poldek 07.03.2004 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Będąc w firmie kominkowej usłyszałem, że rozprowadzenie powietrza z wkładu i rekuperacja moze powodowac problemy z wentylacją lub dystrybucją gorącego powietrza. Czy instalacja rekuperatora może kolidować z rozprowadzeniem gorącego powietrza i odwrotnie? Proszę o rady i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 08.03.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 na te pytanie znjadziesz odpowiedz w kilku miejscach, np. w wątku rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 08.03.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 poczytaj o kominkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaworski 08.03.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Pewnie o tym już było, ale ja napiszę jak ja zrobiłem i co teraz testuję. Mam jedne rury rozprowadzające powietrze z rekuperatora i z kominka. (na forum była dyskusja jak to razem ożenić). Zrobiłem trójnik (takie portki) z zasuwami. W jedną rurę tłoczę powietrze z kominka i z rekuperatora. Na razie nie widzę żadnych zakłoceń. Mam możliwość sterowania dopływem. Przy jednoczesnej pracy wentylatora kominkowego i rekuperatora jest silniejszy podmuch z instalacji nawiewowej. Pewnie powstaje nadciśnienie, ale dla pracy kominka to nie ma znaczenia. Pali się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 08.03.2004 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Z tego co wiem powietrze z reku tworzy nadciśnienie, więc czy w pomieszczeniach gdzie sa nawiewy, powietrze nie będzie się wtłaczało do kanałów DGP. Zaznaczm, iż oba systemy nie będą ze sobą połączone. Rozprowadzenie powietrza z wkładu będzie grawitacyjne, z kanałów ok 30 cm. nad posadzką. Nawiewy zaś z anemostatów w suficie. Czy w przypadku instalowania reku i DGP dopływ powietrza do wkładu powinien być z zewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Z tego co wiem powietrze z reku tworzy nadciśnienie, więc czy w pomieszczeniach gdzie sa nawiewy, powietrze nie będzie się wtłaczało do kanałów DGP. Zaznaczm, iż oba systemy nie będą ze sobą połączone. Rozprowadzenie powietrza z wkładu będzie grawitacyjne, z kanałów ok 30 cm. nad posadzką. Nawiewy zaś z anemostatów w suficie. Czy w przypadku instalowania reku i DGP dopływ powietrza do wkładu powinien być z zewnątrz domu? Nadciśnienie jest w całym domu takie same, więc nic się nie wtłoczy do systemu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 09.03.2004 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Z tego co wiem powietrze z reku tworzy nadciśnienie, więc czy w pomieszczeniach gdzie sa nawiewy, powietrze nie będzie się wtłaczało do kanałów DGP. Zaznaczm, iż oba systemy nie będą ze sobą połączone. Rozprowadzenie powietrza z wkładu będzie grawitacyjne, z kanałów ok 30 cm. nad posadzką. Nawiewy zaś z anemostatów w suficie. Czy w przypadku instalowania reku i DGP dopływ powietrza do wkładu powinien być z zewnątrz domu? Nadciśnienie jest w całym domu takie same, więc nic się nie wtłoczy do systemu !!! To o co może chodzic tym, którzy twierdzą, że mogą wystąpic jakieś problemy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 10.03.2004 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 No to jak z tą niezgodnością REKU i DGP ???[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts