Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o udzielenie porady w następującej sprawie. Mam zamiar kupić działkę rolną o powierzchni 2400 m2 położoną poza planem zagospodarowania przestrzennego. Działka leży w sąsiedztwie lasu. Chciałam na niej wybudować 3 drewniane domki o powierzchni 30 m2 każdy.Działka nie jest uzbrojona.Proszę o wyjaśnienie wszystkich niuansów tego przedsięwzięcia.Właściwie to bardzo proszę, decyzję muszę podjąć do końca czerwca. Edytowane przez jagga3
błąd

Jeżeli na tym terenie nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, to musisz wystąpić do urzędu gminy lub miasta właściwego dla usytuowania domków o decyzję o warunkach zabudowy.

Tylko oni mogą Ci wydać zgodę na ich posadowienie lub nie wydać i nikt tu Ci nie odpowie czy te domki możesz tam postawić.

Proszę o udzielenie porady w następującej sprawie. Mam zamiar kupić działkę rolną o powierzchni 2400 m2 położoną poza planem zagospodarowania przestrzennego. Działka leży w sąsiedztwie lasu. Chciałam na niej wybudować 3 drewniane domki o powierzchni 30 m2 każdy.Działka nie jest uzbrojona.Proszę o wyjaśnienie wszystkich niuansów tego przedsięwzięcia.Właściwie to bardzo proszę, decyzję muszę podjąć do końca czerwca.

Tak. Musisz złożyć do gminy wniosek o wydanie warunków zabudowy. Gmina określi co i gdzie możesz stawiać. Jest to bezpłatne - czeka się czasem nawet rok (nie ma terminu urzędowego). Stawianie czegokolwiek bez warunków zabudowy i pozwolenia na budowę jest w świetle prawa samowolą budowlaną, z którą wiąże się nakaz rozbiórki lub/i opłata karna 50 tyś zł. Twoje ryzyko... Najlepiej skonsultuj się z jakimś architektem jak to wszystko zrobić. Jedno jest pewne - czeka cię dłuuga droga ;(