę czyli jest lepiej. Potwierdzam pompka cyrkulacyjna wychładza CWU nawet w lecie - ograniczam ja w granicach rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.06.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 W którymś z ogólnych wątków na temat węgla omawialiśmy wszelkie różne parametry, które mogą mieć wpływ na spalanie.Zacznij od wyłączenia cyrkulacji i zobacz jaki to ma wpływ na zużycie węgla.Dużo też zależy od samego sterownika - jak się dowiedzieliśmy te najnowsze mają czasową regulację temp. zadanej zasobnika, co też ma wpływ na zużycie jak zobaczyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 27.06.2011 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Nie mam jeszcze sterownika cyrkulacji pompy CWU. Jak na razie mam tylko ręczny włącznik: pompa włączona - wyłączona. Jaki sterownik powinienem kupić? Może coś doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.06.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Szkoda że ten który steruje pracą kotła nie ma takiej opcji. Na przykład Bruli ma taką możliwość i programowanie na cały tydzień, fajna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.06.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Nie mam jeszcze sterownika cyrkulacji pompy CWU. Jak na razie mam tylko ręczny włącznik: pompa włączona - wyłączona. Jaki sterownik powinienem kupić? Może coś doradzicie? Zwykła czasówka nawet z marketu powinna dać radę. Albo taka okrągła mechaniczna na 24h, albo trochę droższa z pełnym sterowaniem tygodniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 04.07.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam serdecznie. Moje pytanie jest takie, czy jest to już normalne zużycie węgla przy bojlerze 300 litrów? Czy dalej pali za dużo? Czy mam dalej próbować optymalizować nastawy pieca? Czytałem, że niektórzy mają zużycie węgla na poziomie 100 - 150 kg na miesiąc. Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie Ja po dwóch latach prób i błędów doszedłem do około 120-150 kg ekogroszku na miesiąc dla 4 osób i zasobnika 120 litrów, bez cyrkulacji. Policzyłem wszystko włącznie z pracą pompek, pomnożyłem, podzieliłem, zróżniczkowałem, scałkowałem ...i pojechałem do sklepu elektrycznego kupić grzałkę 2kW, którą drugi sezon grzeję wodę w zasobniku, a piec sobie spokojnie czeka na sezon grzewczy. Tylko trzeba pamiętać, żeby czasami rozruszać pompy obiegowe, żeby się nie zatarły z powodu zbyt długiego przestoju. Teraz, już w 5 osób, zużywamy max. 100 zł miesięcznie prądu na CWU (jedna taryfa 0,56 zł/kWh). Zaznaczam - cyrkulacji brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.07.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 policzmy, 150-250kg ekogr to 1125-1875kWh/mies, jeśli to tylko na cwu to dużo, w inny wątku podałem 2 przykłady, gdzie na cwu średnio potrzeba dla 4 osób 10kWh/dobę, przy przeciętnym zużyciu 247l/dobę (tj 300kWh/mies oraz ok 7,4m3/mies cwu), tu wypada 37-62kWh/dobę. Najprawdopodobniej duży kocioł jest mocno przewymiarowany dla potrzeb cwu i dlatego w tym czasie osiąga małą sprawność co mocno odbija się na kosztach, korzystniej jest podgrzewać cwu w tym czasie prądem w tańszej taryfie, lub zainwestować w panele solarne albo małą pc do cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.07.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 korzystniej jest ... lub zainwestować w panele solarne albo ....Jasne - do tego wymienić zasobnik na jakiś większy i z dwoma wężownicami. Całość zamknie się nam pewnie w standardowych 10.000, czyli mając nawet 150kg/m-c i 8 miesięcy grzania tylko cwu, inwestycja zwróci się po jakiś 9-10 latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.07.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 (edytowane) Jasne - do tego wymienić zasobnik na jakiś większy i z dwoma wężownicami. Całość zamknie się nam pewnie w standardowych 10.000, czyli mając nawet 150kg/m-c i 8 miesięcy grzania tylko cwu, inwestycja zwróci się po jakiś 9-10 latach... może być o wiele taniej, czarna beczka na słońcu może również latem przygotować cwu a zwróci się w tydzień, dodam że u mnie do jednej wężownicy podłączony jest pw z kominka i solary, system działa bez problemów od 8 lat. Odnośnie kosztu cwu przygotowałem tabelkę, zapraszam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4798335&viewfull=1#post4798335 Dodam, że jeśli ktoś do podgrzewu cwu miesięcznie zużywa 1900kWh, zakładam że w tym czasie potrzebuje 6-8m3 (przeciętna rodzina) to jego system generuje bardzo duże straty, ponieważ netto z tego zużywa zaledwie 290-380kWh - reszta to poważny koszt i zatruwanie środowiska - coś z tym trzeba zrobić. Edytowane 5 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts