Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PLK-661 po babsku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm jakieś małe te obrazy wyszły-dziwne.... co do zmian to podpiwniczenie robimy na całości a nie tylko w połowie i w parterze przenosimy drzwi tarasowe na bok domu zamiast na tył. No i zmniejszyliśmy okna z przodu na 120 a nie 150 ze względu na przesuwaną ściankę w przedsionku-było za mało miejsca na szafę wnękową.

mamy też zdecydować czy stropy robimy lane z betonu czy z prefabrykatów. Nasz kierownik to zasugerował bo szybciej z prefabrykatów. Muszę to po przeliczać.

No i wyjaśnił mi, że nie mogę wszystkiego kupić i postawić na działce bo to wykonawca musi sobie rozplanować teren działania-może i racja chciałam mieć wszystko na miejscu ale prawda taka ze lepiej stopniowo zwozić i stawiać tam gdzie trzeba a nie ciągle przenosić.

My mamy małą działkę więc postawienie wszyskiego nie wchodzi w grę. poza tym wkonawcy wolą jednak jak nie trzeba nosić materiału na stawianie ścian i często stawiają materiał od razu na wylaną płytę. Na początku mieliśmy na działce tylko piach z wykopu, dechy i pręty na zbrojenie, później dojechały bloczki i cement. Teraz, jak już w końcu uda się chudziak wylać, to przyjadą bloczki. Jak się umówisz na towar np w jednej hurtowni to będą wystawiali Ci wz'ki i rozliczenie możesz płacić co tydzień czy dwa. A tak w ogóle to nie napisałaś z czego budujecie; braliśmy od uwagę terrivę ale ze względu na cenę zdecydowaliśmy się jednak na strop lany i na lane nadrpoża, sporo taniej niż gotowce a te gotowe przyspieszają wg fachowców o jakiś tydzień jedynie

Budujemy z silikatu. Strop też zrobimy lany-wczoraj zdecydowaliśmy bo w sumie jak tylko trochę posuwa budowę to ja mam na co wydać tą kasę. Kurcze taka jestem niecierpliwa a nasze papiery leżą w starostwie i nic-cisza. jak tylko je dostane w ręce to zaraz kupie co trzeba-czyli piach i zbrojenia i deski szalunkowe i obrzyny na składzik-resztę tak jak mi powiedzą.

super, kolejny krok do przodu, w sumie humus moglibyście już ściągnąć przed uprawomocnieniem

a zakupy będziesz robiła sama? nam hurtownie proponowały znacznie mniejsze zniżki niż dostał wykonawca tyle że to nasz znajomy i rabaty nam oddaje więc się opłaca no i my się przy tym nalatać nie musimy bo i transport i zamówienia są na jego głowie

i tak mi się jeszcze z oknami przypomniało, może poszukaj jeszcze w innych firmach bo sporo Ci wyszło jak za białe okna, my z dwustronną okleiną złoty dąb mamy wyceny od 10 do 13tys.

Tak na dzień dobry gratuluję PnB, pierwszy ważny papier podczas tej drogi przez mękę ;) (życzę, by jedyna męka był dylemat wyborów, a nie daj boże coś innego)

I kopniak na szczęście http://appgifts.pmacs.pl/925.png - z życzeniami szybkiej parapetówki

malka

Hej:) nie mamy się co spieszyć bo ekipa ma poślizg-zaczęli budowę kogoś innego. Tak więc start raczej na początku sierpnia. Ekipa nie robi zakupów ale mam posprawdzane ceny-trzeba je uaktualnić. Rozmawiałam właśnie z moim kierownikiem budowy-jutro wpadnie po papiery i zaniesie dziennik do wypełnienia do starostwa. Wycenę okien mam od koleżanki-taka nieco wiązana transakcja-mąż jej meblował dom-dała mu zarobić to będziemy się odwdzięczali. Zobaczymy czy da się coś urwać z tej ceny. Musze odezwać się po aktualna wycenę dachu-materiał bo zapewne się zmieniła i może wpłacić zaliczkę.

:) narazie to ja nie jestem pewna czy w tym roku wstawię w ogóle okna:) ale bardzo bym chciała. Niestety mam spore zawirowanie zawodowe-zaraz bede bezrobotna i nie mamy szans na kredyt-tak więc najbardziej marzy mi się zamknięcie stanu surowego. jeśli uda się znaleźć pracę i dostać kredyt to bez z mruzenia okiem wstawiam Karolewskiego-drewniane:) Jeśli nie to będę musiała bardzo oszczędzać;(

• 1 month później...
Halo:) i zaczęliśmy:) Jak wy macie czas pisać dzienniki-ja padam na ryjek. Wykop zrobiony w poniedziałek. Dziś zalaliśmy szalunki:) Jestem już po przeprawie z kierownikiem budowy przez którego opieszałość mieliśmy opóźnienie z dostawa stali. Ekipa też już wie, że ze mną nie należy pogrywać. Mąż się śmieje, że sieje postrach na budowie i dobrze-ktoś musi rządzić. Ale ekipę mamy super-bardzo konkretni tylko ciężko im było przyswoić, że to mnie maja informować o wszystkim nie męża. Łdnie popadało dzis to i betonu nie musiałam podlewać.

No to trzeba by podać nieco faktów. Na szalunki i fundamenty poszło nam 14+5 m3 betonu. 3 metry desek szalunkowych i 1600sztuk bloczków fundamentowych. Teraz panowie deskują strop nad piwnicą.W piątek chcą lać beton. Domek rośnie jak grzybek po deszczu-muszę zrobić jakieś zdjęcia;)

• 4 weeks później...
Noo, Ciekawa, pisz coś, chwal się postępami budowy!:) Mam do Ciebie pytanie, zdaje się, że chcecie Wasz domek budować na raty, najpierw wykończyć dół, wprowadzić się, a potem robić górę, prawda? Jak to wygląda od strony praktycznej, tzn. najpierw projektowej, a potem odbioru, pozwolenia na używanie budynku, orientujesz się może?

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

O matko jak ja tu dawno nie byłam. Domek stoi odeskowany i opapowany-była chwila oddechu a teraz mamy kredyt i ruszamy dalej. Mam wybraną dachówkę i dekarz wchodzi jak tylko skończy poprzednią robotę. Okna-trzeba zdecydować czy białe czy kolorowe. Kurcze moze jakieś zdjecie trzeba by tu wstawić. Ach i stan surowy otwarty z całym podpiwniczeniem pochłonął 117tyś.

Jak tu sie wstawia zdjecia-ale tak zeby nie na innych portalach?

Edytowane przez Jagusia30

• 2 weeks później...