HenoK 23.06.2011 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 witam, śledzę ten temat i dodam swoje trzy grosze. nie bardzo wiem do czego w budynku jest potrzebna taka wielka akumulacja ciepła, obecnie mamy dość mocno rozwiniente systemy wentylacyjne które dość mocno nam stabilizują temp. wewnątrz pomieszczeń, więc budynek nie musi mieć "na zapas". To samo dotyczy wilgoci, od tego jest wentylacja a nie ściany. Grzejąc budynek z mniejszą akumulacją nie rozgrzewamy najpierw ścian tylko wnętrze, więc znacznie szybciej reaguje na dostarczanie energii. Sama wentylacja tu nie wystarczy. Konieczny jest dodatkowy akumulator ciepła w postaci chociażby gruntowego wymiennika ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.06.2011 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Sama wentylacja tu nie wystarczy. Konieczny jest dodatkowy akumulator ciepła w postaci chociażby gruntowego wymiennika ciepła. oczywiście że będzie GWC żwirowe a zastanawiam się czy jeszcze wodnego w to nie wpiąć by można wilgotnością sterować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.06.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Sama wentylacja tu nie wystarczy. Konieczny jest dodatkowy akumulator ciepła w postaci chociażby gruntowego wymiennika ciepła. miałem na myśli cały system wentylacyjny razem z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.06.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 oczywiście że będzie GWC żwirowe a zastanawiam się czy jeszcze wodnego w to nie wpiąć by można wilgotnością sterować GWC żwirowe samo stabilizuje wilgotność, ale z glikolowym łatwiej sterować całą wentylacją i jest znacznie tańsze. jak masz nadmiar kasy to można i dwa systemy tylko po co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.06.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Coś mi się zdaje że będziesz pierwszym kupcem za te 50tyś to by mi się ten interes opłacał bo z szacunków wyszło mi o wiele mniej, nie mam jeszcze całego projektu więc nie chcę tu konkretnymi sumami rzucać bo od pierwszych obliczeń cena styropianu sporo wzrosła, ale bez firmy wykonując samodzielnie powinno być bardzo tanio, tylko jeden warunek jak chcesz kupić to musisz ścianę głową przebić, a że szkielet będzie stalowy to nic nie zgnije, no chyba że guz na Twojej głowie . Ja bym się na taką ścianę zgodził gdyby to miało uchronić mnie przed zaciągnięciem kredytu. Gdyby był wybór - tani szkieletor - drogi murowaniec myślę że spora część inwestorów zdecydowałaby się na tańszy dom. Ja też. Dom 100 m2 za 100 tyś zamiast 250 tyś (nich będzie ) to argument ciężki do przebicia. Gdyby jeszcze podobnie jak w stanach stosować "crawl space" by do minimum ograniczyć stosowanie innych technologii to nawet fundament byłby prosty i co za tym idzie niedrogi. Niestety szkieletor tani u nas nie jest. Być może jest to efekt braku przemysłu produkującego prefabrykaty na wystarczająco dużą skalę, być może też inny jest stosunek cen drewna do pozostałych materiałów budowlanych. Może też być tak że firmom budującym na stosunkowo niedużą skalę nie opłaca się schodzić z cenami poniżej pewnego poziomu. Jeżeli będziesz oferował domy za 1000 zł/m2 to zrobisz w Polsce furorę. Niezależnie praktycznie od tego z czego będą wykonane. Edytowane 23 Czerwca 2011 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.06.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 . Ja bym się na taką ścianę zgodził gdyby to miało uchronić mnie przed zaciągnięciem kredytu. Gdyby był wybór - tani szkieletor - drogi murowaniec myślę że spora część inwestorów zdecydowałaby się na tańszy dom. Ja też. Dom 100 m2 za 100 tyś zamiast 250 tyś (nich będzie ) to argument ciężki do przebicia. Gdyby jeszcze podobnie jak w stanach stosować "crawl space" by do minimum ograniczyć stosowanie innych technologii to nawet fundament byłby prosty i co za tym idzie niedrogi. Niestety szkieletor tani u nas nie jest. Być może jest to efekt braku przemysłu produkującego prefabrykaty na wystarczająco dużą skalę, być może też inny jest stosunek cen drewna do pozostałych materiałów budowlanych. Może też być tak że firmom budującym na stosunkowo niedużą skalę nie opłaca się schodzić z cenami poniżej pewnego poziomu. Jeżeli będziesz oferował domy za 1000 zł/m2 to zrobisz w Polsce furorę. Niezależnie praktycznie od tego z czego będą wykonane. Teraz jest to możliwe http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179981-Ekstremalnie-tani-ciepły-dom Mogę postawić taki domek za tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.06.