aniaitomek 22.06.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Likwidacja okna dachowego. HELP!!! Witam wszystkich, czy ktoś ma doświadczenie z likwidacją okna dachowego. W projekcie było, mi wydawało się zbyteczne, ktoś mnie straszył , że pokój będzie niedoświetlony, więc zrobiłam, a praktyka pokazuje, że jest niepotrzebne... mam w pokoju oprócz niego 3 szt. zwykłych okien na innej ścianie, w zupełności starczają, poza tym to sypialnia rodziców..., więc nawet jak jest półmrok to fajnie , po drugie okno jest pierwszą rzeczą, która widzę, gdy się budzę, a ile bym nie myła i tak zawsze będzie brudne, po trzecie i to jest najważniejsze, jeśli się go pozbędę, to będę mogła zaaranżować pod skosem dużą szafę - garderobę (górna krawędź szafy przecinałby otwór z oknem/okno w jakichś 2/3, więc okna być nie może) Tu pomysły mojego męża: Ale nie wiem, czy bezpieczniej jest takie okno zostawić na lata, tak jak jest, zamykając je np. płytą karton-gips z dwoma, trzema otworami wentylacyjnymi (jeśli potrzebne), która to płyta będzie jednocześnie wnętrzem szafy garderoby. Czy też... usunąć okno całkowicie dając w tym miejscu oryginalne dachówki, która to opcja bardziej by mi pasowała, bo płaszczyzna dachu byłaby wówczas jednolita a przez i domek mój ładniejszy. Warstwy w przekroju: Dachówka, łaty i kontrłaty, folia paroprzepuszczalna, 25 cm wełny, folia żółta, płyta kartonowo-gipsowa. Czy ktoś może określić, jaki koszt się z takim przedsięwzięciem wiąże, okno 50 cm na 120cm? No i czy technologicznie jest to wykonalne dla średniosprawnej ekipy dekarskiej, żeby ciała nie dać i z grzybem, zaciekami i co tam jeszcze bywa nerwów nie mieć. na co uwagę zwrócić? Bo mi się tak czasami taka operacja z usunięciem oka (tfu!) kojarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.06.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Technologicznie jest wykonalne. I najlepiej jest wymontować okno. Masz dachówki wiec zero problemu. Trzeba oczywiście uzupełnić folie, są specjalne taśmy do klejenia, dać odpowiednio większe zakłady, do boku krokwi dobić kantówki aby łaty miały się na czym trzymać, można tez na kątownikach. łaty muszą być rzecz jasna w tej samej linii stąd te kantówki. No i uzupełnić pokrycie. resztę czyli ocieplenie, folia paroszczelna i płyta zrobisz od środka. To nie jest coś trudnego ale wymaga uwagi i dokładności bo później może się okazać że coś przecieka. Także dokładność jest tu na 1 miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaitomek 22.06.2011 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Dzięki! A koszt robocizny, jakieś widełki chociaż, przynajmnie to co dotyczy dekarza, bo o środka mogę robić sam faktycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.06.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Około 300-400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 22.06.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Photos x3 to jest bardziej realne. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.06.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Uwaga Jana bardzo trafna! Samo okno można zdemontować od środka ale cała reszta od zewnątrz a to się wiąże z rusztowaniami wykonaniem ścieżki do okna. Zupełnie inaczej jest ze wstawieniem okna gdzie wszystko można zrobić od środka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 23.06.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 taaa jasne jak klient chetny to moje brygady i za 5 tys zrobia cos takiego, nie widze problemu...ta praca nie jest warta wiecej jak 400 zl...mowie o zewnetzrnej pracy. No ale trzeba sie cenić. to motto przewodnikow tego dzialu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.06.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 To motto jest też w Twoim interesie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.06.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 1200zł za demontaż jednego okna?Chyba sobie żartujecie...To jest robota dla jednego człowieka na pół dnia (zakładając że ma materiały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.07.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Chyba trochę przesadziłeś! Ja taki demontaż wykonam w 30 minut i właśnie dla tego będę chciał za taką błyskawiczną pracę 1.200,- . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts