Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za punkt elektryczny w 2011

Artis0

Recommended Posts

możesz też pójść z prośbą o wycenę do pierwszego lepszego elektryka z Twojej okolicy - jako punkt odniesienia.

Ja umówiłem się na konkretną stawkę i po przeliczeniu wyszedłem na tym dużo lepiej..

rozwijając wypowiedź, umawiając się za całość prac doświadczeni elektrycy podpowiedzieli nam kilka dodatkowych punktów - typu dodatkowe gniazdka na zewnątrz (ja chciałem 1 góra 2), oświetlenie poddasza ( ja planowałem jedno źródło świtała) i jeszcze parę innych rzeczy mi doradzili, a cena ustalona została bez zmian.

• 3 months później...
A jaki może być koszt podłączenia gniazdka elektrycznego, fachowcy od płytek stwierdzili, że instalacja ma za dużo zabezpieczeń i nie podejmują się tego zadania?

Podłączenie elektryczne i montaż mechaniczny - max. 20zł/szt

Poprawki po fachowcach (tynkarze, kafelkarze, itd) - 30-40zł/godz

• 5 months później...
czy 25 zł brutto za punkt bez materiałów to dużo?

Po pierwsze primo: Każdy elektryk ma swoją definicję punktów, Ja na ten przykład nie liczę schodowych wyłączników, ale liczę... nieważne.

Po drugie primo: Co masz w tym punkcie? Kable i otwory pod puszki to pewnie zawsze, ale już osadzenie puszki, montaż rozdzielnicy, pomiary, odbiór, zaprogramowanie sterowników, uziom, zasilanie budynku, formalności, obsługa gwarancyjna i pogwarancyjna?????

Więc nie ma jednej odpowiedzi na Twoje pytanie.

25zł to taka średnia rynkowa, pytanie ile dopłacisz później żeby to zaczęło funkcjonować poprawnie i było bezpieczne.

• 4 months później...
Po pierwsze primo: Każdy elektryk ma swoją definicję punktów, Ja na ten przykład nie liczę schodowych wyłączników, ale liczę... nieważne.

Po drugie primo: Co masz w tym punkcie? Kable i otwory pod puszki to pewnie zawsze, ale już osadzenie puszki, montaż rozdzielnicy, pomiary, odbiór, zaprogramowanie sterowników, uziom, zasilanie budynku, formalności, obsługa gwarancyjna i pogwarancyjna?????

Więc nie ma jednej odpowiedzi na Twoje pytanie.

25zł to taka średnia rynkowa, pytanie ile dopłacisz później żeby to zaczęło funkcjonować poprawnie i było bezpieczne.

dzięki za odpowiedź. Co prawda jestem dopiero po rozmowie telefonicznej z szefem ekipy. Ale rozmawialiśmy 25 zł za punkt, w tym kabel zakończony ma być w puszce, montaż rozdzielnicy to dodatkowe 300 zł. Firma jest już długo na rynku, także gwarancję dają. Nie wiem o co chodzi z zasilaniem budynku, o którym wspominasz, nie mam pojęcia jakie formalności papierkowe masz na myśli. Zaprogramowanie jakich sterowników może być? Jeżeli możesz to sprecyzuj. Jak widać nie znam się na tych sprawach, ale ewentualna odpowiedź pomoże mi w rozmowie z ekipą. Pozdrawiam

minki... moze lepiej umowic sie od calosci, Ty ustalasz co potrzebujesz, elektryk robi wycene i juz wiesz ile placisz.

Umówienie się od całości działa z reguły w jedną stronę, w stronę klienta.

W trakcie wykonywania pracy dochodzą kolejne punkty, zmiany, elektryk robi, robi, robi... na koniec NO PANIE PRZECIEŻ UMAWIALIŚMY SIĘ OD CAŁOŚCI.

dzięki za odpowiedź. Co prawda jestem dopiero po rozmowie telefonicznej z szefem ekipy. Ale rozmawialiśmy 25 zł za punkt, w tym kabel zakończony ma być w puszce, montaż rozdzielnicy to dodatkowe 300 zł. Firma jest już długo na rynku, także gwarancję dają. Nie wiem o co chodzi z zasilaniem budynku, o którym wspominasz, nie mam pojęcia jakie formalności papierkowe masz na myśli. Zaprogramowanie jakich sterowników może być? Jeżeli możesz to sprecyzuj. Jak widać nie znam się na tych sprawach, ale ewentualna odpowiedź pomoże mi w rozmowie z ekipą. Pozdrawiam

Zasilanie budynku - doprowadzenie zasilania z sieci energetycznej do budynku

Formalności - pomiary, protokoły, schematy, dokumentacja, instrukcje obsługi

Sterowniki - zegary, zmierzchówka, czujki ruchu

Mała podpowiedź, wszystkie ustalenia przelewajcie na papier.

Zajmie to pół godziny, zaoszczędzi pół dnia wzajemnych przepychanek.

Przykład przepychanek