atika 21.06.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Witam i mam prośbę o pomoc. W najbliższych dniach będę zamawiać YTONG. Buduję z 24cm, będę ocieplać 15cm styropianu z grafitem u=0,31 lub 0,32. Moje pytanie dotyczy nadproży. Jakby nie było są one mostkami cieplnymi, jeśli zastosuje się nadproża L19. Rozwiązaniem są nadproża systemowe YTONG. W moim przypadku różnica w cenie miedzy nimi to 2700zł. Czy jest sens kupować dużo droższe nadproża z YTONG-u??Czy straty ciepła są tak małe, że prawie niezauważalne ?? Proszę pomóżcie dokonać wyboru. Nadproża YTONG czy L19 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 21.06.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 jedni twierdza ze wystarczy wylany bo i tak idzie styropian, ja uwazam ze im lepszy tym mniejsze mostki, chodz wazne jest obsadzenie okna i samo okno bo dasz cudowne nadproze a i tak szyba wieje! nomen omen solbet ma zdziebdzio lepsze i tansze swoje prefabrykowane nadproza. Cena jest istotna ale... zalezy kto ile ma na co kasy, choc podejrzewam ze padnie tu kilka postow aby te pieniadze zainwestowac w cos inngo. Choc skoro wybrales grafit to powinno Cie stac i na systemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 21.06.2011 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 stać czy nie stać... te 2700zł. można wydać na coś innego, jeśli byłyby to prawie niezauważalne straty ciepła. A grafit na dom - bo to już ma jednak znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 21.06.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 a ja wybrałem trzeci sposób. Mianowicie kształtki U. Do środka pręty zbrojeniowe, styropian i wszystko zalane betonem. Nawet teściu sie dziwił, ze stawiam dom bez nadproży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 24.06.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 To co ty za dom budujesz, że tyle nadproży potrzeba?Ja mam prefabrykowane z ytong-a.Polecam taką opcje, szybko idzie praca dalej bo stawiasz gotowe nadproże na klej lub zaprawę i jedziesz dalej.Ja w jeden dzień wystawiłem z pomocnikiem wszystkie nadproża na parterze a miałem ich 12 sztuk(pojechałem po całości bo wewnętrzne nośne też dałem z prefabrykatów, nadproża 175cm długości ciężkawe troszkę ale w dwie osoby da radę to ustawić na ścianie.)Zaleta taka, że z zewnątrz ściana jest jednorodna termicznie.Podobnie jest z dociepleniem wieńca które stanowi szalunek tracony, nie trzeba deskować przy wylewaniu stropu.Kształtek u YTONG-A użyłem do szalunku traconego słupów ścianki kolankowej. Wieniec górny zrobiłem też z kształtek i spina on również ściany szczytowe do wysokości 1,2m. Zaleta - jednorodnie termiczna ściana bo z takich samych materiałówi brak deskowań co skraca wybitnie czas budowy. W kształtki wieńca górnego wkładasz zbrojenie i zalewasz razem ze słupami. To ma jeszcze jedną zaletę tak systemowo budować można praktycznie samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 24.06.2011 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Buduję parterówkę z dość dużą ilością dużych okien. Sprawę nadproży rozwiązał już kierownik budowy. Będziemy dawali nadproża strunobetonowe, dzięki nim będzie można zamontować rolety integro z ciepłym montażem. Zostanie wpuszczony między rolety a strunobetony styropian. Kierownik ustalił wszystko z wykonawcą więc to zostawiam już im Dzięki w każdym razie za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts