Kolombek 21.06.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Witam! Poszukuje względnie tanich okien energooszczędnych dachowych do domku z reku (żadnych nawiewników w oknach). Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi, bo spędzilem juz sporo czasu szukając i owszem znalazłem kilka ciepłych rozwiązań ale ich cena jest jeszcze bardziej HOT Edytowane 21 Czerwca 2011 przez Kolombek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.06.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 To zależy, jak bardzo ciepłe mają być te okna. My mamy Okpol Termo BH o U=1,1 - też dom z rekuperatorem. Cena dwa lata temu była bardzo korzystna, okna ładnie wykonane, żadnych sęków, do łazienki wzięliśmy jedno PCV. Do dziś nie było z nimi problemów, są szczelne, ładnie wyglądają, no i mają powłokę samoczyszcząca, która naprawdę działa. Zakurzone były tylko w zeszłym roku latem, kiedy przez cztery tygodnie nie spadło ani trochę deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 21.06.2011 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Niestety nie jest chyba prawdą to co napisałeś Te okna mają Ug=1,1 a Uw (czyli całego okna) to 1,5 No i to jest według mnie zbyt dużo. Teoria mówi ponoć, że w domkach energooszczędnych powinno być Uw poniżej 1,3 i takie chciałbym kupić. Fakro FTT U6 mi się podobają (U=0,5/0,81) ale cena już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.06.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Masz rację - 1,1 to pakiet szybowy. Te okna Fakro, o których piszesz są reklamowane jako połaciówki do zastosowania nawet w domach pasywnych, które ogólnie nie powinny mieć wcale okien połaciowych, ale czasem trzeba jakoś doświetlić pomieszczenie. Jaki jest czas zwrotu inwestycji w okna tej klasy, trudno mi ocenić. A na razie cena za okna o takim U jest właśnie rzędu HOT. Edytowane 21 Czerwca 2011 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.06.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Najlepsze okna w tej sytuacji to fixy szklone na stałe przez lokalnego szklarza. Oczywiście trzeba by jeszcze pomyśleć o tym jak umyć takie okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 22.06.2011 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 O fixach wyślalem ale na dole. Z pięterkiem może byc właśnie problem z myciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.06.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Ewentualnie można wziąć byle jakie okna i założyć do nich dodatkowe ocieplenie: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/ruchome-izolacje-cieplne/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 24.06.2011 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 W sumie to nie taki zły pomysł jak się na początku mi wydawało....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.06.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Nie problem takie odpowiednio ciepłe izolacje wykonać wykonać. Niestety dużo gorzej z estetyką takiego rozwiązania. Żona by mnie chyba pogoniła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abakadabra 30.08.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Podnoszę.... Może ktoś "w temacie" jeszcze doradzi w sprawie zakupu "rozsądnego cenowo" okienka dachowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 05.09.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 biorąc pod uwagę zazwyczaj niedużą powierzchnię okna dachowego (pytanie jakie Ty masz okna ?) i generalnie nie tak duża ich ilość (ile masz? 4? 5?) "rzeźbienie" z energooszczędnością okna dachowego jest zwykłym bełkotem. więcej ciepła Ci ucieknie z chałupy jak będziesz do niej wchodził (chyba nie będziesz zimą z tego powodu ograniczał liczby wyjść?) nie mówiąc już o mostku jaki powstaje przez konstrukcję klamki w drzwiach.serio mówiąc kiedyś przeliczyłem sobie dla okien dachowych te straty i wyszło że walka o współczynniki z powyższych względów (mała ilość i powierzchnia) nie ma sensu. no chyba, że zależy Ci na oszczędnościach rzędu 5 zł/okno/rok.dla mnie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.09.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Jeśli ktoś chce mieć prawdziwe energooszczędne okno doświetlające jakąś część pokoju to wystarczy: nie robić tego okna i zastąpić go jakimś ładnym obrazem (być może fotografią) oświetlonym ledami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 06.09.2011 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Znalazłem rozwiązanie mnie satysfakcjonujące. Zamówilem w Fakro do ram plastikowych, pakiet trzyszybowy. Zabrałem jedno okno z łazienki do pokoju, a drugie powiększylem o jeden rozmiar co by było więcej światła. Cena wzrosla nieznacznie 8% a przeszklenie 23% i jestem bardzo zadowolony Rozumiem desmear, że Ty jakbyś był (może jesteś) domownikiem, to do całego domu wziąłbyś najtańsze okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 07.09.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (...) Rozumiem desmear, że Ty jakbyś był (może jesteś) domownikiem, to do całego domu wziąłbyś najtańsze okna dobrze rozumiesz. tak właśnie zrobiłem z oknami dachowymi. najpierw wyliczyłem, że kupując okna dachowe energooszczędne w porównaniu z wykonaniem standardowym (do obliczeń wziąłem fakro) zaoszczędze rocznie w moim przypadku około 38 złotych (przy drogim ogrzewaniu LPG) różnica w zakupie ok 4500 zł. Zwrot tej inwestycji w moim przypadku po 100 latach. bez sensu. wybrałem najtańsze, ale nie fakro tylko roto bo w tej samej cenie dostałem gratis roletki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 07.09.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Wiadomo może jaki wpływ na straty ciepła w oknach dachowych mają rolety wewnętrzne albo zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 12.09.2011 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Desmear - Ja dorzuciłem 1000 PLN do 2 okien i zamiast dziadowskich drewnianych okien mam całkiem fajne plastiki. Przeżyłeś już zimę z tymi okienkami roto? U mnie na podlasiu jest troszeczkę chłodniej zimą niż u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosha 27.02.2012 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Jak mają być porządne i starczyć na w miarę długo to myślę że skylighty bo one są PVC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 11.12.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Jak mają być porządne i starczyć na w miarę długo to myślę że skylighty bo one są PVC POdnoszę temat. Ma ktoś może jakieś nowe odkrycia w kwestii okien połaciowych z Uw w granicach 1.1 lub niżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 11.12.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 POdnoszę temat. Ma ktoś może jakieś nowe odkrycia w kwestii okien połaciowych z Uw w granicach 1.1 lub niżej? Brak okna Dopiero co jedno zlikwidowałem od strony północnej, nad klatką schodową. Światło dawało tylko w środku lata z samego rana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 12.01.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 POdnoszę temat. Ma ktoś może jakieś nowe odkrycia w kwestii okien połaciowych z Uw w granicach 1.1 lub niżej? Witam, VELUX w swojej ofercie ma takie superenergooszczędne okna. Polecamy te o symbolach GGL 3060 lub GGU 0060 dla nich współczynnik Uw to 1,0 (dla szyby 0,7) Natomiast gdybyście szukali jeszcze bardziej energooszczędnych rozwiązań to mamy też okna ze współczynnikiem Uw 0,83 lub Uw 0,81 (współczynnik dla szyby wtedy 0,5). Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts