Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i mam prośbę o pomoc.

W najbliższych dniach będę zamawiać YTONG. Buduję z 24cm, będę ocieplać 15cm styropianu z grafitem u=0,31 lub 0,32.

Moje pytanie dotyczy nadproży. Jakby nie było są one mostkami cieplnymi, jeśli zastosuje się nadproża L19. Rozwiązaniem są nadproża systemowe YTONG. W moim przypadku różnica w cenie miedzy nimi to 2700zł.

Czy jest sens kupować dużo droższe nadproża z YTONG-u??

Czy straty ciepła są tak małe, że prawie niezauważalne ??

Proszę pomóżcie dokonać wyboru. Nadproża YTONG czy L19 ??

https://forum.murator.pl/topic/158258-nadpro%C5%BCa-ytong-a-l19-straty-ciep%C5%82amostki-termiczne/

jedni twierdza ze wystarczy wylany bo i tak idzie styropian, ja uwazam ze im lepszy tym mniejsze mostki, chodz wazne jest obsadzenie okna i samo okno bo dasz cudowne nadproze a i tak szyba wieje!

nomen omen solbet ma zdziebdzio lepsze i tansze swoje prefabrykowane nadproza. Cena jest istotna ale... zalezy kto ile ma na co kasy, choc podejrzewam ze padnie tu kilka postow aby te pieniadze zainwestowac w cos inngo. Choc skoro wybrales grafit to powinno Cie stac i na systemowe.

stać czy nie stać... te 2700zł. można wydać na coś innego, jeśli byłyby to prawie niezauważalne straty ciepła. A grafit na dom - bo to już ma jednak znaczenie.

To co ty za dom budujesz, że tyle nadproży potrzeba?

Ja mam prefabrykowane z ytong-a.

Polecam taką opcje, szybko idzie praca dalej bo stawiasz gotowe nadproże na klej lub zaprawę i jedziesz dalej.

Ja w jeden dzień wystawiłem z pomocnikiem wszystkie nadproża na parterze a miałem ich 12 sztuk(pojechałem po całości bo wewnętrzne nośne też dałem z prefabrykatów, nadproża 175cm długości ciężkawe troszkę ale w dwie osoby da radę to ustawić na ścianie.)

Zaleta taka, że z zewnątrz ściana jest jednorodna termicznie.

Podobnie jest z dociepleniem wieńca które stanowi szalunek tracony, nie trzeba deskować przy wylewaniu stropu.

Kształtek u YTONG-A użyłem do szalunku traconego słupów ścianki kolankowej. Wieniec górny zrobiłem też z kształtek i spina on również ściany szczytowe do wysokości 1,2m. Zaleta - jednorodnie termiczna ściana bo z takich samych materiałów

i brak deskowań co skraca wybitnie czas budowy. W kształtki wieńca górnego wkładasz zbrojenie i zalewasz razem ze słupami. To ma jeszcze jedną zaletę tak systemowo budować można praktycznie samemu.

Buduję parterówkę z dość dużą ilością dużych okien.

Sprawę nadproży rozwiązał już kierownik budowy. Będziemy dawali nadproża strunobetonowe, dzięki nim będzie można zamontować rolety integro z ciepłym montażem. Zostanie wpuszczony między rolety a strunobetony styropian.

Kierownik ustalił wszystko z wykonawcą więc to zostawiam już im ;)

Dzięki w każdym razie za odpowiedź ;)