spalony 21.06.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Witam, Nie spotkaliście sie może z takimi rurami do kominków? Kupiłem taką rurę ale wydaje mi się że posiada błędnie oznaczony kierunek przepływu spalin. Moje wątpliwości wynikają z tego że w sklepie 2 takie same rury miały inne oznaczenie kierunku. Wnętrze rury jest gładkie ale zastosowane są tam zakładki : coś w tym stylu: / \ / \ / \ Pytanie jak taka rura powinna być ukierunkowana bo wg. oznaczeń na mojej powinna być ustawiona odwrotnie niż narysowałem, a logicznie wydaje mi sie ze powinno byc tak. Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.06.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Witam. Powinna być tak skierowana aby ewentualne skropliny nie wypływały na zewnątrz. To w teorii, którą stosuje się ... w kominach, gdzie długość takiej rury jest znaczna a i temperatura spalin o wiele niższa. To co powiem będzie herezją dla wielu - na odcinku 1-1,5 mb między wylotem paleniska kominka a wlotem do komina nie ma żadnego znaczenia w którą stronę taką rurę ustawisz Pozdrawiam. PS. Oczywiście powinno się namalowanymi strzałkami w górę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 22.06.2011 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Takie rury "trzeszczą" podczas nagrzewania i stygnięcia .. nie wszyscy to lubią ! Rury spiro można naginać ale nie przeginać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 22.06.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Rury spiro można naginać ale nie przeginać ! A zaginać? Jaka jest różnica po między tymi trzema czynnościami w cechu zduńskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 22.06.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Prawdopodobnie chodzi o rury typu POLYFLEX. Jest to rozwiązanie obarczone kilkoma wadami np. wspomniane powyżej trzeszczenie, nawet tendencja do wypadania z króćców przyłączeniowych. Bardzo ważny jest jednak kierunek usytuowania rury. Dym w tym przypadku musi iść POD WŁOS!!! Według producentów zapewnia to samoczyszczenie się tej rury z produktów spalania drewna. Innymi słowy - sadza wbija się pod paski (skrzydełka) rury i spada. Na bazie własnych doświadczeń, mam spore wątpliwości co do funkcjonalności takich rur. Preferuję przyłącza dymowe z kominków wykonane z blachy o grubości 2mm (najczęściej malowane na czarno). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 22.06.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Czy ta rura to nadaje się do dowolnie długich odległości wylot-wlot? Czy w przypadku odcinków np. 30 cm lepiej stosować sztywną czarną."Trzeszczenie" rzeczywiście przykre. U mnie to było raczej trzaskanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 22.06.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Rura nadaje się, choć zdecydowanie polecam tzw. "czarną stal". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.06.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Czy ta rura to nadaje się do dowolnie długich odległości wylot-wlot? Czy w przypadku odcinków np. 30 cm lepiej stosować sztywną czarną. "Trzeszczenie" rzeczywiście przykre. U mnie to było raczej trzaskanie. Trzeszczenie po zabudowaniu słyszalne jest tylko jak włożysz ucho do obudowy...(np przez kratkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.06.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 "Na bazie własnych doświadczeń, mam spore wątpliwości co do funkcjonalności takich rur. Preferuję przyłącza dymowe z kominków wykonane z blachy o grubości 2mm (najczęściej malowane na czarno). Pozdrawiam. " Daniel - co to za doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spalony 22.06.2011 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 ..Bardzo ważny jest jednak kierunek usytuowania rury. Dym w tym przypadku musi iść POD WŁOS!!! Według producentów zapewnia to samoczyszczenie się tej rury z produktów spalania drewna... O to stwierdzenie mi chodzilo - Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.06.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam. Tyle że jak się ją da "z włosem" to nie ma się co oczyszczać ... bo się nic nie osadza ... To tak z praktyki ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.06.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 "To co powiem będzie herezją dla wielu - na odcinku 1-1,5 mb między wylotem paleniska kominka a wlotem do komina nie ma żadnego znaczenia w którą stronę taką rurę ustawisz " Tam jest taki "hajc" - ciągle albo systematycznie często ,że gadanieo brudzeniu bym sobie darował . Najważniejsze to zginanie rury wpromieniu określonym przez producenta (nie przeginać jak pisał M.).Druga ważna "mantra" to delikatne obchodzenie się z rurą. Jest delikatna, i tradycyjne praktyki "brutali" montażystów czy zdunów,należy ukrócić, by nie dopuścić do uszkodzeń. Rura jest bardzo delikatna,łatwo ją wgnieść . Takie wgniecenia to miejsca ,które mogą (nie muszą)się szybciej przepalić. Poza tym , rura jest doskonała. Harmonijkowa konstrukcja powodujerozkładanie się naprężeń na karbach (trzeszczenie). Rura jest elastyczna,dzięki temu nie grozi rozszczelnieniem podczas eksploatacji , czy w miejscuwklejenia ,nawet w dość prymitywny sposób w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 23.06.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 W temacie powinno być spiro czy flex?Może najlepiej by było zaproponować podwójną flex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.06.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 W temacie powinno być spiro czy flex? Może najlepiej by było zaproponować podwójną flex? Przyjęły się obie nazwy. Podwójna bezwzględnie, gdyż pojedyncza służy do gazu (ma dużo mniej molibdenu - chyba ), i do paliwa stałego się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts