robertus69 22.06.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam. to mój pierwszy post na tym forum. Zamierzam rozbudować sobie budynek gospodarczy. W tej chwili ma wymiary 10m x 5m. Chce dobudować około 2 metrów w przód czyli docelowe wymiary maja byc 10 x 7, zrobić tam poddasze i zmienic geometrie dachu z jedno na dwu spadowy. Jego długa ściana leży bardzo blisko granicy sąsiada i moje pierwsze pytanie dotyczy czy za jego zgodą moge zobic okno w tej ścianie i spad dachu na jego działke (rolna)? A drugie pytanie dotyczy wyburzenia części ściany nośnej, około 4-5metrów ponieważ jak dobuduje ściane 2 metry dalej to tą chce zlikwidowac. Prosze o porady w jaki sposob to najlepiej rozwiazac bo bardzo mi zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus69 29.06.2011 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Ktoś jest w stanie mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 29.06.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Będziesz potrzebował Pozwolenia na Budowę.W przypadku okien, zgoda sąsiada nie ma nic do rzeczy, ewentualnie możesz zrobić ścianki z luksferów, jeśli chodzi wyłącznie o światło. Odnośnie dachu to również wydaje mi się to nie możliwe, żeby spad był na stronę sąsiada, czytałam coś o tym u kogoś, ale nie wiem jak jest w przypadku działki rolnej.A ściankę w środku pewnie można wyburzyć, ale to już zależy od architekta/ konstruktora, który przeliczy Ci czy strop wytrzyma obciążenia, ewentualnie na ile trzeba go wzmocnić i jak podeprzeć w miejscu tej wyburzonej ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts