Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa i adaptacja poddasza

marlena901

Recommended Posts

Witam serdecznie. Zacznę może od początku. Kiedys mysleliśmy o budowie domku od podstaw mając ju,ż działkę od mojego teścia. Po wiekszym zastanowieniu plany się zmieniły na rozbudowę mojego rodzinnego domku w którym obecnie mieszkamy i podniesieniu góry adaptując poddasze. W starej części mieszka moja mama z bratem i tzw przyszłym ojczymem. Jest to domek zamieszkały w środku po remoncie natomiast mury proszą się o wzmocnienia. My chcemy dostawić kawałek z boku jak na zdjęciu, jest to ok 16m2 i całą górę robiąc tez oddzielne wejście. Mój tata bardzo dużo pracy i pieniędzy włożył w ten domek i szczerze mówiąc szkoda by było to zmarnować. to moje rodzinne strony, od urodzenia tu mieszkam a dodatkowym plusem jest to że jest bliżej do miasta niż działka teściów na której byśmy stawiali od podstaw. Co myślicie na ten temat? Jaki mógły to być koszt? Czy ok 150 tyś nam wystarczy?

Zdjęcie0277.jpg

Zdjęcie0278.jpg

Witamy.

Rozbudowa to fajny pomysł. Zawsze to taniej niż budowa od podstaw.

Jeśli chodzi o finanse to obawiam się że kwota którą wymieniłaś może okazać się niewystarczająca - no chyba że większość prac wykonacie sami.

Nas kosztowało dwa razy tyle i to jeszcze nie koniec.

Jeśli chodzi o minusy - mieszkanie w tej "budowie" nie należy do przyjemności.

Pozdrawiamy

Witamy.

Rozbudowa to fajny pomysł. Zawsze to taniej niż budowa od podstaw.

Jeśli chodzi o finanse to obawiam się że kwota którą wymieniłaś może okazać się niewystarczająca - no chyba że większość prac wykonacie sami.

Nas kosztowało dwa razy tyle i to jeszcze nie koniec.

Jeśli chodzi o minusy - mieszkanie w tej "budowie" nie należy do przyjemności.

Pozdrawiamy

Szczerze to mnie załamałaś. ja myślałam że taka suma nam wystarczy. Mąż jest elektrykiem więc to na pewno zrobi, facet mojej mamy niby budowlaniec ale jak to robi to ja nie wiem, brat potrafi ocieplać zakładac gładzie i płytki więc na pewno coś tam samemu się zrobi w miarę możliwości.

Skoro macie aż tylu fachowców to myślę że możecie startować.

Oczywiście koszty zależą też od tego ile chcecie dobudować dołu.

Myślę że jest to jakieś 30m2 jak juz wspomniałam. I nie musze od razu wszystkiego wykańczać prawda? Oby tylko mieć coś swojego :) Chciała bym aby mój tata tam z góry był ze mnie dumny że tutaj zostaje i chce wychowywać mojego synka w moich rodzinnych stronach :D Jak patrze na Wasze budowy to jestem pełna podziwu :)

Edytowane przez marlena901