Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę na cudzym gruncie - mozliwe, czy nie?

BiEj

Recommended Posts

Witam,

Jestem świeżym użytkownikiem tego forum - w postaci czynnej. Wcześniej tylko czytałem. W chwili obecnej zaistniała potrzeba zwrócenia się o pomoc do forumowiczów:cool:

Otóż w trakcie kupna działki budowlanej - jest już umowa przedwstępna i wpłacona zaliczka. Pozostałą nalezność chciałbym skredytować. Jednak nie chcę brać dwóch kredytów - jeden na działkę, drugi na dom. Po pierwsze z tego co się orientowałem, wychodzi drożej, po drugie jest trudniej (papierologia itp.) dostać drugi kredyt. Niektóre banki z dobra ofertą mogą sobie życzyć przeniesienia do nich pierwszego kredytu, co wiąże się z kosztami i wydłuzanym procesem udzielenia kredytu.

Moje pytanie jest takie: Czy jest możliwośc wystapienia o pozwolenie na budowę na działce, której nie jestem właścicielem? Pewien doradca finansowy (i potwierdził to drugi) powiedział, że w momencie posiadania pozwolenia na budowę domu na działce, którą chcę kupic - dostanę kredyt na całość (działka + budowa domu). Mało tego, jest możliwośc podciagnięcia tego pod Rodzinę Na Swoim, która jak wiadomo wyklucza kupno działki (jako samej działki, bez budynku mieszkalnego). Zaznaczę, iż do dziś byłem przeświadczony o takiej możliwości - dopóki nie skonfrontowałem wspomnianej koncepcji z wiedzą Pani urzędniczki z Wydz. Wydział Budownictwa, Geodezji i Gospodarki Nieruchomościami, która to oznajmiła, że nie ma możliwości abym uzyskał pozwolenie na budowę, nie będąc właścicielem gruntu na którym ma być wybudowany dom. Kto ma tutaj rację? Nie ukrywam, że sprawa mocno pokrzyżowała moje plany :bash:

Za ewentualne odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam:)

W ramach programów edukacyjnych, finansowanych przez UE, należy wyedukować wspomnianą urzędniczkę – bo farmazony prawi.

Nie musisz być właścicielem działki, musisz posiadać prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (Prawo Budowlane, Art. 32 ust. 4 pkt 2: )

Reaguję z lekkim opóźnieniem - długi weekend - ale juz powracam do tematu:)

Na początku dziękuję za odzew i przechodzę do sednasprawy.

Treść przywołanego przez Ciebie paragrafu PB mówi, że "4. Pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto: (...) 2) złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane". W tym miejscu pojawia się pewna wątpliwość - z jakiego tytułu posiadam prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane? Jako przyszły właściciel? Bardzo mnie to ciekawi, bo do wniosku o pozwolenie na budowę muszę dołączyć oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. W tym oświadczeniu mam kilka możliwości wyboru, a niechciałbym narobić sobie problemów, zwłaszcza, że takie oświadczenia składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej.

Do wglądu dorzucę tekst wspomnianego oświadczenia:

http://allegro.zapodaj.net/c751ed22a83c.jpg.html

Chciałem wrzucić oświadczenie w .jpg, ale widocznie nie umiem. Tutaj link do oświadczenia:

http://allegro.zapodaj.net/c751ed22a83c.jpg.html

Edytowane przez BiEj
Brak załącznika

W tym miejscu pojawia się pewna wątpliwość - z jakiego tytułu posiadam prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane?

Takie prawo, może nadać Ci tylko i wyłącznie właściciel nieruchomości i w zależności od formy tego prawa (umowy) wpisujesz w odpowiedniej rubryce oświadczenia.

Forma (umowa) może być różna (dzierżawa, służebność, użytkowanie, użyczenie).

Z wielu powodów najkorzystniejsza jest (dla tego przypadku) umowa użyczenia gruntów dla celów budowlanych, zawarta z właścicielem gruntów – nie jest konieczny „tryb” notarialny.

Wyżej wymieniony artykuł mówi:

[b]Pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto: 2) złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane[/b].

Oświadczenie takie składasz po odpowiedzialności karną, gdzie złożenie nieprawdziwego oświadczenia może być ściagne na wniosek prokuratury.

W oświadczeniu takim należy wpisać dokument z jakiego wynika prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, może to być umowa przedwstępna i urząd tylko interesuje, aby oświadczenie było poprawnie wypełnione.

W oświadczeniu jest napisane tak:

[b]Świadomy odpowiedzialności karnej za podanie w niniejszym oświadczeniu nieprawdy, zgodnie z art. 233 Kodeksu karnego, potwierdzam własnoręcznym podpisem prawdziwość danych, zamieszczonych powyżej.[/b]

Za oświadczenie nieprawdy konsekwencje ponosi inwestor.

Art. 233 KK mówi:

[b]Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.[/b]

Tak, że śmiało możesz składać wniosek o pozwolenie na budowę mając jedynie umowę przedwstepną.

Wyżej wymieniony artykuł mówi:

Tak, że śmiało możesz składać wniosek o pozwolenie na budowę mając jedynie umowę przedwstepną.

Zanim cos takiego napiszesz zastanów się 33 razy, bo nie dość, że to bzdura, to jeszcze narażasz innych na konsekwencje z tytułu poświadczenia nieprawdy.

Umowa przedwstępna nie „rodzi” praw rzeczowych – czyli nie skutkuje prawem do dysponowania rzeczą, w tym przypadku nieruchomością.

Takie prawo, może nadać Ci tylko i wyłącznie właściciel nieruchomości i w zależności od formy tego prawa (umowy) wpisujesz w odpowiedniej rubryce oświadczenia.

Forma (umowa) może być różna (dzierżawa, służebność, użytkowanie, użyczenie).

Z wielu powodów najkorzystniejsza jest (dla tego przypadku) umowa użyczenia gruntów dla celów budowlanych, zawarta z właścicielem gruntów – nie jest konieczny „tryb” notarialny.

Dzięki za wskazówki. Jutro postaram się je wykorzystać w rozmowie z wymieniona w pierwszym poście, p. urzędniczką.

• 2 years później...