Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o udzielenie porady w następującej sprawie. Mam zamiar kupić działkę rolną o powierzchni 2400 m2 położoną poza planem zagospodarowania przestrzennego. Działka leży w sąsiedztwie lasu. Chciałam na niej wybudować 3 drewniane domki o powierzchni 30 m2 każdy.Działka nie jest uzbrojona.Proszę o wyjaśnienie wszystkich niuansów tego przedsięwzięcia.Właściwie to bardzo proszę, decyzję muszę podjąć do końca czerwca. Edytowane przez jagga3
błąd
https://forum.murator.pl/topic/158306-budowa-domk%C3%B3w-na-zg%C5%82oszenie-na-dzia%C5%82ce-poza-mplz/

Jeżeli na tym terenie nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, to musisz wystąpić do urzędu gminy lub miasta właściwego dla usytuowania domków o decyzję o warunkach zabudowy.

Tylko oni mogą Ci wydać zgodę na ich posadowienie lub nie wydać i nikt tu Ci nie odpowie czy te domki możesz tam postawić.

Proszę o udzielenie porady w następującej sprawie. Mam zamiar kupić działkę rolną o powierzchni 2400 m2 położoną poza planem zagospodarowania przestrzennego. Działka leży w sąsiedztwie lasu. Chciałam na niej wybudować 3 drewniane domki o powierzchni 30 m2 każdy.Działka nie jest uzbrojona.Proszę o wyjaśnienie wszystkich niuansów tego przedsięwzięcia.Właściwie to bardzo proszę, decyzję muszę podjąć do końca czerwca.

Tak. Musisz złożyć do gminy wniosek o wydanie warunków zabudowy. Gmina określi co i gdzie możesz stawiać. Jest to bezpłatne - czeka się czasem nawet rok (nie ma terminu urzędowego). Stawianie czegokolwiek bez warunków zabudowy i pozwolenia na budowę jest w świetle prawa samowolą budowlaną, z którą wiąże się nakaz rozbiórki lub/i opłata karna 50 tyś zł. Twoje ryzyko... Najlepiej skonsultuj się z jakimś architektem jak to wszystko zrobić. Jedno jest pewne - czeka cię dłuuga droga ;(