Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa budynku gospodarczego

robertus69

Recommended Posts

Witam. to mój pierwszy post na tym forum. Zamierzam rozbudować sobie budynek gospodarczy. W tej chwili ma wymiary 10m x 5m. Chce dobudować około 2 metrów w przód czyli docelowe wymiary maja byc 10 x 7, zrobić tam poddasze i zmienic geometrie dachu z jedno na dwu spadowy. Jego długa ściana leży bardzo blisko granicy sąsiada i moje pierwsze pytanie dotyczy czy za jego zgodą moge zobic okno w tej ścianie i spad dachu na jego działke (rolna)? A drugie pytanie dotyczy wyburzenia części ściany nośnej, około 4-5metrów ponieważ jak dobuduje ściane 2 metry dalej to tą chce zlikwidowac. Prosze o porady w jaki sposob to najlepiej rozwiazac bo bardzo mi zależy.

Będziesz potrzebował Pozwolenia na Budowę.

W przypadku okien, zgoda sąsiada nie ma nic do rzeczy, ewentualnie możesz zrobić ścianki z luksferów, jeśli chodzi wyłącznie o światło. Odnośnie dachu to również wydaje mi się to nie możliwe, żeby spad był na stronę sąsiada, czytałam coś o tym u kogoś, ale nie wiem jak jest w przypadku działki rolnej.

A ściankę w środku pewnie można wyburzyć, ale to już zależy od architekta/ konstruktora, który przeliczy Ci czy strop wytrzyma obciążenia, ewentualnie na ile trzeba go wzmocnić i jak podeprzeć w miejscu tej wyburzonej ścianki.