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 A ja od dłuższego czasu jestem przygotowany do ogrzania go odpowiednim pieco-kominkiem. Zresztą drogi pasywny też, bez przegrzewania od szyby , paląc od święta - no powiedzmy, relatywnie rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.06.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Teraz jest to możliwe http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179981-Ekstremalnie-tani-ciepły-dom Mogę postawić taki domek za tyle Jest to możliwe. Firmy jednak ktora by to w takiej cenie zrobiła nie znajdziesz. Pewnie jak to bywa po rozpowszechnieniu się takiej "technologii" wszystko zdrożałoby z granulatem PE na czele. Pomysł na kasę: Firma produkująca na całą Polskę uniwersalne wiązary deskowe na ściany, stropy i dachy. Do tego rozwiązania konstrukcyjne, detale i np zbrojenie ścian zewnętrznych jakąś wytrzymałą siatką a na to tynk gotowy w płytach. Parter też dźwigary stropowe i szczątkowe fundamenty. Do tego gotowe projekty. Przy odpowiedniej skali to byłoby naprawdę tanie budowanie tylko ile trzeba by zainwestować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ev 23.06.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 no a co z czasem realizacji budowy domu w technologii szkieletowej? jest to krotki czas realizacji, ok 2 miesiecy i to wlasnie ten aspekt wydaje sie najbardziej atrakcyjny w porownaniu z technologia murowana...np. domy dla powodzian byly budowane wylacznie w tej technologii... co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 23.06.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Cały problem budownictwa szkieletowego/drewnianego w Polsce polega na tym, że:-nie ma żadnych unormowań prawnych ani standardów co do konstrukcji i materiału-firmy wykonawcze wyróżniają się niebywała pazernością na pieniądze inwestora-mozliwość popełniania wielu błędów które powodują późniejsze problemy z konstrukcją drewnianą i komfortem mieszkania.Ten system budowy domów jest stworzony dla biednych ludzi, bogaty sobie wymuruje. W Polsce gdzieś ta zasada została zatracona i Ci którzy się tym parają strzelają ceny z kosmosu.Jedyne dobre drewno można nabyć np. w Skandynawii, nasze tartaki nie maja odpowiedniego drewna kvh.Na samą konstrukcje takiego domku do 100m2 nie idzie tego drewna dużo raptem jakieś 25m3 co daje w materiale około 40 000pln z tym, że mając już materiał taki szkielet należy sobie zbić samemu bo wykonawcy wezmą więcej niż wartość tego drewna i to kilkakrotnie przekonując , że budowa za to trwa 1 miesiąc a nie 5 miesięcy.Ja mam dwa takie domki-jeden to altana/domek letni/gościnny o pow.uż 50m2 gdzie konstrukcja kosztowała 21 000pln fundament zrobiłem sam, drugi altanka 10m2 która zrobiłem sam i kosztowała około 2500pln tu też sam zrobiłem również fundament . Oba szkielety to konstrukcie obite płyta osb na to wiatroizolacja i 10cm styropianu,klej siatka zbrojąca, tynk. Oba mają 20 cm wełny skalnej od środka na to paroizolacja,rigips i to wszystko. Oba mają wentylacje grawitacyjną która zdaje spokojnie egzamin, wilgotność nie przekracza 46%. Oba są ogrzewane elektrycznie a ten większy też w razie potrzeby kominkiem na bioetanol który produkuje bardzo dużo pary wodnej.Oba użytkuje już 3 rok.Ta technologia mi się na tyle spodobała bo domy ciepłe zimą a chłodne latem, że chciałem wystawić sobie duży dom na działce ale ceny spowodowały, że wymurowałem z Ytong-a. Sama konstrukcja bez ociepleń domu o pow 170m2 wyszła na poziomie 120 000 pln , po negocjacjach zeszła do 90 000 pln z hakiem. To się w ogóle nie kalkuluje a nie mam już zdrowia żeby stukać młotkiem sam łatwiej i taniej wyszło wymurowanie na klej razem z taką przerażająca rzeczą jak strop monolityczny. Obecnie koszty jakie ponieśliśmy nie licząc swojej pracy to około 40 000pln a dom już stoi i zaraz będę robił więźbę dachową.Szkielet tak ale tylko jeśli robisz go sobie sam, jak zlecasz to lepiej murować bo będzie taniej i solidniej.Zaleta jaką ja widzę w szkielecie to mała bezwładność cieplna. Reszta jest lepsza w tradycyjnym domu murowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.06.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Amen.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.06.2011 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Amen.... Dlaczego Amen to dopiero początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts