Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kurz i pył z drogi

Recommended Posts

Mam prośbę o podpowiedź w zakresie argumentów prawnych (zapisów ustaw lub rozporządzeń) które można użyć w piśmie do Urzędu Gminy lub innej instytucji.

Koło domu biegnie droga o statusie gminnym, nawierzchnia "polna" miejscami utrwardzona recykliną - kilka dni słonecznych powoduje, że ziemia/błoto zamienia się w niesamowite ilości pyłu który po przejeździe jakiegokolwiek pojazdu (nawet roweru) unosi się w powietrzu i osiada wszędzie. Można na tym kilkuset metrowym odcinku kręcić "przebitki" do relacji z rajdu Dakar :( takie niesamowite ilości pyłu unoszą się w powietrzu przez kilka minut po przejeżdzie samochodu/motocykla.

Pył najlepiej widać na dachu, który jest (a raczej był) brązowy. Problemem jest otwarcie okien ponieważ pył/kurz wchodzi do domu a nawet przebywanie dzieci na zewnątrz.

Zwykłe pismo/wniosek do UG nic nie zmieniło, tylko dowiedziałem się, że "niewielka warstewka błota w żadnym wypadku nie utrudnia poruszania się po tej drodze".

Potrzebuję przygotować ponowne pismo do UG lub innej instytucji w którym powołam się na zapisy aktów prawnych. Chciałbym aby utwardzić nawierzchnię np. recykliną co zmniejszy ilosci pyłu a także pozwoli spłukać odcinek koło domu.

Taki kurz wzbijany jest na wszystkich drogach tam gdzie nie jest utwardzone podłoże kostką czy asfaltem. Trudno wszystkie drogi w ten sposób utwardzać. Ludzie radzą sobie grodząc się pełnym płotem (murowany, lub gęsto dechy), a wyżej kurz zatrzymują wysokie żywopłoty z tuj lub inne gąszcze... aby do deszczu :)