Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian, izolacja fundamentu

danie_l2003

Recommended Posts

Na początku witam wszystkich, w swoim pierwszym poscie na tym forum. Niedługo (początek sierpnia) rozpoczynam budowę domu niepodpiwniczonego. Będąc kompletnym nowicjuszem w tym temacie, oczekuje na opinię, podpowiedzi jak i konstruktywną krytyke;P Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw zdecydowałem się na fundament monolityczny, lany w szalunki. Dom stanie na gruncie przepuszczalnym (zwirowym) z wysokim poziomem wód gruntowych. Mam zamiar wylac ławy, odzczekac jakiś czas, a następnie przygotować szalunki i wylac ściany i tu moje pierwsze pytanie czy pomiędzy ławą a ścianą powinienem zastosować pozioma izolację z papy? Po rozszalowaniu pomaluje wszystko dysperbitem a następnie izolacja termiczną w postaci styropianu. I tutaj kolejne moje pytanie jaki styropian polecacie, zaznaczam że chciałbym uniknąć zaciąganie wszystkiego klejem i siatką. Co sadzicie o styropianie firmy Termo Organika silver fundament? A na to wszystko folią kubelkowa i obsypanie ziemia? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam.

także jestem w trakcie budowy (właśnie skończyłem fundamenty) co do twojego pytania to między ławą a ścianą fundamentową powinna być papa i to jakaś modyfikowana SBS zwykła nie zda egzaminu ciężar domu zrobi z niej folijkę :-) a co drugiego pytania to jeżeli nie chcesz sie paprać z klejem i siatką to zastanów się nad jakimś polistyrenem XPS lub EPS nie nasiąkają wodą (zwykły styropian po kilku latach nasiąknie jak gąbka)

Gość zibik_eng
......Mam zamiar wylac ławy, odzczekac jakiś czas, a następnie przygotować szalunki i wylac ściany i tu moje pierwsze pytanie czy pomiędzy ławą a ścianą powinienem zastosować pozioma izolację z papy? Po rozszalowaniu pomaluje wszystko dysperbitem a następnie izolacja termiczną w postaci styropianu. I tutaj kolejne moje pytanie jaki styropian polecacie, zaznaczam że chciałbym uniknąć zaciąganie wszystkiego klejem i siatką. Co sadzicie o styropianie firmy Termo Organika silver fundament? A na to wszystko folią kubelkowa i obsypanie ziemia?

Budujesz bez projektu ? Tylko taka sytuacja tłumaczyłą by zadane przez Ciebie pytania.

Masz projekt? Rób wg projektu.

Gość zibik_eng
Projekt można zawsze poprawić, ewentualnie zastosować lepsze rozwiązania.

A kto ten projekt będzie "poprawiać" i wprowadzał "lepsze rozwiązania"? Staszek, Józek czy Zenek spod budki z piwem?

A kto ten projekt będzie "poprawiać" i wprowadzał "lepsze rozwiązania"?

W sensie ogólnym.

Większość ludzi tu aktywnych na forum wprowadza większe lub mniejsze zmiany, więc nie mów że nie można.

Nie napisałem że "zmiany" ma akceptować dzieciak z piaskownicy.

Edytowane przez klaudiusz_x

A kto ten projekt będzie "poprawiać" i wprowadzał "lepsze rozwiązania"? Staszek, Józek czy Zenek spod budki z piwem?

drogi kolego u mnie też były pewne zmiany względem pierwotnego projektu - pierwsze zrobił mi projektant, który adaptował projekt, kolejne wynikły już w trakcie budowy i zapewniam Cię, że nie poprawiał i nie akceptował tego jak to piszesz człowiek z pod budki z piwem, a uprawniona do tego osoba ( ze wszelkimi uprawnieniami budowlanymi i praktyczną wiedzą nabytą w trakcie kariery zawodowej).

Po co w ogóle chcesz te fundamenty ocieplać, przecież nie masz piwnicy, w gruncie fundamentowi z betonu wylewanego nic się nie stanie, jesli zastosujesz właściwe otulenie zbrojenia betonem. Ważniejsza jest kwestia tego co nad ziemią i odpowiedniego odcięcia fundamentów od reszty konstrukcji, bo rozumiem że poziom zero masz gdzieś pół metra ponad terenem. Tak samo nie widzę potrzeby stosowania papy między ławą a ścianą skoro to całe i tak jest w wodzie. Folia kubełkowa i dysperbit powinny wystarczyć całkowicie.

Poza tym styropian EPS to zwykły styropian ekspandowany. Stosowanie takiego styropianu do ocieplenia ścian w gruncie możliwe jest dla płyt EPS100 i EPS200 jeśli nie występuje parcie hydrostatyczna, ale ogólnie nie jest zalecane. Tutaj raczej powinno się stosować XPS który jest sporo droższy i jak pisałem jego stosowanie jest troszkę bez sensu w przypadku budowy kolegi.

Zibi według projektu fundament mam murowany z bloczków i ocieplenie styropinem 16cm? (wydaje mi się to stanowczo za dużo, zwłaszcza, że dom jest niepodpiwniczony), tak więc jak widzisz nie do końca mam zamiar robić wszystko "ślepo" według projektu, zawsze trzeba się zastanowić i zdecydować na to czego się chce, nikt tutaj nie mówi o zmianach konstrukcyjnych budynku, robionych przez Kazia czy innego Zdzisia. Chyba że uważasz, że zastosowany styropian do ocieplenia fundamentu wpływa na konstrukcje w jakiś sposób.

CSA chyba faktycznie zrezygnuje z ocieplania fundamentu, nie jesteś pierwszą osobą która mi to sugeruje. Faktycznie poziom zero jest około 50 cm nad powierzchnią gruntu.

A co odnośnie papy między ławą a ścianą?